K-intervju 2014 – Paisley

Handarbete

Vilket handarbete tycker du bäst om att arbeta med och varför? (Anita)
Jag föredrar att sticka, men gör även en del annat i form av virkning, broderi och sömnad. Stickat erbjuder många variationsmöjligheter, från enkelt till avancerat. Det som är enkelt kan vara både praktiskt och användbart, medan mer avancerade stickprojekt ger en större utmaning. Det finns också en hel del stickhistoria att fördjupa sig i för den som är kulturhistoriskt intresserad.

Arbetar du med handarbete eller är det enbart ett intresse på fritiden? (Anita)
Handarbete är en hobby för mig.

När jag besökte Skansen i Stockholm fanns där människor som förklarade gamla traditioner för besökare. Tycker du att gamla handarbetestraditioner ska bevaras? (Raffael Otte)
Gamla traditioner ska bevaras så länge de känns motiverat att göra det. Ingen ska behöva hålla fast vid något gammalt som känns obekvämt bara för att det är traditionellt. Att lära sig gamla tekniker är ett sätt att förstå historien. Kanske kommer kunskaperna att komma till praktisk nytta igen.

Hur länge har det gjorts Vadstenaspetsar? (Skånske Arne)
Enligt föreningen Svenska Spetsar så har det gjorts spetsar i Vadstena sedan 1600-talet.

Kan du på ett enkelt sätt förklara skillnaden mellan en avig och en rät maska? (Mats Klasson)
Jag fick lära mig en ramsa i skolslöjden. Räta ser ut som en fläta. Aviga maskor ser ut som en liten knut. Tittar man på resårmudden på en tröja så är de rätstickade partierna släta och upphöjda medan de  aviga maskorna syns som små nedsänkta vågor. Hur avancerad stickning än ser ut som bygger den på räta och aviga maskor, samt ökningar och minskningar.

K-intervju2014_Paisley1_pyttipanna
Pyttipanna

Tycker du att handarbete skall vara en bred och folklig företeelse, eller en lite smalare, finare? (Andersson)
Brett och folkligt. Ju bredare och folkligare desto bättre.

Hur ser du på Arne & Carlos? Gör de hantverket en tjänst eller en björntjänst? (Andersson)
En tjänst helt klart. Handarbete som syns och visas upp är vanligtvis av godo.

Är handarbetet fortfarande lika kvinnodominerat som förr, eller har det gjorts jämställdhetsmässiga framsteg på senare år på detta område? (Mats Klasson)
Jag tror att det fortfarande är kvinnodominerat. Män har ofta andra hobbys, men visst finns det män som handarbetar.

Hur tycker du man kan skilja på handarbete, konsthantverk och konst? Bör man ens göra det? (mazken)
Konsten finns för sin egen skull. Den kan vara dekorativ eller provokativ. Dess syfte är att beröra känslomässigt. Handarbete bottnar i det praktiska. Konsthantverk befinner sig i gränslandet mellan handarbete och konst.

Är handarbete allt arbete som utförs med händerna eller finns det enligt dig några andra definitioner på ordet? (mazken)
Min definition av handarbete motsvarar i princip de olika textila teknikerna, t ex sy, sticka, virka och väva. Slöjd är en kompletterande definition eftersom den även innefattar s k hård slöjd, t ex trä- och metallslöjd. Även keramik och smyckestillverkning samt olika former av pyssel kan höra hit.

K-intervju2014_Paisley2_stormormorsruta
Stor mormorsruta

I min barndom stoppade min farmor och mormor strumpor, dvs lagade hålen i dem så att de kunde få en längre livslängd. Finns det någon som stoppar strumpor numera? Kan det kanske t o m bli ett mode att använda stoppade strumpor igen? (Mats Klasson)
Om det är ett mode att använda stoppade strumpor vet jag inte, men det finns många som fortfarande stoppar strumpor. Strumpstoppning är en dygd. Förr stickade man strumpor av rent ullgarn som inte var speciellt slitstark. Strumporna gick snabbt sönder och man var tvungen att stoppa dem för att öka deras livslängd och slippa sticka nya strumpor. Ibland tog man till olika ”huskurer” för att göra strumporna mer hållbara. Man kunde t ex sticka in hårstrån eller sytråd hälen för att de skulle hålla lite längre. Idag finns det speciella sock- och raggsocksgarner som består av syntetförstärkt ullgarn. Stickar man av sådant här garn så blir strumporna också hållbarare och i mindre behov av stoppning. En del av de moderna strumpgarnerna finns i fantastiska färgkombinationer. Nuförtiden finns t ex självrandiga garner som bildar mönster av sig själv när det stickas upp. Att stoppa strumpor är en protest mot konsumtionshets och slit- och slängsamhälle och ett sätt att hedra den som stickat.

Om du fick önska något på handarbetsområdet för framtiden, vad skulle det vara? Varför? (Mats Klasson)
Jag skulle önska att fler upptäcker hur roligt det är att handarbeta. Konsthantverksutställningen på Liljevalchs år 2012 i samband med Hemslöjdens 100-årsjubileum  var en fantastisk upplevelse. Jag skulle gärna vilja se en utställning med en så bred och folklig förankring igen. Många svenska fårägare slänger ullen och bryr sig inte om att ta tillvara den efter klippning. Jag skulle önska att mer ull spanns till garn och att det blev lättare att få tag på helsvenska garner. Det finns redan en del idag, men jag skulle gärna se mer. Dessutom skulle jag önska att det blev lättare att få tag på svensk, eller åtminstone europeisk angora. Angorakaninen är en fantastisk liten ullproducent, men tyvärr sker en del av produktionen av angoraull i länder som inte månar om djurens välbefinnande. För egen del så önskar jag att intresset håller i sig och att jag och många med mig inser glädjen i att hålla på med handarbete och skapa något på egen hand. Internet har inneburit ett rejält uppsving. Det finns stora möjligheter att hitta olika mönster, fördjupa sig i olika tekniker och utbyta erfarenheter med likasinnade.

Paisley

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>