Lördagstipset 26 december 2015

lordagstipset
BOKTIPS

Klas Gustafsons biografier
Längst ner på hans hemsida står det ”Jag finns inte på Facebook, men vi kan väl vara vänner ändå?” Under ett drygt decennium har han skrivit inte mindre än sju högklassiska biografier om några av de största inom svenskt kulturliv under andra halvan av 1900-talet. Det är Klas Gustafson jag talar om.

Det började med boken om Beppe Wolgers, Beppe: Biografin som kom 2003. Den enda av Gustafsons biografier jag ännu inte fått tag på. Någon som har ett exemplar? Leta på vinden, i källaren, i förrådet, i bokhyllan bland biografierna. Den kanske finns i någon kartong i garaget? Märk väl att denna var en Bonniersbok och inte från förlaget Leopard som de följande kom ut på. Leta! Leta!

Den första jag läste var Ett bluesliv: Berättelsen om Cornelis Vreeswijk (2006). Kommer ihåg att jag läste den under strömlösheten vid någon av höst- eller vinterstormarna.

2008 publicerades Tage Danielssons tid. Precis som i Cornelisboken var det som om man steg rakt ner i 1960-talets varma kulturbassäng.

2009 års biografi var Enkel, vacker, öm: Boken om Monica Zetterlund. Den dröjde det lite innan jag läste. Tror det var först i samband med filmen Monica Z som jag blev extra nyfiken på henne och ville veta mer.

Gösta Ekman : Farbrorn som inte vill va’ stor som kom 2010 om den mångsidige Ekman den yngre ger inte bara en inblick i de revyer, filmer, pjäser och annat där Gösta Ekman deltagit, utan den gav också kunskap om hur det är att vara en Ekman i raden av Ekmän. Gösta den yngre kunde ju inte undgå att se fotspåren som Gösta den äldre och Hasse lämnat efter sig.

Sommaren 2014 gick jag in i en bokhandel på Drottninggatan i Stockholm för att hjälpa min tyske vän att hitta några böcker om svenska kulturpersonligheter, eller några barnböcker på någorlunda enkel svenska för honom som snabblärt sig svenska på bara några år. Då fick jag syn på Fantasten Per Oscarsson av Klas Gustafson. En positiv överraskning eftersom jag missat att det kommit ut en ny biografi skriven av Gustafson. Jag behöll denna bok själv, medan min tyske vän bestämde sig för några Pippi Långstrump-böcker på originalspråket.

I år ytterligare en biografi från flitige Klas: Marie-Louise Ekmans två liv. Hade det inte stått Klas Gustafson i rött längst ner till vänster på omslaget, vet ej tusan om jag hade köpt den. Men nu är ju det namnet en garanti för en god biografi.

151226_Boktips_KlasGustafson

Gustafson har en förmåga att skriva så att huvudpersonen sätts i centrum. Jag gillar inte när biografiförfattare analyserar för mycket eller bygger upp stora egna teorier om varför huvudpersonen valt den väg hen gjort. Då blir författaren huvudperson och den hen skriver om bara en bifigur. Klas Gustafson beskriver i första hand, han berättar om personen och den tid hen verkat i. Analyser och slutsatser blir en naturlig del av berättandet och tar inte överhanden. En annan fördel med dessa biografier är att flera av dessa personer kände varandra och jobbade ihop eller åtminstone verkade under samma tid. Det ger mjuka övergångar mellan böckerna, de liksom överlappar varandra. När man läst en bok och börjar nästa är det som om man kommer tillbaks till samma tid och ställen, men från ett annat håll och med ett annat perspektiv. Det ger både trygghet och lust att utforska.

Jag kan varmt rekommendera alla (utom böckerna om Beppe och Marie-Louise som jag alltså ännu inte läst) dessa böcker. Särskilt om man vuxit upp på 50-, 60- och 70-talen och känner till kulturpersonligheterna från den tiden, kommer man att ha stor behållning och glädje av böckerna.

Nå, var det någon som kunde hämta fram ett exemplar av Beppe-boken från bokhylla, vind, källare eller garage? Kontakta mig i så fall så kanske vi kan komma överens.

Mats Klasson

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>