Nils Johan Einar Ferlin

Jag inspirerades av Raffaels krönika över Dan Andersson och kände att jag bara var tvungen att skriva något om en av mina stora favoriter när det kommer till diktning och framför allt visor – nämligen Nils Johan Einar Ferlin. Inte för att det är något jubileum eller jämt årtal – bara för att jag vill och förresten tycker jag inte om att man mobbar vissa år bara för sitt udda yttre.

Ferlin

I samma sekund som jag började skriva insåg jag att detta var en djup brunn att dyka ner i och jag kan omöjligt göra en djuplodande skildring eller analys av klarabohemen. Därför inskränker jag mitt skrivande till det jag bäst tycker om med den gode Nils. Någon biografi kommer detta således inte bli – det finns det andra som är bättre på än jag och det är bara att googla om man vill veta mer om detta geni – för ett sådant anser jag honom vara (varit).

För den som inte känner till Ferlin kan man ju börja med att titta på den DOKUMENTÄR som finns att bese på Youtube. Här finns givetvis även en del av det som kommer senare i denna text, men jag underlåter detta och kommer länka till det ändå.

Denna text kommer således till stor del bestå av länkar till tolkningar som vissångare gjort av hans verk – mer eller mindre kända. Det roliga med Nils är ju att han levde så sent som in på 1960-talet varför det finns en del inspelningar som är ovärderliga. Tänk om vi haft inspelningsmöjligheter på 1700-talet så att vi kunnat höra Bellman framföra sina egna alster som vi idag får tacka Fred Åkerström och Thord Lindé för. De hade säkert varit lika väsensskilda som Ferlins ursprungstolkningar är i jämförelse med till exempel Roffe Wikströms. Men visst hade det varit spännande. Jag älskar svårmodet i Ferlins röst och hur han själv läser sina dikter – ja, han till och med sjunger bitvis som i denna länk till exempel där han tillsammans med Anders Börje framför KUCKELIKU från 1947.

Nu laddar vi dock denna länklåda med några av mina personliga favoriter och ni får ursäkta om jag emellanåt svävar ut lite i periferin, men jag lovar att jag efter varje utsvävning alltid kommer återkomma till huvudämnet.

En annan av mina absoluta favoriter – Cornelis Vreeswijk – älskade Ferlin, vilket kanske inte är så konstigt, jag tror jag Mäster Cees fick mycken inspiration från just Ferlin. Däremot blev det aldrig något album där den holländske medborgaren fick tolka Nils visor fritt. Vad jag har hört (sant eller falskt) var att han inte fick tillstånd av dem som satt på rättigheterna till dikterna efter Ferlins bortgång. Mycket beklagligt i mitt tycke. Det finns dock ett undantag som vi snart ska komma till. Först vill jag dock förmedla Cornelis egen hyllningsvisa till den gode Nils. BALLADEN OM NILS JOHAN EINAR FERLIN går inte av för hackor tycker jag.

Det finns i alla fall en liveinspelning från Vispråmen Storken där man lyckats spela in Cornelis version och tonsättning av dikten DJURGÅRDSMÄSSA.  Den tolkningen gör ju att man gärna hade haft både ett eller två album i samma genre.

Visst har det funnits många ferlintolkare genom åren men jag koncentrerar mig på sådana som ligger mig varmast om hjärtat och redan tidigt i livet kom jag i kontakt med klarapoeten genom Sven-Bertil Taube som jag fastnat för just tack vare hans Bellmanstolkningar. Cornelis ansåg ju Sven-Bertil vara lite väl ”ortodox” i sina tolkningar och kanske det stämmer – i alla fall om man jämför med senare vissångare.  Men här kan den intresserade lyssna på den sällan hörda – men ack så typiskt ferlinska dikten – DEN STORA KOMETEN  tonsatt av Lille Bror Söderlundh och med hela Ulf Björlins barockensemble i släptåg. Jag bara älskar att man ”vägde rätt i handelsbon i nästan fjorton dagar”.

Säkert finns det dugliga tolkare som jag själv inte känner till, men en av mina absoluta favoriter finns givetvis Tommy Körberg. Kanske han idag mest anses vara musikalartist och från början var han ju popstjärna dessutom. Men att han är en fantastisk vistolkare är ostridbart. Alla har väl hört hur han ger liv åt Arvid i Astrid Lindgrens och Georg Riedels FATTIG BORDDRÄNG  eller varför inte hans enastående tolkningar av  till exempel BREL.

(Om ingen redan förstått det så var detta en av mina perifera utsvävningar – nu tillbaka till Ferlin).

