Kompledigt 2013

Kompledigt2013a


Var? Restaurang Ögir i Köping, Järnvägsgatan 5, mitt emot järnvägsstationen.

När? Sista helgen i augusti, torsdag till söndag. 2013 29 augusti-1 september. Öppen scen med fri entré och spelningar i baren på torsdagskvällen, festival fredag och lördag samt brunch med artistuppträdanden på söndagen.

Vilka? Kompledigt brukar kallas visbranchens firmafest. Artister som kuskar runt var och en på sitt håll får en chans att träffas och att möta sin publik. Festivalen är också musikernas hyllning av publiken.

Synligast? Johan Johansson, ständigt närvarande, både som artist och allt-i-allo. Dan Viktor gjorde ett par egna framträdanden och kompade både Kent Norberg och Caj Karlsson.

Högljuddast? Regnet på fredagkväll. Skyfallet. Jublet efter vissa spelningar. Johan Johanssons, Caj Karlssons och Ola Aurells bl a.

Lågmäldast? Den intensivt lyssnande publiken.

Vackrast? På Kompledigt blir alla människor vackra.

Kärleksfullast? Lördagens hedersgäst Kjell Höglund som satt tillsammans med sin hustru Clary.

Textigast? Visa handlar till hälften om text. Textigast av alla Sveriges svar på Leonard Cohen – Christina Kjellsson med sina otroligt genomtänkta och vältajmade texter.

Svartvitast? Carina Hedlunds konsertfoton i baren. Hon visade bilder från förra årets Kompledigtfestival blandat med en del andra konsertfoton hon tagit samt originalfoton från omslaget till Ola Aurells senaste skiva.

Roligast? Förra årets publikfavorit Ola Aurell upprepade succén från förra året. Han spelade relativt sent på lördagskvällen. Till sin förvåning möttes han av en publik klädd i T-shirtar med trycket ”Ola Aurell – Om du fattar vad jag menar”.

Kompledigt2013b

Längst? Den sk Spritbalettens barspelning på fredagen. Trots vissa ansatser till logik och rationalitet är Spritbaletten (vars medlemmar skiftar och vill vara och förbli hemliga) på gränsen till outhärdliga. En spelning med Spritbaletten blir blir definition alltid för lång.

Kortast? Jag hade gärna sett lite fler artister uppträda i samband med brunchen på söndagen. Den känns lite kort. Ett par, tre artister eller låtar till skulle suttit fint.

Du som varit på Kompledigt flera år, finns det någon speciell Kompledigtanda eller Kompledigtkänsla? Hur skulle du vilja beskriva den i så fall? Kompledigt brukar sammanfattas som den bästa helgen på hela året. Det är så mycket kärlek i luften. Människor kommer från hela Sverige och Norge. Många träffas bara den här helgen. Miljön inbjuder både till umgänge och aktivt lyssnande.Vill man prata så kan man dra sig tillbaks till baren eller söka sig inomhus. Den som vill lyssna koncentrerat på en viss artist kan göra det genom att söka sig ner till scenen och ställa sig vid räcket eller sitta på någon av bänkarna framför scenen.

Vad var speciellt och nytt med 2013 års Kompledigt, jämfört med tidigare år? Jag märkte inga speciella förändringar jämfört med tidigare år. Kompledigt blir bara bättre och bättre. För min del – mer lyssnande och mindre barhäng i år än tidigare år.

Äldst? Ewert Ljusberg, med visdomsord och allt. Naturen är en god läkare, sa han, och det behövs i dagens samhälle där alla ska ha vinnarskalle. Hur många förlorare går det på en vinnare? Elände älskar sällskap. Kom inte till mig med det. Gå ut i skogen och tala med ett träd eller ge den till växterna. De mår bra av dynga.

Helst? Helst av allt allt. Mer av allt.

Yngst? Vera Barlach-Nordenskiöld, 11 år, inledde lördagens program med ett bejublat framträdande.

Tyngst? Caj Karlssons texter och hans framträdande sent på lördag kvällen. Han är en återkommande bokning på Kompledigt och det finns skäl till det. När Caj är som bäst gör det riktigt, riktigt ont och på Kompledigt är han som bäst.

Skickligast? Massvis med beröm till ljudteknikern Henrik Young-Stein och bryggmästaren på Strömsholms bryggeri som brygger så fantastiskt gott öl. Den röda alen måste vara världens bästa öl.

Sämst? Egentligen finns det inget ord som sämst när det gäller Kompledigt. Kent Norberg, mest känd från Sator, sitter på ett fantastiskt solomaterial. Det lär vara inspelat men han vägrar att ge ut det. Besvikelsen över att han inte vill det får räknas in i kategorin sämst. Tyvärr spelade Loke Nyberg endast på söndagen pga andra bokningar. Jag hade gärna sett mer av honom. Sanna Carlstedt har en ny skiva på G. Den lär vara något i hästväg. Tyvärr spelade hon inte på Kompledigt i år.

Främst? Först och främst, kompledigtandan och miljön kring Ögir.

Torrast? Baren inomhus är en behaglig reträttplats, torr och varm eftersom den är inomhus och under tak.

Våtast? Johan Johansson kompad av Richard Donatello gjorde en fantastiskt spelning på fredagkvällen. Dan Viktor gick på efter honom. Han möttes av ett kraftigt skyfall. Det regnade in genom scentaket. Regn blåste in framifrån och från sidorna. Regndropparna studsade på marken och scengolvet. Att stå framför scenen i regnstormen var omöjligt. I skyfallet gjorde han ett av sina bästa framträdanden. Många i publiken sa att de aldrig sett honom bättre.

Sötast? Ola Aurell var mycket söt när han uppträdde i iklädd den snövitklänning han bär på omslaget till senaste skivan.

Saltast? Maja Heurlings texter. Nattsvart om separation. Kryddat med salta tårar.

Kryddigast? Nina Ramsbys självironiska mellansnack.

Blommigast? Stiko-Per Larssons kurbitsmålade träskor.

Blå-gulast? Fredrik af Trampes Thore Skogman-kostym med matchande Chiquita-slips.

Störst? Störst av allt är kärleken. Dan Viktor ska gifta sig. Han berättade det under sin spelning på fredagen. Kjell Höglund och hans hustru visade det bara genom att sitta tillsammans nära varandra. Kim Strannes Bli gammal med mig.

Först? Det var första gången jag såg ett par av artisterna, bl a Loke Nyberg, kultkungen bland vissångarna.

Sist? Gruppkramen. Efter brunchen samlas alla gästerna på grusplanen utanför Ögir och kramas. Sen ska alla hem till sitt. Det tar tid att ta farväl.

Paisley

1 kommentar till Kompledigt 2013

  • Mats Klasson  säger:

    Jag fattar nu ganska bra vad du menar, Paisley, när du pratar om Kompledigt. :-)

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>