Gunnar Källström med vänner

Release av Vintergäck
Kulturhuset Jönköping den 2 december 2014

Gunnar Källström har valt att förlägga releasen av skivan Vintergäck till Kulturhusets Café Nyfiket i Jönköping. Tillsammans med kompbandet De praktiska husgeråden spelar han något som närmast kan betraktas som lekfull visjazz. Skivans titel är inspirerad av Harry Martinson. Vintergäck är den första vårblomman. Den banar väg för grönskan och den kommande våren och sommaren. Med skivan hoppas Gunnar att kloka ord ska lura sig in maktens korridorer och den ensammes bedrövelser, samt visa på glädjen i att finnas till. Vintergäck är en blomma som älskar att trotsa allt svart och symboliserar det sköra och vackra som gör att vi minns och att vi finns. Omslaget och bookleten pryds av en Citroën 2 CV, den charmiga franska folkbilen som kom att bli en symbol både för 1960-talets revolutionärer och en enkel jordnära livsstil.

”Eranthis frös igen i natt. Den har förmågan att låta sig frysas. Den slår du ihop kalken till knopp igen. Det gula blir nästan vitt och murkelartat veckigt. Den ser blek och avliden ut, men vaknar upp vid sol. – – – -”
Harry Martinson

Anm.: Eranthis är det latinska namnet på Vintergäck.

Lokalen är L-formad. Genom fönstren skymtar två julpyntade parallgator som mynnar vid caféet. Fasadflaggorna har bytts ut mot små upplysta granar som sticker ut från väggarna. Möblemanget består av gamla kökssoffor, udda pinnstolar och rejäla bord. Stämningen är varm och gemytlig. På menyn finns en kryddstark vegetarisk gryta. För att alla ska ha råd att äta kostar en portion inte mer än 20 kr. Det röda teglet i den gamla industribyggnaden har drag av gula och gråa toner. På väggarna hänger akrylmålningar och surrealistiska porträtt målade på någon av kulturhusets studiecirklar. En gitarr tecknad med svart tusch i zentangle-teknik har placerats ovanför ett av borden. Högst upp på ena långväggen hänger en turkos banderoll med texten Ockuperat sedan 30 år i vitt. ”Om du ska riva mig, kommer jag att riva ditt liv / Pelle” står det på ett anslag mitt emot serveringsdisken. Besökarnas engagemang för kulturhuset är påtagligt. I en lokal 20 meter från caféet hade Gunnar Källström sin första replokal, där han spelade med ett obskyrt punkband, innan intresset för visorna tog överhanden.

Gunnar Källström hälsar välkommen. Han är klädd i kostym och vit keps. Den brunblommiga slipsen bär vittnesbörd om 1970-talet. Olof Källström, som går på musikgymnasium och är en skicklig gitarrist ackompanjerar.
-Man ska ha fina gäster när man har kalas, säger Gunnar och hälsar sina tre inbjudna gästartister, trubadurerna Roger Ivarsson, Mattias Löfstedt och Jimmy Ginsby välkommna. Alla tre är gamla vänner till Gunnar.

gunnarkallstrommedvanner_rogerivarsson Roger Ivarsson

Roger Ivarsson inleder med en sång om en promenad genom Jönköping, där en rad av stadens miljöer, den högt belägna stadsparken, vätterstranden, piren med sina krogar och Munksjön över vars mörka vatten det numera leder en bro, skildras. Hans andra visa är en visa om julen och vintern och en påminnelse om det som känns viktigt. Det är en skildring av en jul som alla borde få uppleva, en jul där man söker vägen till de kära man har utan plikter eller krav och barnens ögon undersöker allt i de stämningsfulla rummen. Gunnar och Roger är vänner från ungdomsåren. De jobbade båda som fabriksarbetare – Gunnar på Husqvarna symaskinsfabrik och Roger på ”Fläkten”- och älskade Fred Åkerström.

gunnarkallstrommedvanner_mattiaslofstedt Mattias Löfstedt

Mattias Löfstedt ber om ursäkt för att han känner sig ringrostig och säger att han bara uppträder när Gunnar ber honom. Han passar på att säga grattis till kulturhuset som överlevt ännu ett nedläggningshot och inleder med Evert Taubes oförsonliga Sjuttonde balladen. Sedan spelar han Ruben Nilssons Sjukbesök. Ruben Nilsson, 1893-1971, var förutom visdiktare, yrkesskicklig plåtslagare och konstnär. Han umgicks i kretsen kring Nils Ferlin och är kanske mest känd genom de tolkningar av hans visor som Fred Åkerström gjort. I Sjukbesök heter det


