Min kulturella bakgrund – Anita

Logga_kulturbakgrund_600

Werners orkester
Min pappa spelade trummor i unga år, tillsammans med några kompisar. Dock hölls det på s k hobbynivå och blev inte mer. Min mormor spelade gitarr, också på hobbynivå om man nu kan kalla det så.

Werners orkester_Werner med sitt dragspel som ung och äldre_600
Werner med dragspel, som ung (troligen från slutet av 1920-talet) och lite äldre

Men min morfar Werner Nilsson (1909 – 1967) däremot, hade sin egen orkester ”Werners” som var väldigt populära i Helsingborg med omnejd då dom spelade till dans. Tyvärr har jag aldrig hört dom spela för det finns inget inspelat och så långt som till ett skivkontrakt gick det aldrig. Jag tror min mormor och morfar träffades när hon var i folkparken för att dansa till morfars orkester. Dock vet jag inte säkert för det är en sak jag inte har tänkt på att fråga om och båda två är borta nu.

Werners orkester_inramat_600

Det var olika medlemmar genom åren men en del var med hela tiden. Medlemmarna i Werners orkester hade alla vanliga yrken för det gick inte att leva på att bara spela. Min morfar t ex var köpman (som det hette då) till yrket. Han och min mormor flyttade sedan till Rinkabyholm där de hade en egen firma som sålde både godis och matvaror (burk och konserverat etc) till affärer.

Werners orkester_utomhus-på scen-blåssektion_600

Orkestern på väg till spelning och i aktion

 

 

Werners orkester spelade i folkparkerna om sommaren och på ställen som Folkets Hus under vintern. Dom skötte själv bokningarna och tillbringade kvällarna efter arbetsdagens slut med att ringa runt till olika folkparker/dansställen. Transporten skötte dom också själva genom att åka till spelningarna i egna bilar. Werners orkester var verksamma under 1930- och 1940-talet. Man var ute och spelade även i början på 50-talet. Troligen upplöstes orkestern när morfar Werner och hans fru Elsa (mormor) flyttade till Rinkabyholm utanför Kalmar 1955.

Werners orkester_tidningsurklipp_600
Ett tidningsurklipp från NST (Nordvästra Skånes Tidningar) från 1951

I artikeln om Werners orkester från den lokala tidningen, presenteras dom bland jazzorkestrar men dom spelade vanlig dansmusik.

Werners orkester_Anita & morfar Werner med sina dragspel_600
Två foton tagna 1960 med mig och morfar Werner

Jag kommer ihåg från när jag var liten att när mormor och morfar hade fest då skulle det dansas och min morfar spelade dragspel då. Jag tyckte hans dragspel såg spännande ut och som riktigt liten fick jag ett leksaksdragspel så jag kunde spela med morfar! Där slutade min musikaliska ”karriär” om man inte räknar lite blockflöjt i lågstadiet.

Anita

2 kommentarer till Min kulturella bakgrund – Anita

  • Mats Klasson  säger:

    Kul att läsa. Hälsingborgshistoria och kulturhistoria. Det var ju synd att du inte hann fråga om din mormor träffade din morfar när han spelade i orkestern. Fina bilder också.

  • Anita  säger:

    Ja det är mycket man ångrar att man inte frågat om…….
    Tack för du gjort så fint om min morfars orkester! Mycket uppskattat!

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>