Min hobby – Paisley

Logga_hobby_600

Handarbete har varit min hobby, så länge jag kan minnas. Intresset har följt mig genom livet, från barndomens skolslöjd och hemmapyssel fram till idag. 1980-talets stickboom resulterade i att garderoben fylldes med ett antal stickade tröjor. En period broderade jag en del, gärna sådant som påminner om äldre broderier, både yllebroderier inspirerade av gamla allmogebroderier och sådant som hämtat sin formspråk från jugendtiden och det tidiga 1900-talet, en period då industrialiseringen gjorde det möjligt för att fler att handarbeta för nöjes skull. Det fanns färdiga vävar och maskinspunnet garn att köpa och man kunde även skicka efter materialsatser till t ex bonader.

De senaste åren har jag i huvudsak stickat och virkat, med fokus på stickning. Det är spännande att utforska och försöka lära sig nya tekniker och tillfredsställande att göra sådant som man också har praktisk nytta av. Hemstickade vantar, halsdukar, sjalar, raggsockor och mössor är överlägsna köpeplagg när det kommer till funktion, tycker jag. Inget slår en hemvirkad grytlapp. Stickar man en tröja har man möjlighet att justera beskrivningen till plagget innan eller under tiden man stickar för att få optimal passform. Ett mönsterstickat plagg, stort eller litet, kan nästan bli som ett konstverk i sig.

Internet har betytt mycket för kunskapsutvecklingen när det gäller handarbete. På Facebook finns aktiva grupper där medlemmar delar bilder på färdiga alster och tipsar och hjälper varandra. Ravelry är ett engelskspråkigt stick-community där det bl a finns mängder med beskrivningar. En del är köpebeskrivningar och andra är gratis. Mycket är på engelska, men en del finns också på svenska. I dagsläget finns ungefär 500.000 beskrivningar till stickat eller virkat på Ravelry och det kommer nya beskrivningar varje dag. Att sticka efter engelska beskrivningar är inte speciellt svårt om man behärskar den grundläggande terminologin.

Min hobby_svärmor
Sjalar heter ofta något. Den på bilden heter Svärmor.

 

På materialsidan har det hänt en del på de senaste åren. Fram till 1990-talet så fanns det en eller flera tyg- eller handarbetsaffärer i nästan varje stad. Idag har många butiker lagt ner och mycket köps istället på internet, vilket är på gott och ont. Det går mode i garn, som så mycket annat. Garn av alpaca har t ex blivit vanligt de senaste årtiondena. Tekniken att färga garner har utvecklats så idag kan man t ex köpa självrandiga garner, som ger randiga strumpor utan att man behöver byta färg och nystan. Den typen av garner kan också ge intressanta mönstereffekter om man stickar in dem i andra plagg. Stickor och virknålar är betydligt lyxigare och bekvämare att använda idag, än vad de var för bara 20-30 år sedan.

Min hobby_restgarnsfilt
Virkad restgarnsfilt. Jag hittade ett parti garn från 1960- och 70-talet på loppis för ett par år sedan. En filt har det blivit och jag har ytterligare en påbörjad men den har blivit ett sk UFO, vilket är handarbetsengelska för Unfinished object.

 

Förutom själva handarbetandet så har jag även en hel böcker om handarbete, kulturhistoria bara det, och en samling av äldre märkdukar från 1800-talet.

Min hobby_stickbok&symaskinsbroschyr_600

Stickboken är en handarbetsbok från 1940-talet som fortfarande är riktigt läsvärd.
Bilden Ett hem utan symaskin kommer från en reklambroschyr från Husqvarna. Den stilige symaskinsförsäljaren har naturligtvis inget med mitt handarbetsintresse att göra.

 


Min hobby_kudde&märkduk_600
Kudden är ett yllebroderi och en kopia av ett allmogebroderi från 1700-talet.
Märkduken är från slutet av 1800-talet och en från min samling. Märkdukarna syddes främst i välbeställda hem och de är ganska sällsynta. Ibland kan man hitta på auktioner eller i antikhandeln.

 

Stickning och säkert andra former av handarbete påstås ha samma välgörande effekter som meditation. När man handarbetar tränar man minne, finmotorik, matematik och logik eller också försjunker man i arbetet och låter nål, tråd och färger styra. Den amerikanska stickgurun Elizabeth Zimmerman (1910-1999), vars böcker ständigt trycks i nya upplagor och vars plagg upptäcks av nya generationer stickare har sagt: Properly practiced, knitting soothes the troubled spirit and it doesn´t hurt the untroubled spirit either.

Kläder har jag inte sytt på över 20 år och det känns som det är något jag skulle vilja ta upp igen. Förr sydde man för att spara pengar eller för att man inte hade råd med konfektionssytt. Idag handlar det snarare om att hitta ett eget uttryck bortom de stora kedjornas utbud.

 

Paisley

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>