Läseläget: Oktober 2016

laselaget

                                  Oktober 2016

 

När och var läser du helst?
I trädgården på vårt lantställe, i en solstol, under ett parasoll. Om solen skiner och det är sommar. Annars under vinterhalvåret, halvliggande i sängen. Jag har alltid en bok på gång. Fast aldrig mer än en. Klarar inte att läsa fler samtidigt. Måste få fördjupa mig i en åt gången. Läser förhållandevis mer under semestern. (Ethel Hedström)

 

Jag läser mest på pendeltåget till och från jobbet. Det är lätt för mig att koncentrera mig där och jag har ingenting annat som jag måste göra. Det är bara tid som jag måste sitta av.

Trevligast tycker jag dock det är att sitta någonstans vid vattnet där det är lugnt och stilla, i solskenet men inte för varmt. Helst skulle jag sitta där hela dagarna med en trave och aldrig behöva titta upp. (Elin Englund)

 

På kvällen efter mörkrets inbrott i min gamla insuttna skinnfåtölj bredvid kakelugnen i Småland. (mazken)

 

Förr läste jag mycket på somrarna och längre ledigheter, i fåtöljen. Numera blir det mer regelbundet, oftast strax före insomnandet, i sängen. (Mats Klasson)

 

På kvällen innan jag somnar. (Paisley)

 

På natten i min säng. Jag har lugn och ro och att läsa blir intensivare än i andra situationer. (Raffael Otte)

 

Vilken bok läser du just nu?
Har just avbrutit läsandet i Bodil Mårtenssons Kastanjeträdets makt eftersom jag tröttnade på den trilogin… Så nu ägnar jag mig istället åt att skriva min femte egna roman. (mazken)

 

Jag läser Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj. Det är skrämmande hur mycket vi inte visste tidigare om kvinnor i krig. Om kvinnor vid fronten och hur det har tystats ner. (Ethel Hedström)

laselagetokt2016_kriget-har-inget-kvinnligt-ansikte

 

Elly Griffiths senaste om arkeologen Ruth Galloway. En kvinna i blått heter den. Elly Griffiths böcker är en blandning mellan deckare och feel-good. Hennes persongalleri är minst sagt charmerande. Hon har skrivit ett antal böcker och man bör läsa dem i ordning. (Paisley)

laselagetokt2016_en-kvinna-i-blatt

 

Nattljus av Bengt Anderberg, utgiven 1985. Boken är ett urval av Anderbergs dikter från 1945 till 1985.

Varje sommarsemester brukar jag lyssna till några av samtalen mellan Per Runesson och Bengt Anderberg som sändes på radio på 1990-talet och som jag spelade in på kassettband. Roliga, intressanta och stimulerande samtal om mycket mellan himmel och jord. En sommar, tror det var 1995, när jag skulle resa på semesterresa, hade jag i förväg kopplat en timer till radion att automatiskt starta varje morgon kl 7 (när programmet sändes). Radion hade jag kopplat till en VHS-videobandspelare som man ju också kunde ställa in dagliga inspelningar på. När jag kom hem från resan hade jag på en VHS-kassett samlat en veckas samtal mellan Per och Bengt. Överförde dem sedan till några ljudkassetter som jag nu alltså lyssnar på varje sommar.

Bengt Anderberg bodde i slutet av sitt liv, tillsammans med sin fru, konstnären Astrid Anderberg, på den danska ön Bornholm. Han var född 1920, hans far var präst. Bengt blev ”aktiv ateist” som han själv formulerade det. Han hade säkert läst bibeln (han t o m lärde sig hebreiska för att kunna läsa på originalspråk) oftare, djupare och mer intensivt än mången kristen. Han fick t o m rycka in och hjälpa till med nyöversättningen av Gamla Testamentet, när ingen annan klarade av det. Rent allmänt kanske han var en av de mest belästa svenska författarna. Han dog 2008.

