Fikets Sommarveranda 2019 – Raffael Otte

Vill du höra (och se) signaturen Verandavyn, spela upp videon ovan.


sommarRaffaelOtte

Den 5 juli 2019

(klicka på bilderna för att höra (och se) musikklippen)

FS_5 juli__Raffael Otte_Maria Kalaniemi_Kom alla mina bröder_600
Kom alla mina bröder (och systrar) – Maria Kalaniemi & Eero Grundström (Spotify)

Kom alla mina bröder (och systrar) – Maria Kalaniemi & Eero Grundström (Youtube – EJ tillgängligt i Sverige)

Första gången jag hörde Maria Kalaniemi spela var på tysk radio, Deutschlandfunk Kultur. Wolfgang Meyering, en av Tysklands bästa folkmusiker och folkmusikprogramlederare hade lyckats få DRadio att sända några av de finaste konserter från den tysk-danska Folkbaltica-festivalen oavkortade och Marias konsert var en av dem.

Jag tycker mycket om tango, allt sedan den dag då min far och jag var på Dino Saluzzis bandoneonkonsert i en stor gammal bio i Bremen tillsammans. Sen upptäckte jag den enastående Astor Piazzolla och andra fina argentinska tangomusiker också. Men jag hade aldrig fått chansen att lyssna till den finska och finlandssvenska varianten av tango…

Så när jag hörde Maria spela, kände jag mig genast fångad och djupt förtrollad. Mellan låtarna på konserten berättade hon om dagen då hennes mormor bestämde att de skulle åka till Helsingfors (Helsinki) tillsammans och skaffa ett dragspel. Hem kom de med ett vitt litet dragspel. Här berättar Maria själv. Nästa gång jag var i en skivaffär här i Stuttgart, lyckade jag hitta hennes underbara album Vilda rosor.

Hennes nya album Svalan – som kom 2017 och som jag helt enkelt måste ha, ingen tvekan om det – är ett duettalbum tillsammans med den fine tramporgelspelaren Eero Grundström, och deras två instrument klingar så väldig vackert tillsammans.
Låtar och melodier kom till henne under långa vandringar som hon gjorde ute i naturen i Salonkylä, tillsammans med fotografen Harri Tolvanen och varghunden Apassi. Apassi är med på skivan, precis som korpen Noksu, björnen Uljas, berguven Harriet och några andra underbara skogsinvånare. Ni kan höra dem mellan låtarna och på slutet, i stycket Salonkylä, där Maria lämnade mikrofonen öppen för alla sorters klanger och toner, som kom från naturen och djuren där ute i skogarna.

Ett album från min personliga ”mest älskade”-lista, varmt rekommenderad i fall ni tycker om det ni får höra nu. Försök att skaffa den fysiska skivan om ni kan, med den härliga, kärleksfulla, poetiska bildkollagebilagan……så berörande och vackert. Pass the mic to Maria, Eero och deras underbara vänner nu, människor såväl som djur. Ett extranummer här för er, med underbara bilder och filmklipp från Marias vandringar och skogsvänner.


FS_5 juli__Raffael Otte_Esbjörn Hazelius_600
Nu löser solen sitt blonda hår – Esbjörn Hazelius
Esbjörn Hazelius kom ut ur dimman för mig, när jag lyssnade på mitt första Sofia Karlsson- album Visor från vinden, där han var en av de härliga folkmusikervänner i Sofias ”band”. Första gången jag hörde hans ovanliga, vackra, varma röst, var när en vän lyckades skaffa Sofias genombrottsalbum med Dan Andersson-tolkningar Svarta ballader för mig. Sofia börjar albumet med Dan Anderssons kärleksvisa Jag väntar, sannolikt skriven till Dans käresta, på den tiden, Nannie Lundberg.