Jag har i mina gömmor ett kassettband där jag spelat in en konsert med Tommy Körberg från radion någon gång på 1900-talet och där framför Tommy några riktiga pärlor skrivna av Ferlin. Tyvärr har jag för närvarande ingen fungerande kassettbandspelare och denna inspelning hittar jag ingenstans så vi får här nöja oss med två av låtarna jag funnit på den eviga tuben. Den första – GRAVÖL – tror jag var med på konserten och är en härlig tolkning av dikten med samma namn. Den andra – det finns fler – heter INTE ANGÅR DET MEJ  och är en kanske sällan hörd dikt – icke desto mindre härlig.

Göran Fristorp kanske för den breda publiken mest är känd som ena halvan av Malta i vilken han tillsammans med ”Clabbe” sjöng Forssells text i melodifestivalen om att ”dina bröst är som svalor som häckar” – nästan en skandal på sin tid. Han var även en utomordentligt skicklig klassisk gitarrist. Ett album med Ferlins texter gav han ut och från det väljer jag två helt skilda sidor av poetens kvarlåtenskap. Först kommer här den mer folkliga SYNER I LÖVSPRICKNINGEN.

För att visa på den ferlinska bredden i diktningen så följer jag upp med TRON.

Också vår gode Dan-Andersson-tolkare Thorstein Bergman har mycket förtjänstfullt tolkat Ferlin och här vill jag gärna spela upp den grubblande texten TRE DAGAR med domedagspukor i bakgrunden.

Sedan finns det även – i mitt tycke – mer osannolika tolkare som gör fantastiska saker som tyvärr inte alltid når fram i mediebruset och i synnerhet tänker jag på Regina Lunds fantastiska inspelning av TVÅ MÄNNISKOR/INNAN DITT RIKE BLEV KARTLAGT. Kanske inte den mest traditionella tolkningen men jag anser den hålla enormt hög kvalitet och det är jag inte ensam om att tycka.

Men vad vore en låtlista med Ferlins visor utan att nämna Roffe Wikström? Platt intet! Två album blev det inspelade av den gudabenådade bluesartisten. Först väljer jag FÅR JAG LÄMNA NÅGRA BLOMMOR  – en ofta sjungen sång, men denna version anser jag vara oslagbar. Hör bara på hans gråtande gitarr. Hela plattan är underbar och sammanhållen på ett härligt sätt. Den andra skivan tycker jag tyvärr inte riktigt lever upp till den första, men här finns ändå en guldklimp – NÄR SKÖNHETEN KOM TILL BYN  – den kan jag ju inte undanhålla er.

Jag vill ändå avsluta med min absoluta favorit när det kommer till Ferlintolkningar – STJÄRNORNA KVITTAR DET LIKA.  Den har legat på min ständiga topplista sedan jag hörde den första gången så allt jag kan säga är lyssna och njut!

Jag låter härmed Nils Johan Einar i egen hög person ta farväl för denna gång med sin kända dikt – DU HAR TAPPAT DITT ORD.

Ferlins ord är i alla fall inte borttappade och givetvis finns det oändligt mycket mer att hitta på alla streamingstjänster så det är – för den intresserade – bara att dyka ner i den ferlinska brunnen på egen hand. Tolkarna och visorna är legio – för att citera Ferlin själv: ”Man kan inte räkna dem alla…”

/mazken

5 kommentarer till Nils Johan Einar Ferlin

 • mazken  säger:

  Märkte att ett par av länkarna blivit fel – slarv av mig – nu är det dock rättat så om någon missat något finns nu chansen till riktighet.

 • Mats Klasson  säger:

  Tack för läsvärd text och de många guldkornen av klipp, mazken. Nils Ferlin är för övrigt även en av mina favoritpoeter. Tittar lite då och då på klippen ovan. Gläds särskilt åt att Nils Ferlin själv finns med både på rörlig film och på ljudinspelningar. Du och jag träffade ju honom vid Klara kyrka, både i vår gamla stockholmshistoria och sen när vi försökte realisera vår texts stockholmsvandring sommaren 2006. Sen dess har den rökande Nisse varit nertagen några gånger. Vet inte om han står vid kyrkan nu eller om han intar viloläge?

 • mazken  säger:

  Var finns den texten nu Mats? Jag syftar på tidsvandringen. Har du den kvar?

  • Mats Klasson  säger:

   Ja, jag har den kvar. Det har kommit önskemål om att få den publicerad igen. På Kafé K har den ju aldrig publicerats (det var ju på Dunkla Rum den gången), så kanske vore det kul att lägga ut den som följetong igen, på Kafé K denna gång. Kanske någon gång under 2021, såvida du är positivt inställd till detta.

 • Kalle Källman  säger:

  Tack för en fin text om Ferlin.
  För den som är mer nyfiken på Ferlin och KlaraBohemerna finns nu föreställningen Nils Ferlin & KlaraBohemerna, med Teaterfabriken.

  Det blev även en inspelning av materialet med Ferlin, Ruben Nilson, Victor Arendorff m.fl. Sök KlaraBohemerna på Spotify

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>