Kim Stranne (med Michael Petersson) – Hjärtats sista slag

Kim Stranne (med Michael Petersson) – Hjärtats sista slag

Skivrecension

Kim Stranne, 38, kommer från Hasslö i Blekinge och bor numera på Öland. Hjärtats sista slag är hans fjärde fullängdsskiva. Arbetet med skivan har skett i samarbete med producenten och musikerkollegan Michael Petersson. Tomas Jonsson har tagit texthäftets och omslagets svartvita foton. På en av bilderna som följer med skivan står Kim och Michael på en asfalterad landsväg. Kim står närmast fotografen. Han är klädd i linne och kavaj och bär en hatt neddragen i nacken. Högerhanden vilar på hjärtat. Vänsterhanden är utslagen i en inbjudande gest. Ögonen är slutna. Michael står ett par steg bakom honom, vaksam som en revolverman.

kimstranne_hjartatssistaslag1

 

Kim berättar att Hjärtats sista slag består av tio spår, som står i direkt relation till varandra, samtidigt som de är tio självständiga individer hjärtligt beroende av varandra. Det ska vara en glad skiva, som handlar om det där man är rädd för i livet, rädslan att man ska slitas från livet för tidigt, att man ska mista det man älskar och rädslan att inte bli sedd som individ. På sätt och vis handlar skivan om kärleken till livet.
Sömnlös är skivans första spår. Sången är en kärlekssång till ett barn, en liten som ändå är störst på jorden. Den skildrar de ögonblick när allt annat kan vänta till sen, det stora som ingen rår på. I texthäftet som följer med skivan illustreras sången av ett svartvitt foto av en mossbelupen trädgren.


Måste du gå
är en relationslåt, om ett förhållande där allt har förändrats. Det enda som är sig likt är partnerns namn. Kramarna som värmt, känns numera som en annan famn. De väggar du såg var livet jag ville ge dig.
Ett förskjutet hjärta är plattans kanske starkaste spår. Det är en relationslåt som kan handla om en individs förhållande till ett religiöst samfund eller skildrar förhållandet mellan vuxen och barn i ett religiöst hem. På ett symboliskt plan kan den sägas skildra en depression, känslan av vara avskuren från livet. Ett förskjutet hjärta är på en gång djupt personlig, samtidigt som den är allmängiltig.

Men du sa aldrig något om smärtan
Om tro och hopp som aldrig bar
Och om ett djupt förkrossat hjärta
Som Jesus nog förskjutit har


Tysta Rum
är en av Michael Peterssons egna sånger. I texthäftet illustreras den av svartvitt foto på en putsad vägg och skrovlig yta och ett fönster med neddragna persienner och trasig fönsterhasp.

Det känns i dina kyssar
När de talar i tysta rum

 

 Även Höst är en av Michael Peterssons egna sånger. Den skildrar en relation där innerligheten förbytts till kyla. Relationen är över, men hon är fortfarande vacker och svår att glömma, när hon tar hans hjärta i handen och vill börja om.

Men där under ytan fanns ett annat land
Med lagar och regler som släcker hjärtan i brand.

 

Hjärtats sista slag handlar om en stund av innerlig närhet. Ett barn ligger nära sin förälder och får höra:

Lyssna på livet.
Hör vad hjärtat vill.
Det slår för dig.
Varje ensamt slag.
Somna nu stilla.
Jag ligger kvar här ett tag.

 

I Pojken och kråkan berättas om ett barn som springer på skadskjutna ben genom natten med sotsvarta fåglars hopp. Kanske handlar den om ett barn som upplever vuxenvärldens svek. Barnet får höra sagor som slutar lyckligt, men inser att verkligheten ser annorlunda ut.


Sång till dig som tar mitt liv
är tydligt Dylan-influerad, men till skillnad från Dylans cynismer är Strannes och Peterssons låt en hyllning till en annan människa, och därmed en påminnelse om vad som är viktigt i livet och hur vi bör leva och vara mot varandra. Människa, tack handlar om tacksamhet i förhållande till andra människor och också den är en påminnelse om hur vi bör vara mot varandra.


Det som var mitt
är en av Michaels egna låtar. I texthäftet illustreras den av ett svartvitt foto av ett taggtrådsstaket framför en industribyggnad.

Men du tog mitt hjärta
och gjorde det till ditt
och det som fanns kvar
blev aldrig riktigt mitt

 

kimstranne_hjartatssistaslag2

Ett par av sångerna på skivan är Michaels egna, några har Kim skrivit på egen hand, andra skapats i samarbete mellan de två. Tillsammans bildar sångerna en helhet. Svek och utsatthet leder till kärlek och försoning. Texterna pekar på det som är viktigt i livet, att vara rädd om de människor som står en närmast. Genremässigt är Hjärtat sista slag någon form av countryinfluerad visrock. I arbetet med plattan har ingenting lämnats åt slumpen. Allt bildar en genomtänkt helhet. Texterna kan jämföras med Björn Afzelius eller Peter LeMarc. Hjärtats sista slag är en skiva att återvända till, att lyssna på gång efter gång, för att må bra, känna svärta och vemod och påminnas om vad som är mest angeläget i livet.

 

Paisley

 

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>