Lördagstipset 28 november 2015

lordagstipset
BOKTIPS

Celia B Dackenberg – Sagornas stickbok
Celia B Dackenberg har varit chefredaktör för tidningen Hemslöjd. I Sagornas stickbok botaniserar hon i den svenska barnboksskatten och låter sagofigurernas kläder inspirera till stickade plagg. Här finns Alfons Åbergs tröja och Pippi Långstrumps strumpor, luvor som tillhört katten Findus, Nils Karlsson-Pyssling och den vilda bebin, barnen från Frostmofjällets vantar och många andra.

151128_Boktips_sagornastickbokceliabdackenberg

Boken bjuder på inspirerande läsning även om man inte har något barn att sticka till. Den som är kunnig kan själv göra om beskrivningarna till vuxenstorlek och man behöver inte ens vara handarbetsintresserad för att ha stort utbyte av boken. Dackenberg har lagt stor vikt vid att skildra illustratörerna och barnboksförfattarnas levnadsöden och den tid de verkar i och hur samtiden eller önskan om tidlöshet präglat deras skapande. I Sagornas stickbok återser man de böcker man läste som barn eller har läst för egna barn.

Sagornas stickbok är en given julklapp för den handarbets- eller kulturhistoriskt intresserade. Det är en bok man blir varm i hjärtat av att läsa.

Paisley

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>