Freijs och Söderqvists snapsvisor

En absolutists recension av 111 nyskrivna skånska snapsvisor

Innan jag delar med mig av mina egna intryck och beömningar, kommer här Bosse Freijs svar på några frågor jag ställde direkt till honom om boken.

Vad är din medförfattare Ulf Söderqvist för en figur?
Ulf är en snapsviseförfattande Malmöbo med ett brinnande intresse för att skriva. Förskollärare i grunden, men jobbade som brevbärare i 25 år före pensioneringen. Han har tidigare gett ut De 199 bästa snapsvisorna på ICA Bokförlag 2010 och Nyskrivna snapsvisor i världsklass 2014. Ulfs vision är att hans visor ska underhålla och sprida glädje. Som gammal brevbärare levererar han ofta beställda böcker direkt till dörren – och överlämnar dem med en sjungen visa.
Vad är du för en filur?
Ur-helsingborgare och mångsysslare som alltid gillat att rita serier, skapa korsord etc. Förser Helsingborgsrevyn med revytexter, varav en del även har framförts på andra revyscener i Sverige och Danmark. Till vardags jobbar jag som copywriter och projektledare i röstbranschen, bland annat med radioreklam. För Kafé K:s läsare är jag måhända känd som deltagare i tävlingen Röda Jultråden, som jag lyckats vinna flera år i rad.
Vad har ni nu gjort?
Tillsammans har vi skrivit boken 111 nyskrivna skånska snapsvisor som kom ut i november 2019. Vi har skrivit vardera ungefär hälften av visorna (eftersom 111 inte är delbart med 2 blev det 56 för Bosse och 55 för Ulf). Att vi skrev boken tillsammans beror på att vi träffats under SM i nyskrivna snapsvisor och VM i nyskrivna snapsvisor – tävlingar som det berättas mer om i boken. Vi tycker att det är viktigt att förnya den svenska snapsviseskatten, för att hålla denna ädla konstform levande. Det är en del av vår kultur.

 

Som alla vet, har vi människor olika erfarenheter, bakgrunder och åsikter om intag av alkoholhaltiga drycker. Var vänlig beskriv boken i varsin mening till dessa olika personer:

Öl- och pubbieraren
Denne har kanske inte så mycket att hämta i boken, vilken koncentrerar sig på lite starkare drycker, som med fördel dricks i mindre glas än ölsejdlar.

Whiskypinnaren
Det går förstås utmärkt att snapsa med whisky i glaset. Ulf har faktiskt med en visa om en whiskyälskande skotte som dock överger sitt hemlands nationaldryck för en renat.

Fina vinsmakaren
Många sjunger vinvisor eller allmänna dryckesvisor, som är en mycket nära släkting till snapsvisan. Så visst kan vindrickaren ha god behållning av boken. Bosse har med en visa som passar bättre för en vindrickare än en spritdrickare, eftersom den handlar om en sinande 75:a, och den klassiska spritflaskan med 75 centiliter saluförs inte längre.

Thinnertrasaren och A-lagaren
Även dessa kan förstås sjunga till bokens visor, men när alkoholintaget övergår till beroende och droger blir det en tragisk dissonans. Alla klarar inte av att dricka sprit. I förordet till boken skriver vi: Snapsvisan är till synes en hyllning till spriten och supandet. Men den är minst lika mycket en hyllning till sången, gemenskapen och livet självt. Visst kan man ha roligt utan att dricka. Men OM man dricker blir det roligare att göra det sjungandes, med goda vänner. Mycket få snapsvisor – om ens någon – hyllar drickande i ensamhet. Och många visor lägger tonvikt vid att dricka med måtta. Hellre måttfull än full.

Julsnapsaren och kräftkalasaren
Kapitlet om högtidsvisor innehåller flera visor som lämpar sig extra bra till julbordet eller kräftskivan.

Sillsuparen som hörs skråla mest vid påsk och midsommar
Kapitlet om högtidsvisor ger även påsk- och midsommarfiraren sångalternativ. Bland annat har Bosse skrivit en visa om matjessillen, vilkens största förtjänst är att den ligger stilla på bordet – i varje fall så länge inte snapsarna blivit för många.

Absolutisten och IOGT:aren
Denne har kanske inte full behållning av vår bok, även om hen naturligtvis kan sjunga snapsvisor med alkoholfritt i glaset.

Bokläsaren
Det går utmärkt att läsa bokens visor och kommentarer från pärm till pärm en nykter måndagsmorgon. Särskilt för den som uppskattar skånsk kultur, humor och lek med ord.

Den som bara kan räkna till hundra
100 av 111 visor blir en god grund.

Skåningen och ickeskåningen
Boken har en slagsida mot det skånska – helt naturligt, eftersom vi är skåningar. Det är dock inte värre än att resten av den svenska språksfären kan hänga med i rim och ordvändningar.

Vad kostar boken?
135:- + frakt på nätet.

Var kan man köpa den?
111 nyskrivna skånska snapsvisor finns till försäljning på litenupplaga.se, hos Bokus och hos Adlibris. Den kan även beställas i bokhandeln.

Är det verkligen värt att köpa den?
Vi svarar med ett varumärke för vodka. Absolut.


 

Utan en enda promille alkohol i blodet läste jag med nöje 111 nyskrivna skånska snapsvisor, författad av Bosse Freij och Ulf Söderqvist.