Jag kände mig genast djupt berörd av Esbjörns underbara röst. Julen kom, och när min syster frågade mig vad jag önskar mig (vi har lite olika smak, så vi brukar fraga varandra), ville jag ha två CD-skivor av de två musiker på Sofia Karlssons skivor jag tyckte mest om. Både Esbjörn och Sofie Livebrant hade släppt sina debut-CDs, och det var klart att jag ville ha båda.

För mig är Esbjörns album Blunda och du ska få se en av de finaste skivor av folkmusik-singer-songwriting jag har hört överhuvudtaget. Nästan ett ”måste” i varje fin skivsamling. Härliga, poetiska, impessionistiska, kärleksfulla, eftertänksamma, men också roliga och lärorika låtar.

Esbjörn och hans medmusiker målar med ljud, med klang, med alla instrumentella färger, med Esbjörns lugna, mjuka röst. Skapar nästan impressionistiska, poetiska folkmusikmålningar att lyssna på, att njuta av.

Nu löser solen är en tolkning av en dikt som nobelpristagaren Pär Lagerkvist skrev. Jag vet inte, men det verkar sannolikt för mig att Esbjörn kanske hade hört Groupas lite mer experimentella version av låten Solen, som avslutade deras album Fjalar. Sofia Karlsson sjöng i Groupa på den tiden, och sen var Esbjörn med från och med Sofias debutskiva Folk Songs.

Så jag tror att Esbjörn troligen gjorde sin egen melodi till dikten och skapade en väldigt vacker sol- och sommarvisa att börja albumet med. Här får ni höra den.
I en studioversion, och i en underbar liveversion från Backafestivalen i Baskemölla på Österlen 2010. Mats var på plats när Esbjörn presenterades, och Mats höll ögonen öppna för att filma låten till oss….


FS_5 juli__Raffael Otte_Lisa Rydberg&Björn Ståbi_600
Majas brudvals – Lisa Rydberg & Björn Ståbi
Nu hoppar vi rakt in i sommaren om ni vill. Lite vemodigt också, för Stockholm Folk Festival finns tyvärr inte längre. Underbara Lisa Rydberg här på scenen i Hässelby tillsammans med vännen och mentorn Björn Ståbi, varmt vällkommnade av Esbjörn Hazelius och Ale Möller. Några andra underbara folkmusiker finns också med på scenen. Jag ser Olle Linder, Roger Tallroth… SFF 2012.
Mats och jag hade några underbara dagar i Hässelby på festivalen 2014. Oförglömliga konserter, en nästan för varm sommar (skogarna brann i Sverige, väldigt ledsamt att se allt på hotell-TV:n). Mats och jag njöt av vår tid både i Hässelby och Stockholm och på väg. Jag hoppas att Stockholms Folk Festival får återuppstå igen någon gång, och att Lisa och Björn får spela där igen, och att vi alla – kanske ni med – kan sitta i publiken och ha det bra….

FS_5 juli__Raffael Otte_Lisa Rydberg-RO och fiol_400
The story is, that it was family heritage (not sure where from), here were two fiddles hanging side by side. During the war they had been harmed and they had no strings. My father wanted to repair them”some day”, but when we moved when I was 10 he decided to sell them as they needed too much work to be fixed and noone really was interested. I was interested but in a fiddle I could try out. These fiddles (the second one was not in the picture) were merely there for decoration.

För dem av er som tyckte om folkmusiken på dragspel på första låten jag presenterade (Maria Kalaniemi), skulle jag gärna vilja bifoga en video här med Lisa Rydbergs underbara duo tillsammans med dragspelaren Lisa Långbacka. De kallar sig Lisas och videon här är en melodi som Lisa Långbacka komponerade, kallad Somran. Låten var en av de första Lisas spelade tillsammans i Opatja i Kroatien. Från Lisas första varmt rekommenderade album Fiddle & accordion conversations.