Till slut mitt urval av hans urval från Nattljus

½ HAIKU
Ensamheten är bäst.
Synd att man ändå alltid
måste bo ihop med sig själv.

 

Delar ur dikten OKTOBERBLAD
Nu får man ha lampan tänd på frukostbordet.
Vad fort det går! Vintergästerna samlas i trädgården,
en blåmes slinter på ett äpple till exempel.
Fjärilar och möss flyttar in i huset, trafiken är livlig,
i ytterväggarna viskar folk, piper, grälar och gnager.

…..

Man sitter härnere och sorterar. Tar sig en bit själv.
Hinner leva ett grand. Tänker också på livet.
Konstigt är det! Med den tanken tar man sig en middagslur,
en kvällslur, en riktig sjusovarnatt. Man dör en smula.

 

Ur dikten ETT MINNE AV ETT MINNE
Farfar berättade för mig år 1925
om den milda hösten 1845.

Då låg det gamla Europa i solsken dag efter dag
med gyllne borgar, vinberg och lugna vattendrag.

Tågen hördes milslångt på kvällen. Ljudet låg kvar
länge i sakta mörknande landskap. Så
varmt det var.

……

Nu är jag 60, en massa tillfälligheter har kommit
mellan döden och mig.
Men liksom ett gammalt ångtåg närmar den sig.
(Mats Klasson)

 

Just nu läser jag Dödssynden av Harper Lee och skummar igenom Mina hjältinnor av Samantha Ellis.

laselagetokt2016_dodssynden

Dödssynden är en bok som legat på min läselista länge, en klassiker som de flesta verkar ha läst och diskuterat, men först nu känner jag mig redo för den.

Mina hjältinnor skummar jag igenom för att eventuellt bli inspirerad att läsa gamla klassiker med Ellis synvinkel på dem i huvudet. (Elin Englund)

 

Någon bok du nyligen läst som du vill rekommendera?
En bok som jag fick i gåva av en vän den här sommaren. En jättebok som jag bara läst delvis, men bläddrat ofta och flitigt i. Ett praktverk med fantastiska gamla foton tillsammans med informativ och intressant text. The worlds of August Strindberg av Björn Meidal och Bengt Wanselius utgiven på Bokförlaget Max Ström. Översatt till engelska av Sarah Death. Den finns på svenska också under titeln Strindbergs världar. Boken gavs ut under Strindbergsåret 2012. Har fortfarande mer att upptäcka i den här boken. Rekommenderas varmt. (Mats Klasson)

laselagetokt2016_the-worlds-of-august-strindberg

 

Stedman – Fyren mellan haven, Doerr – Ljuset vi inte ser, Burton – Miniatyrmakaren samt Meyer – En amerikansk förlust (Paisley)

 

Sarah Waters bok Hyresgästerna gav mig nästan feber. Alla hennes böcker ger mig feberyra. Fenomenal författare. (Ethel Hedström)

laselagetokt2016_hyresgasterna

 

Två böcker jag läst nu under våren/sommaren som jag vill rekommendera är Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt och Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri.

laselagetokt2016_lat-vargarna-komma

Låt vargarna komma är så vackert skriven ur en ung flickas ögon som älskar sin morbror och försöker förstå varför hon inte fått vara delaktig i hela hans liv.

laselagetokt2016_allt-jag-inte-minns

Hassen Khemiri vann Augustpriset för Allt jag inte minns och jag har lätt att förstå varför. Till en början var jag förvirrad över karaktärer och platser men allt knyts ihop så bra och med ett så trevligt språk att jag bara vill läsa den igen. (Elin Englund)

 

 

laselagetokt2016_barkhes-dottrar

Läste nyligen en annan trilogi av Bodil Mårtensson – Barkhe-sviten. Den var mer läsvärd än den tidigare nämnda – om än ingen favorit. (mazken)

 