Säg är du rädd för vägen du ska vandra

Du dör än sen det gör ju alla andra

Gunnar tackar Mattias och berättar att Ruben Nilsson är en av hans favoritpoeter.

gunnarkallstrommedvanner_jimmyginsby Jimmy Ginsby

Jimmy Ginsby spelar egna visor och tolkar bl a Dan Andersson. Den oefterhärmeliga Folkvisa från bortre soffhörnet, som blandar inslag från tradititionella folkvisor med moderna bekymmer, inleder.
Det är problem med utsändningen. TV:n visar inga program. När den till slut börjar fungera så

 

Herrejesus, det är bild på TV1
Men den filmen har jag sett

 

Han konstaterar att ”musiken räddade mig från idrotten” och framför en humoristisk visa om Bosse och dennes relation till en kontrabas. Under en resa till Provence i slutet av 1990-talet skrevs några rader ner. De blev liggande länge innan de tillslut blev en sång.

 

Måne över Avignon
Måne över världen
Mycket finns att titta på
Under himlasfären

 

Textraderna blir till en skildring av krig, brinnande fåglar och mödrar utan hopp som vaggar en livlös kropp och girigheten som hotar att utplåna planeten.

gunnarkallstrommedvanner_gunnar&olof
Olof Källström & Gunnar Källström

Gunnar Källströms pappa påannonserar Gunnars spelning och konstaterar att han har både barn och barnbarn med på scenen.
-Vi kommer att börja i mörkaste moll, säger Gunnar och håller upp handen framför sig.
Han drar en vits.
-Ser ni min darrande hand?
-Dricker ni mycket?
-Nej, jag spiller det mesta.
Den första sången handlar om Lullet, ett kärleksfullt skildrat göteborgsoriginal, som förekommer i flera av Gunnars texter. Lullet försöker ta livet av sig genom att hoppa från Älvsborgsbron. Han räddas tillbaka till livet av goda vänner som bjuder på en rejäl fest med två liter brännvin, inlagd gurka och tio mörka. Sedan träffar Lullet fru Jacobsson och tycke uppstår, ”Amor har öppnat en omöjlig nöt”.

Bra för hjärtat att gå är lätt galghumoristisk på ett sätt som för tankarna till Joe Hill eller Woody Guthrie. Bilen hamnar på skroten och berättarjaget får sparken efter ett s k ”krissamtal” med chefen. När han kommer hem får han en kyss på munnen av frugan. Ute leker barnen. Man har gjort fel, men travar på för det är bra för hjärtat att gå.

Angående väderleken är en underfundig samhällsskildring och en lek med ord och rim.

 

Kom och hjälp oss himlen bävar
Vi behöver flera nävar
Dessa moln som aldrig svävar
Skymmer solen i vårt hem

 

Den poetiska samhällskritiken återfinns också i Bara en grå liten fågel.

 

Det finns gott om fotsoldater som vill rädda herrens skinn
När makten går på lina har han alltid en stand in
Satsa allt du äger, ge ditt liv, din själ och brinn och försvinn

 

Smultron i snåren samt Tröstevisa är på en gång livsbejakande och reflekterande.

 

Och betraktat båda delar
Som en spegel av mitt jag
Här går jag nu på jorden
Med en himmel; ett hav
( ur Tröstevisa)

 

Sångerna från Vintergäck blandas med en del älskade Gunnar Källström-klassiker. Konstnasaren säljer förfalskad konst till en välbeställd bonde utanför Vireda, men frågan är vem som lurar vem i slutändan. Kråkan satt högt opp i päronaträt. Gunnar framför vännen och poeten Mauritz Tistelös lätt surrealistiska skildring av en vanlig dag på gymmet. I Samba in absurdum blir ”varenda jobb ett avsked” och ”varje möte ett adjö”. Kaffegök hemma hos Brittas moster har allt ett äkta småländsk kalas kan erbjuda, inklusive ett ungersk kapell.

 

Paisley

1 kommentar till Gunnar Källström med vänner

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>