Lördagstipset 19 september 2015

lordagstipset
BOKTIPS

Boktips på temat ödsliga öar och ond bråd död

M.L. Stedman – Fyren mellan haven
Efter första världskriget återvänder Tom Sherbourne till Australien. Han tar anställning som fyrvaktare och placeras på ön Janus, där Indiska Oceanen och Södra Ishavet möter varandra. Med sig på ön har han sin unga, livsglada hustru Isabel. Isabel föder ett dödfött barn och strax efteråt strandar en jolle på ön. Ombord finns en död man och ett levande spädbarn. Utom sig av sorg tar sig Isabel an barnet och uppfostrar henne som sin dotter. Kvar på fastlandet finns en förtvivlad kvinna som desperat söker efter upplysningar om vad som hänt hennes familj.

150919_Boktips_fyrenmellanhaven

Hannah Kent – En mörderska bland oss
Island 1829. Pigan Agnes Magnúsdottír döms till döden misstänkt för att ha dödat sin husbonde, Natan Ketilson, känd som skald och läkekunnig. I väntan på rättegången placeras Agnes hos en av bönderna i trakten och blir en del av familjen på gården. En ung präst blir hennes själasörjare. Romanen har verklighetsbakgrund. Livet på Island präglas av fattigdom och det hårda klimatet. I väntan på avrättningen försöker Agnes förstå hur hon blivit den hon är.

 

Peter May – Svarthuset
Den skotske polisen Fin återvänder till sin barndoms ö Isle of Lewis i Yttre Hebriderna där han tvingas konfronteras med sin uppväxt. Vinden river upp femton meter höga vågor. Det regnar nästan oavbrutet och många av människorna på öarna är djupt religiösa. Varje år tar sig ön manliga befolkning ut till ett fågelberg i Atlanten för att slakta fåglar. De insaltade fåglarna är en delikatess och den flera veckor långa fågeljakten något av ett mandomsprov för öns ynglingar.
Svarthuset följs av Lewismannen och Lewispjäserna.

 

Howard Norman – Fågelmålaren
New Foundland, tidigt 1900-tal. Fabian Vas målar fåglar. Med sin pensel skildrar han fågellivet runt öarna och flyr den karga verkligheten. Han är också mördare. I ett svarsjukedrama dödade han öns fyrvaktare.

 

Fågelmålaren gavs ut i mitten av 1990-talet och är slut på förlag. Den kan finnas på bibliotek eller på t ex Bokbörsen. De andra tre böckerna är relativt nyutgivna.

 

Paisley

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>