Jens Andersens biografi om Astrid Lindgren. Denna dagen, ett liv. Inte bara för att Astrid Lindgren har varit en älskansvärd underbar människa, som skrev varmt och kärleksfullt, men också för alla detaljer om hennes liv, som ibland måste ha varit väldigt smärtsam. Till exempel när hon var tvungen att hålla den utomäktenskapliga födelsen av sin son Lars hemlig och hon var tvungen att ge honom till en fosterfamilj i Danmark. Eller när hennes älskade man Sture berättade för henne att han hade förälskat sig i en annan kvinna och bad Astrid om en skilsmässa. (Raffael Otte)

laselagetokt2016_denna-dagen-ett-liv

 

Någon bok du nyligen läst (eller försökt läsa) som du vill avråda från?
Paula Hawkins – Kvinnan på tåget, försökte jag läsa för en tid sen, men den kändes helt omöjlig. (Paisley)

 

De böcker jag finner dåliga slutar jag läsa innan de går för långt och glömmer ofta bort deras titlar. (mazken)

 

Kanske inte direkt avråda från, men det var en bok som tog mig lång tid att läsa. Det var Ingrid Bergmans självbiografi Mitt liv som hon skrev tillsammans med Alan Burgess och som ursprungligen gavs ut 1980, ett par år före hennes död. I den upplaga jag läste finns dessutom ett efterord av Ann Henning Jocelyn som först publicerades i april 1983 i Året Runt, ett efterord som liksom ger ett avslut och en överblick över hela Ingrid Bergmans liv och karriär. En av orsakerna till att boken i stycken var trög att komma igenom var det ovanliga att bokens författarröster skiftade mellan Ingrid Bergmans egen och Alan Burgess röst. Ibland blev man förvirrad och visste inte förrän långt in i ett stycke att berättarrösten nu skiftat från Ingrids till Alans eller tvärtom. Men tar man bara sats och är medveten om det här med de ibland omärkliga och egendomliga bytena av berättarröster är det en biografi väl värd att läsa, om en av de märkligaste, mångsidigaste och mest energifyllda skapande människor som levde under 1900-talet. Efter att även ha läst en bok om Greta Garbo, tycker jag att Ingrid Bergmans liv och gärning är minst lika spännande och intressant som Garbos. Kombinera gärna läsandet av Bergmanboken med att titta på den nyligen utgivna dokumentärfilmen av Stig Björkman om Ingrid Bergman, Jag är Ingrid, som finns på DVD. (Mats Klasson)

 

Tyska telefonboken. Jag sökte efter ett namn och ett nummer, men boken är skrivit med bokstäver som är så små att det är nästan omöjligt att läsa dem utan hjälp av ett förstoringsglas…. (Raffael Otte)

 

Norrlands svårmod – Therese Söderlind.
Jag känner mig nästan lite orättvis när jag avråder från den här boken men jag började läsa den och gav upp efter 50 sidor. Huvudpersonen förlorar sina båda bröder när hon är liten och familjen faller samman. De försvinner båda spårlöst och när hon är 23 år behöver hon försöka förstå vad som egentligen hände.
Jag plockade upp den därför att jag tyckte att detta upplägg lät intressant och boken har onekligen potential. Det som fick mig att lägga ner den var dock språket, det var alldeles för rörigt för min smak och tyvärr inget jag stod ut med hela vägen igenom. (Elin Englund)

 

Jag har för länge sen tröttnat på alla deckare/thrillers som ges ut där kvinnor mördas, lemlästas, misshandlas, våldtas, ja… en massa mer. Ett exempel: Jag började på Dan Butlers och Dag Öhrlunds Erövraren. Läste kanske tio sidor om huvudkaraktären som är psykopat och kvinnohatare. Orkade inte. Stod inte ut. Sådana böcker ger mig utslag. (Ethel Hedström)

 

 

En bok du skulle vilja läsa (och kanske t o m planerar att läsa)?
Min läselista är lång. Så lång att jag skulle vilja vara arbetslös ett år för att läsa ikapp.

