Musikstafetten 2019 – december-januari

musikstafetten600

 

JANUARI
Småtjejer – Linnea Henriksson
Linnea Henriksson_Tolkningarna 2018_300

 

Youtube-version
Linnea Henriksson_Småtjejer_Youtube_400

Hjälp, hur associerar man vidare från Wiehe utan att stanna kvar hos honom?
En av vår tids största lyriker,som griper tag i verkligheter och lägger fram dem så ärligt som svart text på ett vitt papper.
En ärlighet som fastnar, som gör att man vill ha mer och ropa:
Mer ärlighet och raka ord åt folket!
Bort med det politiskt korrekta och fram med det riktiga!
Jag törstar efter det, jag törstar efter Mikael Wiehe för han är konst när den är som mest sann. Inget filter, ingen retuschering, inget instragram-liv eller facebook-perfektion, utan bara sanning.

Så jag söker i min ärliga musikbank i huvudet. Euskefeurat, Hov1, Laleh, Winnerbäck, Gärdestad m fl. Hjärnan jobbar på högvarv och stannar till slut vid Linnea Henriksson och Stor. Småtjejer. En låt så ärligt men också så påträngande och lite obekvämt jobbig. Lite som ett tuggummi som fastnat under skon, det liksom sitter där, för att det måste. Och det kom dit för att någon slarvat och inte vårdat tuggummit. Vi, samhället slarvar så att låtar som Småtjejer måste finnas.

Det är med den låten jag vill skicka vidare stafettpinnen. Vågad, ej PK och rak, precis som Wiehe, Linnea och Stor. <3

Viktoria Johansson


DECEMBER 2018
Gud är det sant – Mikael Wiehe
Mikael Wiehe_Ta det tillbaka_300
Youtube-version

En annan skåning är ju Mikael Wiehe. Ända sedan tiden med Hoola Bandoola har han retat och irriterat etablissemanget på ett sätt som appellerat till undertecknad. Han och hans parhäst Björn Afzelius kallades ju många gånger för ”Sveriges Simon and Garfunkel” – en liknelse som jag inte riktigt förlikat mig med. Efter Björns sorgliga bortgång kändes det litet som Wiehe famlade i mörkret och plattan Sånger från en inställd skilsmässa som kom 2009, känns i mina öron rätt deprimerande. Men redan 2010 kom plattan Ta det tillbaka! som känns mer som jag vill ha Wiehe. Här finns också en av de bästa sånger som han någonsin skrivit – allt enligt mig. Att den inte blivit mer känd är en gåta för mig. Kanske den nu får ett uppsving i och med att Kafé K uppmärksammar den. Hoppas kan man ju alltid.

/mazken


1 kommentar till Musikstafetten 2019 – december-januari

  • Mats Klasson  säger:

    Såg inte ”Så mycket bättre” den här säsongen eftersom jag hade för låga förväntningar på artisterna. Men det här var faktiskt en riktigt bra låt.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>