Lördagstipset 12 december 2015

lordagstipset
FILMTIPS

… så ock på jorden

Varför titeln på Kay Pollaks uppföljare på Så som i himmelen inte börjar med tre punkter, förstår jag inte – men det är kanske lappri.

Filmen då? Uppföljare är ju alltid svårt – speciellt när den första filmen var så stark. Men Kay är en skicklig filmmakare. Den börjar i ett härligt tempo med helt underbara förlossningsscener där man både skrattar och förfasas. Inledningen är faktiskt filmens höjdpunkt.

Tyvärr blir filmen alldeles för förutsägbar. Handlingen och hur det kommer sluta förstår man rätt fort. Men resan dit är som sagt skickligt gjord. Pollak vet exakt vilka knappar han ska trycka på för att få mina tårkanaler att aktiveras. Och trots förutsägbarheten så är känslan direkt efter filmen att han ändå lyckats att göra en uppföljare som funkar.

151212_Filmtips_saockpajorden

Skådespelarna gör ett fantastiskt bra jobb och Frida Hallgren är strålande.

Har man sett den första filmen så tycker jag nog ändå att man kan se denna utan att behöva bli besviken.

/mazken

1 kommentar till Lördagstipset 12 december 2015

  • Mats Klasson  säger:

    Igår såg jag äntligen filmen. Det slog mig, särskilt i slutet av filmen, att den är en känslomässig berg- och dalbana. Till slut blev det så tydligt: När det hade hänt något positivt, väntade man bara på nästa nertur. Efter varje ledsamma händelse, gick det uppåt igen. Så fortsatte det. I Så som i himmelen, kändes denna berg- och dalbana, inte lika tydlig, utan där kom variationen mer naturligt som en följd av handlingen. Denna alltför tydliga ”mekanik” i Så ock på jorden, gjorde att man inte lika lätt kunde följa med känslomässigt. Det kändes närmare och naturligare i Så som i himmelen, där man utan att tänka på det följde med i känslornas ups and downs. Instämmer i att skådespelarprestationerna i Så ock på jorden, överlag var bra. Dessutom gillade jag det uttryck man givit åt Händels-musiken, ett härligt, folkligt, livslustigt sound. Det lilla man nu fick ta del av den. Om den här Händels-konserten hade funnits på riktigt, i sin helhet, skulle jag gärna gå och se och lyssna på den. Nu får jag nöja mig med att låta den låta i fantasin.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>