Musikstafetten 2019 – november-december

musikstafetten600

Musikstafetten 2019 finns nu som Spotifyspellista
(Ej med Hoppa – Alla Fagra Barn som inte fanns på Spotify, men väl med extralåten med Rigmor Gustafsson)


Skånska Arnes association till George Formby leder mig osökt in på vidare tankar om England. Jag blir nostalgisk. Det var alldeles för länge sen jag besökte landet. Har tillbringat en hel del semestrar med att bila runt där. Senast var det år 2000. Nitton år sen! En flygresa till London. Därefter kom mitt liv att ändras i grunden och möjligheten att åka dit har inte infunnit sig. Lär nog dröja.
Jag vill ha med en låt om England eller London. Finns hur många som helst. Alldeles för många för att jag ska kunna välja en. Men den som med ens lyser starkast är inte en sång om Storbritannien utan Sting och Englishman in New York.

 

 

 Ethel HedströmYoutube-version
When I'm cleaning windows_Joe Brown_400

När jag ser Galenskaparna tänker jag på Anders Eriksson och ukulele eller banjolele….
…och när jag tänker på ukulele och banjolele tänker jag på George Formby. En gång i tiden (1940) var han den högst betalde underhållaren i England och under kriget gjorde hans filmer mycket för att hålla moralen uppe. Efter kriget dalade hans stjärna något men han var aktiv fram till sin död 1961. Bland annat uppträde han i Sverige 1946 och 1950. 1946 tillsammans med en överförfriskad Thor Modéen. Bara en sån sak!
Nu undrar kanske vän av ordning när jag ska komma fram till When I´m cleaning windows och det gör jag snart.
Dock väljer jag en nyare version med multiinstrumentalisten Joe Brown som släppte en ukuleleskiva 2012.

Skånske Arne


OKTOBER
Under en filt i Madrid – GAS

Under en filt i Madrid_GAS_300

Youtube-version
Under en filt i Madrid_GAS_400

Från Jacques Brels finstämda kärleksmättade vemod associerar jag gärna till Leonard Cohen; de är lite av samma andas barn. Men jag följer i stället den allra första association jag fick, som leder till Galenskaparna och revynumret Under en filt i Madrid. Detta kanske för att jag själv verkar inom revy (på en betydligt blygsammare nivå). Både text och framförande är fantastiskt roligt, tycker jag. Men jag upplever inte Under en filt i Madrid som en ren parodi, utan på sitt sätt som en kärleksfull hyllning till Jacques Brel. Jag hoppas att Brels beundrare också ser det så.

Bosse Freij


SEPTEMBER
Ne me quitte pas – Jacques Brel

Ne me quitte pas_Jacques Brel_300

If you go away – Rigmor Gustafsson (Youtube)
If you go away_Rigmor Gustafsson_400

Franskan och det något vemodiga i Gunnar Källströms låtval Les passantes får mig att associera till en av mina absoluta franska favoriter, Jacques Brels Ne me quitte pas. En sorglig och desperat text om en kärlek som är på gränsen att ta slut. Inuti mig ligger låten vilande och poppar upp både vid kärlekstrubbel och när någon lämnar jordelivet. Den ger ord åt mina tankar i sådana svåra situationer. Texten gestaltas röstmässigt på ett fantastiskt sätt, både av Jacques Brel och av vår svenska jazzsångerska Rigmor Gustafsson, när hon gör en engelsk version kallad If you go away.
Båda versionerna är olika men har lika fantastiska arrangemang.

Viktoria Johansson


AUGUSTI
Les passantes – Georges Brassens
Les passantes_Georges Brassens_300

Youtube-version
Les passantes_Georges Brassens_400

När jag hör Ted tänker jag på Vintersaga men det är ju lite tråkigt att höra samma artist två
gånger så det får bli en annan vissångare, Brassens Les passantes tror jag den heter.
Underbar dikt som Brassens tonsatt. De förlorade ögonblick som vi vilar våra drömmar i.

Gunnar Källström


JULI
Ge mig mer – Ted Ström
Ge mig mer_Ted Ström_300

Youtube-version
Ge mig mer_Ted Ström_400

Om mazken kunde svalka oss med en vintersaga i juni, då kan jag väl ta en höstlåt i juli. Associationen från Vintersaga är kompositören till låten, Ted Ström. En flitig låtskrivare sedan många år. Förutom en solokarriär har han varit med i grupper som Contact (ni kommer väl ihåg låten Hon kom över mon ?) och Norrbottens Järn. Dessutom har han gjort musik till många filmer och TV-serier. Hade ett omfattande samarbete med regissören Lars Molin (skrev musik till Fläskfarmen, Höjdhopparen, Tre kärlekar, Kejsaren av Portugallien m fl ). Det finns t o m en skiva med all musik från Lars Molin-produktionerna. Från Ted Ströms rika låtskatt har jag valt en låt där Ted själv sjunger. Det är titellåten från skivan Ge mig mer (utgiven 1984).

