Musikstafetten 2018 – mars-april

musikstafetten600

APRIL

Sorgsna seglatsen – Ola Magnell

Ola Magnell_Rolös_300
Mp3-version

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Association är för mig att välja det jag först kommer att tänka på. Eftersom vi nu redan är ute på vattnet och talar relationer och grubbel – vilket jag anser att First Aid Kit gör – så fortsätter jag på det spåret. På albumet Rolös finns detta spår och det är en av många favoritlåtar av skalden Ola Magnell. Jag har alltid gillat Ola – han och jag har liksom åldrats ihop, även om han är något äldre än jag. Den här låten har dessutom en ovanlig men skön rytm för att vara magnellsk och texten är som vanligt välskriven och poetisk. Hans röst har ju förändrats över åren och jag tycker att den röst han här (2010) sjunger med är otroligt behaglig att lyssna till. Rolös är Olas senaste album och jag är bara en av många som hoppas på fler. Att Ola betytt mycket för musiksverige är inte svårt att förstå. Inte alla artister får en hyllningsplatta inspelad av svenska artister till sin 60-årsdag. Men Ola fick det.

mazken


MARS

Fireworks – First Aid Kit

First Aid Kit_Ruins_300
Youtube-version

Sofia Karlsson sjunger om vindar och lekande hav och Ebba Forsberg om vatten hav och klippor. Mats skriver att Ebba Forsberg har tolkat Dylan, Cohen och Tom Waits.

Jag associerar till First Aid Kit som har tolkat Leonard Cohen på Dramatens scen. Tillsammans med sjungande artistkollegor gjorde de en hyllning till Cohen. First Aid Kit skriver underbara sånger och precis som Sofia och Ebba är känslan poetisk och melodisk. I låten Fireworks från albumet Ruins sjunger First Aid Kit om ett jag som gör en resa över en frusen sjö och att den sköljer över kroppen. Om det är sjön eller något annat som sköljer över kroppen får var och en säga.

I took a trip out to the frozen lake
And you felt so far away
But I could feel it washing over me

Artisterna själva säger att låten handlar om hopp, drömmar och förväntningar. När de skrev den inspirerades de av 1950-talsballader som t.ex. All I Have to Do Is Dream med Everly Brothers och The End of the World med Skeeter Davis. Jag tycker att jag hör influenserna tydligt.

Ethel Hedström


FEBRUARI

Shanti – Ebba Forsberg

Ebba Forsberg_Falling folding flipping feeling_300
Youtube-version

I Dan Anderssons översättning av Baudelaires dikt sjungs det om vindar och läkande hav. En av mina favoritlåtar där vatten, hav och klippor också nämns är Ebba Forsbergs låt Shanti, som finns på albumet Falling Folding Flipping Feeling från 2011. För övrigt är Ebba Forsberg en favoritsångerska som är både sval och het på samma gång i sitt uttryck. Hennes tolkningar av Dylan, Cohen och kanske framför allt Tom Waits ligger mig också nära hjärtat.

Mats Klasson


JANUARI

Moesta et errabunda – Sofia Karlsson

Sofia Karlsson_Visor från vinden_300
Youtube-version

Att upptäcka svensk folkmusik var helt överraskande. Jag växte upp i Tyskland och jag visste inte alls att det fanns någon fin musik förutom Abba och Roxette i Sverige överhuvudtaget. En vän lyckade hämta Sofia Karlssons Visor från vinden-album till mig, när hon var i Malmö på en dagstur.
Jag tog CDn långsamt och försiktigt ut ur den silvriga Åhlénsplastpåsen och började lyssna. Jag förstod inte mycket svenska då men blev genast berörd av all härlig musik, av Sofias underbara, lysande, ojämförliga röst.

Moesta et errabunda är sista låten på albumet. En dikt av Charles Baudelaire i en svensk översättning gjord av Sveriges älskade poet Dan Andersson. Sofie Livebrant skrev den ojämförliga, underbara melodien och spelar pianot på ett sakta, känslorikt, lätt och djupt sätt. Esbjörn Hazelius spelade viola och fiol och Peter Lysell kontrabas.

Vad jag fick höra var nästan otroligt, lite som Joni Mitchell på svenska, en höjdpunkt på ett album fullt av höjdpunkter. Senare, när jag lärde mig att förstå mycket mer svenska, blev jag berörd av den härliga dikten, som ställer grundläggande frågor om manniskors liv. Varför är det här inte redan paradiset ? Varför är allt bara som en dröm…?

En av de mest älskade visor för mig överhuvudtaget…

Raffael Otte

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>