Intervju med Sofie Livebrant

Några frågor till Sofie Livebrant om Några Karin

Läste på din hemsida att Boyes dikter legat ditt hjärta nära sedan barndomen, men att det var en rad lyckliga tillfälligheter som gjorde att du just nu beslutade dig för att tonsätta och sjunga in några av dem. Kan du berätta lite om detta? Vad som fångade dig hos Boye som barn, alla de omständigheter som ledde fram till dessa tonsättningar, och vilken plats Boye har haft hos dig under den långa tiden mellan dessa ytterpunkter?
Ha ha ha, lyckliga och lyckliga, det var mer nåt tvingande slags krav från ”omgivningen/existensen” att jag skulle in i detta igen. Dessutom har folk omkring mig tjatat på mig under flera år att jag skall sjunga på svenska. Karin är för mig en slags dörr in till min första period i livet som konstnär, som musik kan vara och man minns djupare genom musiken och jag var lite ovillig att gå in där igen, i det svenska språket, i barndomens dammiga skuggor.

Jag gillade Karin storvulna bilder redan som barn…det ödesdigra; ”vägen är smal” ”urtidsslam” ”vidunder”….Jag drogs också till Moa Martinsons Mor gifter sig då, som var den första vuxenbok jag läste, känns kanske idag som att de hade liknande världar, de skrev om stora livsfrågor på ett sätt som jag som 9-10-åring kunde ta till mig. Även Tove Jansson skrämde slag på mig som barn, med hemuler som bodde i de småländska skogarna i min fantasivärld. De ville ta mig. Så Karins språk var passande för att beskriva min värld.

Boyes plats under mellantiden har stått i bokhyllan och varit en historisk punkt, en symbol för min tid i Kälvesta, men inte aktiv, kan man säga.

 

Din skiva Några Karin släpptes den 23 april och den innehåller sju låtar. Skivan släpptes på Itunes, men kommer den även på cd? Var och hur kan man köpa den?
Några Karin släpps bara digitalt, den moderna tiden är här…Jag kommer att under mina konserter ha med mig en enkel fysisk utgåva, då kan man köpa med sig ett exemplar hem. Möjligt att få tag på en CD genom min hemsida, vi får se.

nagrakarin_sofielivebrant
Omslag till Några KarinLayout: Johan Månsson

 

Tre av låtarna är endast delar av dikter. Två strofer ur dikten Tillägnan (från diktsamlingen Härdarna) och en strof ur dikten Linköpings domkyrka (från diktsamlingen De sju dödssynderna). Hur har du resonerat när du valt just dessa strofer? Vad har styrt ditt urval av övriga dikter?
Åh, tack Mats för att du är så kunnig i detta, jag vet tyvärr inte varför det blev så. Sångerna kom på en halvtimme och jag bara öppnade boken, det fanns inte tid för resonemang eller styrning. Jag öppnade bara boken och det blev musik.


Jag ser också att Boyes alla fem diktsamlingar är representerade i dina låtar. Har det varit en ambition att spegla olika tidsperioder i Boyes skrivande, eller var det en tillfällighet?

Ja, efter den där första intensiva halvtimmen då de flesta sånger kom, så tyckte mitt ”Hantverksjag” att det behövdes lite fler variationer på energier och komplementering av den musikaliska helheten. Bl a annat då tyckte jag det var fint att det fanns nån dikt från varje samling. Då tillkom Önskan, Moln. De lite ljusare sångerna på Några Karin. När vi är ute och spelar kommer vi spela ytterligare jättefina sånger som är tämligen nya: Du skall tacka dina gudar, Vägen hem och Vårvisa….m m m…jag tycker om….

