Hantverksmässa och Lill-Babs

Tolstorp, Askersund den 26 juli 2014
Tolstorp, Närkesberg ligger på gränsen mellan Askersunds och Hallsbergs kommuner. Lokalbefolkningen vet vägen och kör norr om Askersund via Rönneshyttan. Söderifrån leder kartfunktionen på Eniro in mig på kilometer efter kilometer med grusväg efter Zinkgruvan. Väl framme öppnar sig landskapet, från skog och sjö till nyslagna vallar. Tolstorps gård ligger högt. Trots att det är en av sommaren hetaste dagar kommer vinden åt och gör värmen behaglig.

Hantverksmarknaden lockar omkring 150 utställare och 6000 besökare varje år. Utställarna bjuder på handens verk och hjärtats kärlek. På borden finns svarvade miniatyrer, fågelakvareller, tovat av ull, keramik och broderier, allt omsorgsfullt utfört. Tvålar stora som gåsägg lockar till inköp med sin doft av lavendel och soltorkad tvätt. Fällar av rya-får täcker ett av borden. Skinnen beretts så de är mjuka och glansiga som hundpäls.

hvm&lill-babs1

Jag rör vid härva efter härva av ullgarn och gissar på spinneri och fårras. Kampes 2-trådiga. Ett lettiskt garn färgat så det bildar ränder när det stickas. Ullcentrum på Öland. Finullsfår. Kvinnorna som säljer känner sina fårbesättningar. Vallhundarna, bordercollierna, som vallar så vaksamt, pryder mönsterstickade tröjor. Till slut väljer jag en härva spunnen av pälsull från Gotlandsfår spunnet hos det västsvenska kooperativet Ull i Väst. Garnet är tenngrått och silvermjukt. Kanske kommer jag att sticka upp det, kanske får det stanna i härvan, så jag kan njuta av att bara klappa det. Jag ryser av välbehag när jag rör det.

hvm&lill-babs2

Med garnet nedpackat i en papperspåse stannar jag till framför en vykortsmålares stånd. Gång efter gång har han skymtat tomtar på gårdsplanen och med penseln skildrat deras sysslor.
-Har du fått handlat lite nu? Säger han till mig.
-Mm. Det är livskvalitet hela vägen. Från det att man sett fåren i hagen till dess att man gör något av garnet…

Arrangörerna lockar med Lill-Babs som extra dragplåster. Publiken slår sig ner på smala träbänkar framför scenen. De flesta är i Lill-Babs ålder. Entusiasmen är påtaglig. Ett nyinköpt satinörngott med Lill-Babs bild på väcker beundran.
-Hon är helt fantastisk, säger en man i traktorkeps och uppknäppt skjorta, och så mångsidig. Det finns inget bättre än Lill-Babs. Ingen svensk artist har hållit på så länge som vad hon har gjort. 60 år och inga come-backer.

hvm&lill-babs3

Lill-Babs gör entré bakifrån. Hon bär mikrofonen med sig och sjunger a cappella samtidigt som hon hälsar sig fram genom publiken. Showen bjuder på ett blandat urval från Lill-Babs karriär. Det uppsluppna blandas med det eftertänksamma, anekdoter med livsvisdom. Hon uttrycker en varm och innerlig kärlek för sin publik och tackar de textförfattare som hon haft förmånen att arbeta med och tolka, bl a Beppe Wolgers, Barbro Hörberg och Lars Forssell. Tillsammans med musik kan texter förmedla så mycket. Under ett potpurri där hon framför några av sina mest populära sånger går hon ner i publiken och kramas med ett par av männen som sitter på första bänk. Här finns Klas-Göran, Manolito och Älskade ängel. Alla blir vederbörligt uppvaktade. Sedan blir hon mer eftertänksam.
-Lill-Babs kan göra så här. Hon kan kramas med främmande karlar. Men om jag inte är Lill-Babs, utan Barbro. Vad händer då? Tänk om jag skriver ett kärleksbrev där jag öppnar mitt hjärta och blottar mitt innersta och det hamnar i skvallerpressen. Äsch. Lill-Babs. Det tål hon och det säljer.
Hon berättar anekdoter om sina barnbarn och uppmanar oss att vara rädda om varandra och de som står oss nära och göra sådant vi tycker om att göra.
-Mamma, mamma. Är det mormor på TV.
-Äsch. Det där är inte mormor. Det är Tina Turner.
Spelningen är en gratisspelning på en marknad. Lill-Babs uppträder som det är hennes livs viktigaste uppträdande. Det skulle kunna vara en kungamiddag, ett konserthusarrangemang eller en krogshow för gäster som betalt dyrt för mat och dryck, så entusiastisk är hon. Kärleken till det hon gör tillsammans med sin Bennet Fagerlund är påtaglig. Hon fullständigt älskar sin publik och kärleken är ömsesidig.

 

Paisley

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>