Som absolutist blir det förstås en speciell vinkling att ta sig genom boken. Till viss del hade jag förväntat mig mer spritromantik och positiv inställning till alkoholen, men hittade inte så mycket som jag trott. Visst finns det, men i de flesta fall då skrivet med humor och glimten i ögat. Jag hittade t o m, flera verser som uppmanade till måttlighet med de starka dryckerna och uppmaningar att sluta i tid.

Nu är det förstås inte så att jag förväntar mig att alla andra ska ha samma avhållsamma inställning till spriten som jag, det är ju upp till var och en. Men oron grundade sig mer på om jag själv kunde ha glädje av boken trots att jag inte dricker sprit. Det kunde jag.

111 nyskrivna skånska snapsvisor_Freij & Söderqvist

Växelvis presenterar Ulf och Bosse sina snapsviseverser under några huvudrubriker. Generellt föredrog jag de korta (helst de fyrradiga) verserna med stadiga rim, naturlig rytm och som har ett budskap eller en historia att berätta. Gärna med en bra knorr på slutet eller en helt oväntad vändning som man inte var beredd på, men det är inte nödvändigt. För de korta verserna räcker det med finurlighet och ett gott rimhantverk.

I de fall verserna är längre eller spretigare i både rytm och rim, då krävs det en mycket bra poäng på slutet för att jag ska uppskatta dem.

Givetvis är inte kvaliteten på verserna lika bra boken igenom, men pärlorna och de personliga favoriterna blev många. När jag i början stötte på de första fullträffarna tänkte jag att den och den måste jag citera. Men till slut blev det så många att jag i så fall hade varit tvungen att citera stora delar av boken. Jag ska längst ner citera några av dem men börjar med att lista de snapsvisor jag gjorde tummen upp för och tyckte var bäst.

Ulfs bästa snapsvisor (enligt mig)
Skåne, Dragen, Fultvätt, Svepning, Bottennapp, På dödsbädden, Liksim (med ändrad andra rad av Bosse), Bugasprängd, Förlåt om vi stör

Bosses bästa snapsvisor (enligt mig)
Jag vill få supen i en potta, Matjessillvisa, Dubbelsup, Mos lilla Olle, Vid lång väntan, Orimmad visa, Exportvisa, Balansakt, Viktlös, Toffelmagaren

Om man nu ger en poäng för varje vald snapsvisa, vinner Bosse knappt med 10-9. Å andra sidan var det svårare att välja bland Ulfs verser att citera, eftersom han hade fler bra bland sina bästa. Se mina bästaval längst ner.

 

 
Både Ulf och Bosse har blivit svenska mästare i snapsvisor.

Ulf vann 2012 med
Börsras (Melodi: Trollkarlen från Indialand)
När börsen har rasat får många panik
För borta är drömmen att bli ack så rik
Men nubben står stadig som ingenting hänt
För den ligger alltid kring 40 procent

Bosse vann 2013 med
Regnskydd (Melodi: Värnamovisan (I Apladalen))
Nu skymmer regnet, sa vädergubben
Nu skyfall hotar att dränka nubben
Till paraplydrink får den kläs ut
Men hellre det än att den späs ut

 

 

 

Sen fick jag lära mig att 75:an inte finns mer. Får barnen lära sig det i skolan? I min barndom kommer jag ihåg både 75:an och 37:an (och 91:an). En fråga dyker upp i huvudet: Innehöll 37:an lite mindre än hälften av vad 75:an gjorde? Och är en kvarting en 25:a? Kanske Ulf eller Bosse kan svara.

Läste ett bra tag och många sidor och undrade var det skånska i dessa visor satt (utom att de författats av två skåningar). Men i slutet blir det mycket rödgult, med ett helt kapitel med utpräglade skånska verser, till innehåll och/eller dialekt.

Många snapsvisor finns det förstås, inte minst i denna bok. Men det borde kanske finnas verser för alkoholfria drycker också. Jag gör ett par tafatta nybörjarförsök (utan melodier för de som passar till dessa verser är ännu inte komponerade). Vill du inte deklamera, blir du tvungen att komponera melodier till dem.

Te kan inte mätas,
med denna mix:
Choklad ska ätas,
kaffet det dricks

Dricker helst inte latten,
som är kaffet utan kraft
Dricker ju gärna vatten
Blir med jordgubbe i, saft

 

 
När jag sist och slutligen skulle välja varsin snapsvisa att citera satt jag länge i valet och kvalet med flera olika, men fastnade till slut för dessa två.

Min Ulffavorit:
Skåne (Melodi: Elektricitetsvisan)
Vår akvavit sitter som en smäck
till både skinkan och fisken
Och när vi alla gått i däck
Ja, då får tomten ta disken

Min Bossefavorit
Balansakt (Melodi: Skånska slott och herresäten)
På fyra ben hästen kan hålla balansen
Och apan på två ben tar hjälp utav svansen
Själv har jag en krycka att luta mig mot
Men supen står stadig på sin enda fot

 

 

Mats Klasson

2 kommentarer till Freijs och Söderqvists snapsvisor

  • Bosse  säger:

    Roligt att läsa Mats’ välskrivna och träffande recension, och höra att även en absolutist kan ha behållning av vår bok :)

  • Ulf Söderqvist  säger:

    Herre Jisses en så bra och underhållande recension! Jag bugar och lyfter på hatten.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>