Musikstafetten 2018 – januari

musikstafetten600

Moesta et errabunda – Sofia Karlsson

Sofia Karlsson_Visor från vinden_300
Youtube-version

Att upptäcka svensk folkmusik var helt överraskande. Jag växte upp i Tyskland och jag visste inte alls att det fanns någon fin musik förutom Abba och Roxette i Sverige överhuvudtaget. En vän lyckade hämta Sofia Karlssons Visor från vinden-album till mig, när hon var i Malmö på en dagstur.
Jag tog CDn långsamt och försiktigt ut ur den silvriga Åhlénsplastpåsen och började lyssna. Jag förstod inte mycket svenska då men blev genast berörd av all härlig musik, av Sofias underbara, lysande, ojämförliga röst.

Moesta et errabunda är sista låten på albumet. En dikt av Charles Baudelaire i en svensk översättning gjord av Sveriges älskade poet Dan Andersson. Sofie Livebrant skrev den ojämförliga, underbara melodien och spelar pianot på ett sakta, känslorikt, lätt och djupt sätt. Esbjörn Hazelius spelade viola och fiol och Peter Lysell kontrabas.

Vad jag fick höra var nästan otroligt, lite som Joni Mitchell på svenska, en höjdpunkt på ett album fullt av höjdpunkter. Senare, när jag lärde mig att förstå mycket mer svenska, blev jag berörd av den härliga dikten, som ställer grundläggande frågor om manniskors liv. Varför är det här inte redan paradiset ? Varför är allt bara som en dröm…?

En av de mest älskade visor för mig överhuvudtaget…

Raffael Otte

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>