Lekdahlsk lyckosiesta

Lisa Ekdahl – Look to your own heart

Spontant låt för låt
Heavenly shower
Jazzigt blås. Jazzig trumvisp. Kärlek som bara är, självklar utan att man tar den för givet.

Happiness is brief
Fånga den flyktiga lyckan. För ett ögonblick kan jag i melodin urskilja urgamla medeltida kyrkokoraler. I ett annat ögonblick hör jag en kvinna sjunga med i något bellmanskt på 1700-talet till luta. Sen är jag här och nu.

Everything
Latinsk gitarr. Alla plus och minus sammanräknade. Summan av allt som hänt är jag. Lisa sjunger ”everything” i refrängen så att y:et får ta plats.

You want her approval
En sorts svartsjuka. Förminskad av andras förväntningar. Kom att tänka på italienska 50-talsschlagers.

Sing & dance
Kubanska rytmer. Våga känna lyckan, ta vara på den, leva ut den. Han gör kaffet, hon sockrar det.

lisaekdahl_looktoyourownheart

I’m falling
Låten är nästan stillastående tills hon faller i refrängen. Hon svävar som en fjäder, och når liksom aldrig marken. En jazzsaxofon pustar lekfullt på fjädern medan den faller. Men den når aldrig marken.

Look to your own heart
Alla färger är vackra. Alla ansikten så vänliga. Melodin nynnbar. Utgå från sig själv. De speglar sig i varandra. Det som finns i dig finns också i mig.

Moving on
Att acceptera den ständiga förändringen. Opopopopoooop. Det man tror sig återvända till är ändå inte riktigt som det var då. Åpåpåpåpåpååååp. Ingen mening att binda fast något när allt ändå rör sig runtomkring. Boppoppboppoppboppooooop. Det är bara att följa med i rörelsen och lära känna varandra igen och igen. Hoppopphoppopphoppooooop. Vacker melodi, som man lätt kan följa med i, fast den rör sig.

Rejoice
Gläd dig som ett barn. Gläd dig som fågeln i skyn. Gläd dig och glöd som den solspeglande månen.

Longing for your light
Tacksamhet till det som skänker trygghet, frid och uppmuntran. Ett slags bön till ”det”.

Sammanfattning
Kanske den mest livsbejakande och livspositiva av Lisas skivor från de här tjugo åren. Det är ljummet och ljust. Det är luftigt och lätt. Lekfullt och piggt, men också lättjefullt och avslappnat. Man känner igen Lisas röst, men den är kryddad och smakar salsa. Bekant och nyfräsch på samma gång. En skön sömnig siesta där ljumma vindar virvlar upp insikter ur sanden och blåser bort irriterande insekter och flugor. Olyckssystern för tio år sen har förvandlats till en lyckosiesta.

Mats Klasson

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>