Lördagstipset 7 november 2015

lordagstipset
BOKTIPS


Arbetarromaner!
Då tänker man ju genast på klassiker av storheter som Ivar Lo, Vilhelm Moberg, Eyvind Johson, Moa Martinssom med flera.
Men jag skulle vilja tipsa om en kanske lite bortglömd proletärlitteratur. Vibeke Olssons romanepos i fem delar om Bricken på Svartvik.

Jag läste den nyligen och vill varmt rekommendera den.

151107_Boktips_brickenpasvartvikvibekeolsson

Vi får följa med Bricken – en ströflicka på ett sågverk i Sundsvall – i hennes olycka och lycka genom livet. Jag vill av förklarliga skäl inte gå in på handlingen. Men vi tas tillbaka till en tid när arbetarna hade det knapert och strejken knappt fanns som vapen. Böckerna är verkligen fängslande och jag sträckläste dem.
Läs dem bara för tusan.

/mazken

1 kommentar till Lördagstipset 7 november 2015

  • Mats Klasson  säger:

    Tack för att arbetarromanen tas till heder igen. Jag har förstås sett många av arbetarförfattarnas verk filmatiserade, både på film och TV. Vad gäller läsningen, är det nog mest Ivar Lo Johansson jag ägnat tid. Den första Ivar Lo-bok jag läste var nog Geniet, som börjar med höstlig jakt och slutar våldsamt, vill jag minnas.För några årtionden sen kom det ut nyutgåvor av många av hans böcker och jag tror jag köpte de flesta. Gårdfarihandlaren, Journalisten, Stockholmaren, Analfabeten. Ja, Analfabeten (som handlar om Ivars far) läste jag förresten på jobbet vid maskinen på tidigt 80-tal, medan jag väntade på nästa detalj från maskinen. Det var på den tiden det inte var så stressigt som idag.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>