Lördagstipset 10 oktober 2015

lordagstipset
BOKTIPS

 

Tänkte först välja en Helgonet-bok eftersom det hade varit roligt att börja med:
”Idag ska vi prata om ris och inte vilken ris som helst utan Charte-ris”.
Det var ju så att han som skrev om Helgonet hette Leslie Charteris.
Sedan var jag inne på att skriva om en Perry Mason-bok: Fallet med den vettskrämda vikarien. Gav upp efter 26 sidor. Alltså, maken till tråkig bok.
Kom på den kreativa lösningen att jag kunde titta på just det avsnittet ur TV-serien om Perry Mason och laddade således ner första säsongens avsnitt 38.
Satte igång uppspelning via datorn och tvärsomnade. Inte hade den serien åldrats väl.

Eftersom jag nästan aldrig läser böcker börjar nu beslutet att gå med på att skriva just en sådan recension verka oerhört ogenomtänkt.
Letar i minnet och visst, där finns exempelvis Da Vinci-koden som jag hört på för en tio år sedan. Gillade den skarpt men plötsligt slår det mig att visst läste jag en bok i somras.
I ungdomen läste jag Wahlströms ungdomsböcker med stor behållning och då gärna Alfred Hitchcock och Tre Deckare löser…
Kom över ett gäng sådana böcker billigt på Röda Korset i Linköping och läste den första boken i serien:
Alfred Hitchcock och Tre Deckare löser Skräckslottets gåta i vilken de tre grabbarna, Jupiter Jones, Peter Crenshaw och Bob Andrews hjälper Alfred Hitchcock att hitta ett spökslott som kan vara lämpligt för filminspelning.
Utanför Rocky Beach hittar de ett slott som av oförklarlig anledning fyller dem med skräck varje gång de befinner sig där. Vad är det som pågår i kråkslottet?
Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och jag är inte längre målgruppen men med visst nöje hänger jag med på svängarna och krokarna på väg mot gåtans lösning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alfred Hitchcock är egentligen inte inblandad i de här böckerna men det verkade som en god idé vid tidpunkten för bokseriens födelse 1964 att lösa licens för att använda hans namn. Många olika författare har skrivit böcker i serien men den som startade det hela och skrev de första nio böckerna hette Robert Arthur.

Enligt Wikipedia finns endast två exemplar kvar av den svenska förstaupplagan, ett finns på ett bibliotek i Uppsala och det andra finns i privat ägo hos en samlare i Oxelösund.
Värde ca 7000 kr.

Skånske Arne

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>