Min kulturella bakgrund – Ethel Hedström

Logga_kulturbakgrund_600

Att vara kreativ
Jag har förstått att betydelsen av att vara kreativ inte är att ha livlig fantasi. Eller att, ungefär som jackpot i en enarmad bandit, spotta ur sig en massa nya idéer. Nej, kreativitet är att fundera ut den rätta lösningen på idén man fått och sen kunna genomföra och slutföra den.

Min mamma växte upp i en fattig familj. Hon föddes 1924 i Bro Socken utanför Kungsängen. De var fem syskon. Både mormor och morfar var tvungna att vara uppfinningsrika för att klara tillvaron. Så var det förstås för många på den tiden, 1920-1930-tal. Från grunden och ända upp till taknocken byggde de själva sitt lilla hus. Mamma har berättat hur hennes föräldrar, under hennes barndom, ständigt var igång med sysslor som ”helt enkelt” handlade om överlevnad. De vilade aldrig. Att sysselsätta sig med någon konstnärlig hobby fanns det inte tid till. Mamma utbildade sig till mönsterkonstruktör. I min barndom visade hon prov på sin förmåga att vara konstnärlig och kreativ genom att sy alla våra kläder, väva mattor och dukar, sticka, virka. Bland annat. Mycket efter egna mönster.

Min syster är också duktig på att handarbeta, sy, teckna och måla. Det senaste är att konstruera mosaiker. Jag har aldrig gillat att handarbeta, men däremot skriver jag skönlitterärt och älskar att laga mat. Det kräver också skaparkraft. På äldre dagar satte faktiskt morfar ihop fartyg av tändstickor och min bror har byggt modellfartyg, som t.ex. klassikern Cutty Sark.
Min slutsats: Förmågan att vara kreativ ärver vi naturligtvis från våra föräldrar, men den tar sig olika uttryck hos olika människor. Jag är övertygad om att alla människor är kreativa, bara de får chansen att hitta sin egen nisch.

Till sist: I början av 1970-talet tvingades mina morföräldrar flytta till en lägenhet inne i Kungsängen, eftersom området där de bodde skulle tas över av Svea Livgarde. De fick visserligen en liten peng, men betänk att som gammal människa vara tvungen att flytta från det område man bott i hela livet. För några år sen åkte jag runt och tittade på mammas barndomstrakter (där det var tillåtet att uppehålla sig). Det lilla huset i gult tegel stod kvar. Militären använder det. Till vad vet jag inte. Men det kändes i magen att betrakta huset.

Min kulturella bakgrund_Ethel Hedström_Morfar_600
Morfar i uniform – under 1:a Världskriget. Foto privat.

 

Ethel Hedström

3 kommentarer till Min kulturella bakgrund – Ethel Hedström

 • Mats Klasson  säger:

  Intressant att läsa. Inte visste jag att du hade närstockholmska rötter. :-) Från vilka trakter kom dina farföräldrar? Min morfar låg också i det militära en period under beredskapstiden, men då förstås under ANDRA världskriget. Han var född 1910. Möjligen bar han också den klassiska trekantiga hatten.

 • Annica Hedström Svensson  säger:

  Väldigt bra skrivet. Trevlig läsning. Kortet på morfar gör mig varm om hjärtat.

 • Ethel  säger:

  Tack Mats och Annica!
  Visst, Annica, kan man sitta och betrakta morfar hur länge som helst.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>