Läseläget: Januari 2014

laselaget

                                  Januari 2014

 

Vilken bok läser du just nu?
Blekingegatan 32 av Lena Einhorn. En roman om Greta Garbo. Eftersom det är en roman vet jag inte hur mycket som är påhittat och hur mycket som är fakta, men det känns så nära sanningen man kan komma, såvitt mina tidigare kunskaper om Greta Garbo och hennes liv nu räcker. Tror mest att Einhorn valt romanformen dels för att försäkra sig om att inte några eventuella faktafel ska ge upphov till problem med publicering, dels för att kunna ge ett mer livfullt och nyanserat porträtt. Precis som i romanen Siri (om Siri von Essen) jobbar Einhorn i två tidsplan. Dels en kronologisk berättelse från uppväxten på Blekingegatan och framåt, dels små ögonblicksbilder instoppade från när Greta och Mauritz ”Moje” Stiller redan är i Hollywood. (Mats Klasson)
blekingegatan32

Dregen Självbiografin. (Andersson)
dregen_sjalvbiografin

Medan tiden tänker på annat av Niklas Rådström. (mazken)
medantidentankerpaannat

Jag är Zlatan. (Rickard Miletic)

Just nu har jag ingen bok på gång tyvärr. (Anita)

Jag hör på Space Prison av Tom Godwin.
Har vant mig vid att ha en talbok i örat när jag ska sova, så jag vet inte hur många böcker slutar.
Vill du höra Space Prison så finns den här. Det är lagligt dessutom. (Skånske Arne)

Aktuell läsning Peter May – Svarthuset. En skotsk deckare, med ett fantastiskt språk och levande miljöbeskrivningar. (Paisley)

Peo Österholm – Vi ses i Bingsjö (Raffael Otte)

 

Någon bok du nyligen läst som du vill rekommendera?
Jag läste om Howard Norman – Fågelmålaren för en tid sedan. Boken utspelas på New Foundland i början av 1900-talet. Den unge Fabian Vaas är fågelmålare. Han har mördat en man. Boken gavs ut på svenska i mitten av 1990-talet.  Jag har läst den ett par gånger sedan dess, köpt den och gett bort den. (Paisley)

Har inte läst något sen i somras, tyvärr. (Rickard Miletic)

Ingmar Bergman – Laterna magica (Raffael Otte)
laternamagica

Stig av Niklas Rådström. En varm och personlig hyllning till vännen och kollegan Stig Claesson (Slas). Rådström glider skickligt mellan anekdoter och händelser, olika decennier, Stockholm och Västergötland, minnen och personer, allt med anknytning till Slas. Spontant är det mest tre saker som fastnat hos mig från den här boken. För det första de fina skildringarna av Stockholm som man får med på köpet och livet där främst på 60- och 70-talen, inte minst de vardagliga mötena mellan de två, som t ex bastubaden och luncherna. För det andra deras fantastiska äventyrligheter i Egypten, på en gemensam resa som skulle resultera i en bok, där de håller på att bli kvar i öknen när bilen går sönder. För det tredje ett samtal mellan Niklas och Stig när Niklas fått bra kritik för en utgiven bok. Stigs kommentar var ungefär:
-Du ska inte tro att du skriver lika bra som jag.
-Nej, det gör jag inte.
-Det var bra det, för det gör du inte.
Niklas ansåg detta var det bästa beröm han någonsin kunde få. När Slas liksom kände sig lite hotad av den unge Rådström. Tilläggas kan, för de som är för unga att minnas, att Niklas far, den berömde författaren och journalisten Pär Rådström också var en mycket god vän till Slas. (Mats Klasson)

Vindens skugga av Carlos Ruiz Safón. (Andersson)

Nyligen hörde jag om en favorit.
Wanted: 7 Fearless Engineers! av Warner Van Lorne (Pseudonym för Nelson Tremaine).  (Skånske Arne)
wanted7fearlessengineers

Läste nyligen och rekommenderar (om man är stockholmare) Änglarnas stad av Heidi von Born. (mazken)
anglarnasstad