En bok som kommer ut snart är Skuggan av Marit Furn. Året är 1895, staden är Paris och Strindberg har en förföljare, vars dagbok läsaren får följa.
Jag är normalt förtjust i samtidsromaner men denna låter så intressant att jag bara måste läsa.

laselagetokt2016_skuggan

laselagetokt2016_popularmusik-fran-vittula

En bok som legat på min lista länge är den norrbottniska ”klassikern” Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi. Den känns som en del av historien som jag måste ha upplevt och jag hoppas nå dit i år. (Elin Englund)

 

laselagetokt2016_flickorna

Flickorna av Emma Cline, en romandebut. Historien bygger löst på händelserna kring Charles Manson, sekten och morden som skedde i slutet av 1960-talet. Jag kommer väl ihåg händelserna, som jag blev väldigt chockad av. (Ethel Hedström)

 

Ferrantes romaner och Elsie Johanssons självbiografi är några böcker som jag ser fram mot att läsa. Augustprisnomineringarna ger en del lästips. Wegelius – Mördarens apa, hittade jag till den vägen. (Paisley)

laselagetokt2016_min-fantastiska-vaninna

 

 

Har en massa böcker i mina bokhyllor som jag skulle vilja läsa. Samlade ihop en hög av olästa böcker på måfå och fotograferade dem. Jag hänvisar till den bilden. (Mats Klasson)

laselagetokt2016_att-lasa-mk

 

Göran Greiders biografi om Dan Andersson. (Raffael Otte)

laselagetokt2016_det-gangna-ar-som-en-drom

 

Den bok jag håller på att skriva just nu vore kul att läsa när den blir klar – är nämligen spänd på hur det ska gå. (mazken)

 

Något mer?
Jag älskar att läsa biografier eller monografier. Spännande att se hur andra människor klarade av alla livets svårigheter, all fasa och glädje. Däremot har jag inte läst så många romaner, för de är oftast bara fantasier. Och jag älskar att läsa dikter, dikter och spirituella böcker från olika håll, olika religioner. De har hjälpt mig att förstå lite bättre att livet är en dröm, och vi har gått vilse i våra tankar och drömmar, som aldrig stannar, men har glömt våra ”här nu” själv som fanns där när vi var små och ska vara där när vi blir gamla. Jag tycker om att åtminstone försöka att förstå lite mer om livets hemligheter, om mig själv. (Raffael Otte)

 

Jag måste passa på att göra reklam för en guldgruva när det gäller att kunna få tag i gamla böcker. Från bokhandlarna försvinner som bekant ofta nyutgivna böcker alltför fort och ännu äldre böcker är så gott som omöjliga att köpa där. Guldgruvan heter Bokbörsen  och där kan man söka på boktitlar och författare.

De som säljer sina böcker är både privatpersoner, bokhandlare och antikvariat. Man hittar alltid något intressant vid en sökning, även om det kanske inte var det man sökte från början. Men urvalet är överraskande stort och brett. Här kan man faktiskt hitta rariteter som man aldrig trodde man skulle kunna få tag på igen. För det mesta är det billigt, ibland kan man göra riktiga fynd för mindre än en hundralapp. Förutom böcker finns det gamla skivor, cds, filmer, serier, tidskrifter, ljudböcker, kartor och mycket annat som man kan hitta här.

Enda nackdelen med att det finns så många olika boksäljare på Bokbörsen är att man måste betala porto för varje enskilt bokpaket man beställer och att betalningsrutinerna skiljer sig från försäljare till försäljare. Vissa vill ha betalt i förskott, andra kan man betala i efterhand. Vissa använder plusgiro eller bankgiro andra bankkonton, vissa kan man swisha pengar till, andra inte. Så man måste läsa noga vilka villkor som gäller för varje försäljare. Hittills har dock allt fungerat bra med alla mina beställningar. (Mats Klasson)

Bokläsarna på Kafé K

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>