 

Det finns en del översättningar/tolkningar av Boyes dikter till andra språk. Till engelska av David McCuff och Jenny Nunn, till franska av Caroline Chevallier och till tyska av Hildegard Dietrich. Har du studerat dessa närmare? Vad tycker du om dem?
Jag har inte studerat dem alls, men jag vet hur svårt det är genom Emily Dickinson och alla försök att översätta till andra språk. Men som alltid är en översättning av en dikt en ”kommunikation” från originalförfattaren även om det inte är författaren, i roligaste fall blir det nya konstverk. Såsom när jag tonsätter, förändrar jag dikten genom att sjunga den på ett visst sätt, då dikten passerar mitt system, blir det något nytt…

 

Boye skrev ju inte bara dikter utan var även romanförfattare och novellist. Jag läste romanen Kallocain i skolan för en massa år sen. Det är en skrämmande framtidsskildring, lite besläktad med George Orwells 1984. Har du läst någon prosa av Karin Boye? I så fall, vad tycker du om det hon skrivit?
Jag läste också Kallocain och älskade den kom jag ihåg, men har inget mer att säga just nu, jag får läsa den igen och 1984 har jag inte heller läst hm….Bra, tack för påminnelsen….själv läser jag Wuthering Heights av Emily Brontë – mer spök- och dåhistoria än framtid!

 

Några tankar om människan Karin Boye och författaren Karin Boye? Har din bild av henne förändrats genom åren? På vilket sätt i så fall?
Jag har inte många tankar om Karin, mer än att jag sjunger hennes fantastiska ord och meningar, hon är fantastisk genom detta, jag har inte fördjupat mig alls i hennes liv och leverne, bara hennes konst. Bockar mig bara djupt inför hennes visdom och skrivgeni.

 

Om Karin Boye bestämde sig för att hoppa från ett av sina ”mäktiga” moln och sväva ner mot jorden under en dag 2014 vad tror du hon skulle tänka och tycka? ”Världarnas jäkt” är väl värre än någonsin. Hur skulle hon uttrycka sina intryck tror du?
Ja, jag uppfattar Karin B som revolutionär idag, hon söker sanning, redlighet och vill rensa bort allt yttre glam. Det som vi håller på med hela tiden…Jag vågar inte säga vad hon skulle säga men vi kan ju ana…

I en tidigare pressrelease formulerar sig Sofie mer precist om detta och ger också ett passande Karin Boye-citat:
-Vi är översköljda med musik, bilder och underhållning, proppmätta och med fullständigt uttröttade sinnen, men vi har ändå näringsbrist.

-Effekten blir att vi lever ett liv med stort fokus på yta, utseende, berättelserna och bilderna på facebook, emedan vi i det verkliga livet tar vi inte hand om oss själva, varandra och jorden!

“Du skall tacka dina gudar, när de sliter bort ditt skal, verklighet och kärna blir ditt enda val” (K.B)

 

I början av maj ger du dig ut på en miniturné till Alingsås, Huddinge och Göteborg. Vilka musiker har du med dig? Vad förväntar du dig av dessa konserter?
Jag vill sjösätta min variation av Karin Boyes dikter på de platser där hon levde, undantaget Berlin och fler ställen förstås. Jag föreställer mig att jobba med musiken under många år framöver, så detta är bara en liten sjösättningsturné för att skapa en känsla av ceremoni för mig och mina musiker och för dem som kommer och lyssnar.
Karin-musiken kommer att bli en del av en större helhet och kommer att inlemmas med Emily Dickinson-musiken, Sylvia Plath, så hon är en del av en större målning….
Musiker på turnen är Henrik Cederblom (musiker på skivan), Petter Eriksson (skivans producent), Lisa Eriksson Långbacka – accordeon.

Sofie Livebrant
Sofie LivebrantFoto: Johan Månsson

Jag vet att du håller på med ett projekt som rör författaren Jeanette Winterson. Något du kan och vill berätta om det? Något annat på gång i sommar eller senare?
Jag jobbar intensivt med nästa projekt som är på väg mot en fantastisk fullängds-CD, kanske en hybridopera?! Ligthhouse Stories, där jag tonsatt delar ur Jeanette Wintersons bok Ligthhousekeeping (2004). Boken handlar om en föräldralös flicka som växer upp i en fyr i Skottland. Det blir såå spännande, med planerad release i augusti och med en Fyr-turné i Skottland, Danmark, Sverige och Norge.

Hybridopera och Fyr-turné? Ja, det låter minst sagt spännande. Tack, Sofie för att jag fick stilla min nyfikenhet genom att ställa några frågor om och kring Några Karin.

Frågeställare: Mats Klasson

Sofie Livebrant aktuell med ny CD med Karin Boye-tonsättningar – Några Karin – Releasekonsert på Fullersta Gård den 8 maj. Lyssna gärna här på smakprov från Några Karin

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>