Äntligen av Gabriel Forss är en av många läsvärda böcker just nu. Gamla bra som rekommenderas är   Kvinnoorkestern av Fania Feldon, Väntans natt av Elliot Arnold är en annan!  Ernst Hugo Inte lik någon annan, berättad av Ernst Hugo själv och nerskriven av Eric Wennerholm är ett måste för den som beundrar Ernst Hugo. Sist men inte minst boken Ord och många visor där Sven-Bertil Taube berättar för Petter Karlsson. Ja det finns många fler! De som inte finns att köpa kan man säkert finna på biblioteket. Kan rekommendera en bok till och det är The tree of seasons av Stephen Gately. Det är en barn(ungdoms)bok som även vuxna kan läsa. Vet inte om den finns översatt till svenska. Man kan beställa den från Amazon i England (online shopping) om intresse finns. (Anita)
antligen

 

Någon bok du nyligen läst (eller försökt läsa) som du vill avråda från?
Egentligen inte, men Camilla Läckberg bör man ju undvika av mentalhygieniska skäl. (Andersson)

Jag har för stor respekt för det skrivna ordet och folks läsvanor, men jag försöker undvika orealistiska deckare med trist språk, schablonmässiga personporträtt och alltför bloddrypande handling. (Paisley)

Jag läser inte mycket böcker och har därför svårt att avråda läsning av någon. Att jag tappar intresset fastän jag tycker om boken retar mig lite. Mitt koncentrationsspann är inte långt nog. (Skånske Arne)

Kan inte komma på någon på rak arm. Då är det nog ingen som jag fått tillräcklig aversion mot, för att nämna här. (Mats Klasson)

Läser inte långt i dåliga böcker och glömmer titeln väldigt fort. (mazken)

Nej, jag har haft tur att bara läsa böcker som varit intressanta. (Anita)

Det blir lite lustigt att läsa Zlatans bok eftersom hans dialekt och brytning blir dito i min tanke. Kanske enklare för dem som inte ”hör” hans röst samtidigt. (Rickard Miletic)

Tyska Telefonboken. (Kunde inte finna telefonnumret jag sökte efter…) (Raffael Otte)

 

En bok du skulle vilja läsa (och kanske t o m planerar att läsa)?
Lena Andersson – Egenmäktigt förfarande, samt ett par andra augustprisnomineringar från 2013 däribland Bea Uusma – Expeditionen, står högt upp på läslistan,  liksom ett par nya Stephen King 22/11 1963 resp Doktor Sömn, fortsättningen på Varsel. (Paisley)
expeditionen   22-11-1963

Ingen som jag kan komma på just nu. (Anita)

Ska ta mig i kragen och försöka komma igenom Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg som jag uppskattat inledningen av. (Skånske Arne)
kaffemedran

Letar febrilt efter en novell av Klas Östergren som jag inte vet namnet på, men hörde på radioföljetongen för tiotalet år sedan. Fasen, vet inte ens om det var Östergren, men det måste det ha varit med tanke på språkmelodin och det rikliga vokabuläret. (Andersson)

Planerar att läsa När börjar det riktiga livet av Fredrik Lindström. (mazken)
narborjardetriktigalivet

Jag tänker läsa Pluras bok Resa genom ensamheten. (Rickard Miletic)
resagenomensamheten

Sedan många år har jag samlat böcker i mina bokhyllor, ovanpå och bredvid, ”att läsa sen, när jag får tid”. Men den där lästiden kom ju aldrig så i somras när jag kom igång med läsandet igen på allvar, bestämde jag mig för att dagligen åtminstone läsa något kapitel eller några sidor och det fungerar bättre än väntat. För den där sammanhängande lediga lästiden har man ju väldigt sällan. Som svar på frågan blir det alltså: Massor med böcker. För att ta två i högen: En ordbok med ord och förklaringar från göingsk dialekt som jag fick i julklapp förrförra julen och en bok om Ted Gärdestad som jag i flera år tänkt läsa. (Mats Klasson)

Böcker om Zen kanske….eller svenskaböcker för att lära mig… (Raffael Otte)

Kafé K-medarbetarna

2 kommentarer till Läseläget: Januari 2014

  • Mats Klasson  säger:

    Någon som kan hjälpa Andersson med den där Klas Östergren-novellen som lästes upp i radio för ungefär ett decennium sen?

  • Mats Klasson  säger:

    Andersson kompletterar med följande info om novellen: ”Det lilla jag minns så är det ett möte mellan två män på en bar någonstans i södra europa. kanske Wien. Inte mycket att gå på men alla tips uppskattas.”

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>