Min hobby – Mats

Logga_hobby_600

Släkforskning
Jag har inte suttit i arkiv, knaprat mikrofilm med gamla kyrkböcker eller läst böcker i ämnet. Men jag har varit allmänt intresserad av mina äldre släktingar, hur de hade det förr. Tror det kommer sig av ett generellt historieintresse, ett historieintresse som blir mer levande när man får en personlig vinkling på den.
Om man vet varifrån man kommer, är det lättare att förstå var man befinner sig nu och var man är på väg.

Mina far- och morföräldrar var födda mellan 1893 och 1917. Jag hann videointervjua tre av dem, ofta med utgångspunkt från gamla foton som de berättade om. Där har jag en riktig skatt av släkthistoria att ösa ur. Jag hann också med att träffa och komma ihåg några av de gamla släktingar som mina syskon inte har något minne av, trots att jag bara är några få år äldre än dem. Kan bero på att jag precis hann med att gå in i det förflutnas rum och titta mig omkring, innan den dörren stängdes och låstes för alltid. En annan orsak var att jag hade intresset att göra det och lätt för att komma ihåg det som jag såg och det som berättades för mig. Till exempel är jag den ende av mina syskon som minns min farfar. Som treåring gick jag ibland in i hans rum där han låg sjuk och döende. Farmor, som verkligen kunde berätta så att man ville lyssna, berättade om sin barn- och ungdom och tiden därefter så att man fick inre bilder som fastnade. På veckoslut och somrar åkte jag i slutet av 80-talet och början av 90-talet ofta ut med min mormor och morfar till de trakter där de vistades och jobbade i sin ungdom. Fick också möjlighet att träffa och filma några av deras äldre släktingar och bekanta.

Min faster släktforskar mer seriöst och har ett rikt material när det gäller farmor och farfars släkter och även hur vår släkt var släkt med andra personer i omgivningen. Åtminstone på farfars sida har hon kommit tillbaks till 1500-talet (den danska tiden) när det gäller namn på förfäder i vår släkt. Är det något man är osäker på vad gäller vår släkt på vår fars sida, har min faster alltid svar. Hon har också hittat en del kul och kuriösa släktförbindelser till kända personer. Johannes Brosts mamma, skådespelaren Gudrun Brost var relativt nära släkt med farfar. På längre håll är man ju släkt med nästan alla. En släktkoppling min faster hittade, var till förra norska statsministern Gro Harlem Brundtland. Dessutom var fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg ättling till en granne i vår barndomsby. I huset som tidigare stod hos den grannen, föddes ett par av min farfars syskon, för farfars föräldrar bodde i just det huset dessförinnan.

Min hobby-Mats_600

(klicka på bilden ovan för att få högupplöst bild)

 

På min tidigare arbetsplats kunde jag oftast lätt konstatera vilka av arbetskamraterrna jag var släkt med och hur. Min närmaste arbetskamrats farfar hade jobbat som dräng hos min farmor och farfar på 30-talet. Dessutom var hans farfars bror gift med min farmors syster. En annan på jobbet var jag släkt till släkt med. Hans morfars syster var gift med med min farmors bror. Dessutom var hans morbror gift med min systers svägerska. Denne ”morbror” gick dessutom i skolan ihop med MIN morbror. Alla dessa släkförbindelser har förstås sina rötter i att förr rörde sig människorna inte så långt ut i världen utan fann sin käresta hemmavid eller i grannbyn. Det är därför så många hänger ihop släktmässigt, fortfarande. Men det kommer säkert att ändras i framtiden.

Som pensionär har jag nu också tid att skanna in gamla fotografier och dokument. De ständiga teknikskiftena gör det ju också nödvändigt att överföra gammalt material till ny teknik så att de blir tillgängliga även framöver. Ett sådant jätteprojekt är att digitalisera gamla VHS- och DV-band, där mina intervjuer med farmor, mormor och morfar finns. På VHS och DV har jag också betydligt senare släkthistoria bevarad, det som hände i familjen mellan 1987 och 2010. Så det finns mycket att göra för att försöka bevara och lämna vidare till kommande generationer, om de nu är intresserade. Kanske är de inte det nu när de är unga, men när man kommer upp i en viss ålder brukar intresset för släkthistorian öka.

Mats Klasson

1 kommentar till Min hobby – Mats

  • Mats Klasson  säger:

    På fotot: Farfar Karl, framför huset farfars far Johan och farfars mor Kristina, jag i knät på farmor Alma, gruppfotot med mormor Agnes som den yngsta i knät på mormors mor Ida, mormors far Hjalmar till höger i mustasch. De övriga är mormors syskon Clary, Henning, Nisse, Ines och Olga. Paret nedanför är morfar Malte och mormor Agnes. Mannen med flaskan är morfars far August. Längst fram jag med videokameran.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>