Novemberfunderingar

Jag går på stan och iakttar olika företeelser. Vissa saker är mer förståeliga än andra. Somliga får mig att häpna. Ibland går jag in i affären – även jag behöver fylla på förråden emellanåt. Saker förändras eller förbättras och det är ju bra. Utveckling har vi alltid haft, men vissa saker förstår jag ändå inte riktigt. Låt mig ha synpunkter på vissa så kallade ”kvalitetsförbättringar” som gjorts under min livstid.

Vi börjar genom att stanna till vid gondolen (troligtvis någon gång på 80- eller 90-talet) där det står frukostflingor av olika fason.

Frosties – eller frostflingor – var förr en favorit. Egentligen var det väl vanliga Corn Flakes som dränkts i sockerlag. På dem behövdes varken sylt eller en matsked socker för att förhöja frukostupplevelsen. Men så helt utan förvarning står det en dag på förpackningen ”nu med 30% mindre socker”. Jaha? Jag köpte ändå – jag förutsatte att man kommit på ett sätt att behålla smaken och samtidigt få ett nyhetens behag. Ack så jag bedrog mig. Borta var drageringen – den som skilde ut Frosties från vanliga flingor. Jag tycker om Corn Flakes också – det är inte det jag vänder mig mot – men om jag inte vill ha sockerdragerade flingor så köper jag väl inte sådana – det finns ju Corn Flakes.

I år – eller om det redan var förra året – började ICA med något som faktiskt inte verkade klokt. Jag skulle köpa sockerdricka och på deras flaskor stod det plötsligt ”nu med 30% mindre socker”? Snart är den väl till och med helt sockerfri. Sockerdricka utan socker – det hör ju alla hur idiotiskt det låter. Vill jag inte ha socker i drickan så köper jag väl något annat – bubbelvatten till exempel. Vart tog den så populära valfriheten vägen? Nu väntar jag bara på att de ska börja sälja sockerpaket med 30% mindre socker. Det vill säga en-kilos-påsar som bara väger 700 gram.

Nu över till mjölken. Jag köper helst inte mejeriprodukter från Arla eftersom jag tycker om närproducerat. Dessutom gillar jag mjölk som inte är homogeniserad – sådan man får skaka om innan man tömmer upp. Helst helt oskummad också. Det vill säga mjölk som smakar som mjölk ska – inte som vatten. Dessutom har man ju alltid grädde hemma om man vill göra sig en Irish Coffey. Mjölkinköpen utgör i alla fall inga problem eftersom de flesta mejerier tillhandahåller det som nu går under epitetet ”Lantmjölk” men som borde heta vanlig mjölk. Detta är ändå något som blivit bättre sedan 80-talet då allt skulle vara lagom eller mellan. Ibland kommer man dock till en butik som helt kapitulerat inför Arlas stormaktsvälde och inte erbjuder alternativ. Nu senast köpte jag mig en sådan liter mjölk med ”bäst-före-datum” 18 november. På förpackningen har kossan en tomteluva på huvudet och högst upp står det ”God Jul”. Jul senast 18 november? Hur tänkte de nu?

Alla gör på sitt sätt – vissa är vegetarianer av den ena eller andra orsaken – själv kan jag inte motstå en blodig biff men har heller inga invändningar mot folk som föredrar grönsaker. Men när man på förpackningen skriver ”vegetariska köttbullar” eller ”vegetarisk köttfärs” tycker jag att det är konstigt. Kött ska vara av kött – det hörs på namnet. Vad är det för fel på vegobullar och vegofärs – alla förstår vad det betyder. Korv däremot är en form, så det förstår jag bättre. Men ibland försöker producenterna av vegetariska maträtter efterlikna köttbaserade saker både till utseendet och till smaken. Jag har till och med sett vegetarisk julskinka? Vad består sådan av? Rumpan av en kålrot? Hur har det blivit så här? Ingen kommer väl på den befängda idén att tillverka ”köttfalafel” eller ens att försöka efterlikna rätten (förståeligt i och för sig). Morötter tillverkade av fläsk – kanske det skulle sälja.

Samma om man går in på ett steakhouse – självklart finns det alltid vegetariska alternativ på menyn – det krävs att det finns. Går jag däremot in på en salladsbar så är det omöjligt att få ett animaliskt alternativ. Varför är det så orättvist?

Ja – det finns säkert fler märkliga företeelser att beskåda när man går runt i funderingar och om du sett några liknade stolligheter är du välkommen att berätta om dem i kommentarsfältet nedan.

/mazken

1 kommentar till Novemberfunderingar

  • Raffael Otte  säger:

    mazken, i min tröstlosa tid i München brukade jag träffas med en kompis en gång i veckan i en ganska bra vegetariskt restaurang-café. En gång beställde jag en blandat sallad som förratt, or när salladen kom krypte (kröp ?) en liten daggmask fram från en dåligt tvättad salladblad. Jag begärde en ny sallad inte för den stackare daggmasken, men för att jag hade tänkt äta i en vegetariskt restaurang ;)

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>