Mats Klasson


JUNI
Vintersaga – Jerry Williams
Vintersaga_Jerry Williams_300

Youtube-version
Vintersaga_Jerry Williams_400

Från en rock-kung är steget inte långt till en annan. Jerry Williams – Sveriges svar på Elvis. Jerka var en profil i rockbranschen och gick alltid sin egen väg. Oavsett hur ”ute” hans musikstil föreföll i vissa perioder så höll han fast vid den. Han lät sig knappast styras av trender och tillfälliga svängningar för snöd vinnings skull – han gjorde det han älskade. Att han på senare dar även gav sig på lite annat tror jag mer beror på mognad än något annat.
Rocka loss där på andra sidan Erik Fernström.

/mazken


MAJ
Suspicion – Elvis Presley
Suspicion_Elvis Presley_300

Youtube-version
Suspicion_Elvis Presley_400

Lite lustigt att det var en cittralåt jag skulle associera till eftersom köpte en sådan igår.
En elektrisk variant hade jag sedan tidigare, antagligen lika ostämd.
Låten jag väljer är Suspicion med Elvis Presley.
Låten var med på Pot Luck 1962 och baksida på Kiss Me Quick 1964.
Dock var det Terry Stafford som fick en hit med den 1964.
…Och varför valde jag just den låten?
Elvis är aldrig fel och visst är det en cittra man hör i introt.

Skånske Arne


APRIL
Harry Lime theme – Anton Karas
The third man_Anton Karas_300

Youtube-version
The third man_Anton Karas_400

En skön låt från Gunnar, härligt att höra franska sjungas!
Lätt att först associera till Edith Piaf, men de instrumentala partierna med cittra förde mina tankar till Harry Lime theme, ledmotivet från filmklassikern Den tredje mannen.

Kanske inte så konstigt, eftersom jag i början av månaden besökte Wien, där filmen utspelar sig. Så jag väljer Harry Lime theme som låt för april.

Bosse Freij


MARS
Les passants – Zaz
Zaz_Les passants_300

Youtube-version
Zaz_Les passants_400

Det var en fartfylld och energirik låt Raffael bjöd på.
Mina tankar går till hoppet, kraften i musiken och fantasin.
Därför väljer jag denna låt som mars bidrag.

Gunnar Källström


FEBRUARI
Hoppa!!! – Alla Fagra Barn
Alla Fagra Barn_Klacken i nocken_300

Låten finns tyvärr inte på Spotify, men väl på Youtube.

Youtube-version
Alla Fagra Barn_Hoppa_400

Vi lever ju i en tid där småtjejer inte bara har personliga problem utan även tjejer som Greta Thunberg som engagerar sig för miljö- och klimatfrågor. Linnea sjöng en rapsång om småtjejer. I min association kommer ett rapsvar från Malmös finaste Alla Fagra Barn…

Raffael Otte


JANUARI
Småtjejer – Linnea Henriksson
Linnea Henriksson_Tolkningarna 2018_300

Youtube-version
Linnea Henriksson_Småtjejer_Youtube_400

Hjälp, hur associerar man vidare från Wiehe utan att stanna kvar hos honom?
En av vår tids största lyriker,som griper tag i verkligheter och lägger fram dem så ärligt som svart text på ett vitt papper.
En ärlighet som fastnar, som gör att man vill ha mer och ropa:
Mer ärlighet och raka ord åt folket!
Bort med det politiskt korrekta och fram med det riktiga!
Jag törstar efter det, jag törstar efter Mikael Wiehe för han är konst när den är som mest sann. Inget filter, ingen retuschering, inget instragram-liv eller facebook-perfektion, utan bara sanning.

Så jag söker i min ärliga musikbank i huvudet. Euskefeurat, Hov1, Laleh, Winnerbäck, Gärdestad m fl. Hjärnan jobbar på högvarv och stannar till slut vid Linnea Henriksson och Stor. Småtjejer. En låt så ärligt men också så påträngande och lite obekvämt jobbig. Lite som ett tuggummi som fastnat under skon, det liksom sitter där, för att det måste. Och det kom dit för att någon slarvat och inte vårdat tuggummit. Vi, samhället slarvar så att låtar som Småtjejer måste finnas.

Det är med den låten jag vill skicka vidare stafettpinnen. Vågad, ej PK och rak, precis som Wiehe, Linnea och Stor. <3

Viktoria Johansson


DECEMBER 2018
Gud är det sant – Mikael Wiehe
Mikael Wiehe_Ta det tillbaka_300
Youtube-version

En annan skåning är ju Mikael Wiehe. Ända sedan tiden med Hoola Bandoola har han retat och irriterat etablissemanget på ett sätt som appellerat till undertecknad. Han och hans parhäst Björn Afzelius kallades ju många gånger för ”Sveriges Simon and Garfunkel” – en liknelse som jag inte riktigt förlikat mig med. Efter Björns sorgliga bortgång kändes det litet som Wiehe famlade i mörkret och plattan Sånger från en inställd skilsmässa som kom 2009, känns i mina öron rätt deprimerande. Men redan 2010 kom plattan Ta det tillbaka! som känns mer som jag vill ha Wiehe. Här finns också en av de bästa sånger som han någonsin skrivit – allt enligt mig. Att den inte blivit mer känd är en gåta för mig. Kanske den nu får ett uppsving i och med att Kafé K uppmärksammar den. Hoppas kan man ju alltid.

/mazken

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>