FS_5 juli__Raffael Otte_Malena Ernman_600
En vänlig grönskas rika dräkt – Malena Ernman
Jag lärde känna hustrun till en arbetskamrat som dog, vid hans begravning, ungefär 2009.
Hon bjöd in mig till eftermiddagskaffe lite senare och det visade sig att vi båda lärde oss lite svenska (väldigt ovanligt här i sydvästra Tyskland) . Under en kort sommarlovresa med sina döttrar till norra Tyskland, bestämde hon sig för att ta en dagsresa genom Danmark över till Malmö (hon ville vara i Sverige åtminstone denna korta stund)
Jag stoppade en lista med Sofia Karlssons skivtitlar och mina sista sedlar i hennes hand. Och hon klarade att hitta mitt första Sofia Karlsson-album Visor från vinden pa Åhléns i Malmö till mig.
Sommaren 2017 var jag i Stockholm, och när Mats och jag handlade lite proviant på ICA i närheten av Katarina kyrka upptäckte jag en damtidning vid ingången. Tidningen hade en hyllning till fina kronprinsessan Victorias 40-årsdag, illustrerad med underbara bilder.
En kär tysk bekant älskar allt som har att göra med svenska kungahuset, alla bröllop, alla barn osv. Jag själv kanske inte ser ut som den typiska köparen av damtidningar, men jag ville ju visa lite tacksamhet till min vän, så därför gick jag till kassan med tidningen till henne.
Senare på hotellet tittade jag på alla bilder och en kvinna i tidningen som för mig verkade sympatisk hette Malena Ernman. Texten sa att hon var operasångerska. Hennes man hade långt hår, lite som vi brukade ha det i min ungdom. Deras två små döttrar var med på bilden, unga, vackra, vänliga flickor.
I intervjun sa Malena att hon flyger inte längre för hennes dotter var ”miljöaktivist” och hade påverkat henne.
Jag tänkte: ”Det är ju väldig fint det här, att föräldrar tar inspiration av sina barn också….”

FS_5 juli__Raffael Otte_Malena-tidningsklipp_400

Sen glömde jag allt detta igen. Jag tror att jag inte heller pratade med Mats om Malena. Lite senare gav Mats mig Malena Ernmans Sverige-album. Jag tror det kanske var för att Sara Isaksson sjunger med på albumet och både Mats och jag tycker mycket om hennes underbara röst.
Sen kom dagen då jag såg en svensk flicka, Greta Thunberg på tysk TV, som gjorde ”Skolstrejk för klimatet”. Det tog mig lite tid innan jag förstod att flickan var Malena Ernmans dotter från damtidningen.
Nu sjunger Greta för er, här i kören bakom Malena Ernman, tillsammans med sin lillasyster Beata Ernman Thunberg och en flicka som har det vackra namnet Agnes Tranquilli. En vänlig grönskas rika dräkt, följd av mitt alternativförslag från albumet, en underbar låt om operasångerskan Jenny Lind. Malena och Sara Isaksson sjunger tillsammans.


FS_5 juli__Raffael Otte_Lena Willemark_600
Balistienna – Lena Willemark
Lena Willemark måste helt enkelt vara med här. En av de finaste svenska folkmusiker överhuvudtaget enligt mig. Jag har sett henne två gånger med Jul i folkton (2012 och 2016 i Malmö) och sen var hon med på Stockholm Folk Festival 2014 på Hesselby slott. Lena är en god representant för svensk folkmusik och folkjazz, och det verkar som om hon är en vänlig människa också, med skakiga nerver ibland, som hon medgav i en intervju med Esmerelda Moberg i samband med att hennes underbara Blåferdi-album gavs ut…

Om ni tycker om hennes underbara röst, är Lenas alla fina projekt väl värda att upptäckas. Sofia Karlsson sa i en intervju att hon visste att hon ville bli sångerska när hon hörde Lena Willemark sjunga. Lena sjöng först med den legendariska Groupa, därefter blev Sofia Lenas efterträdare, men snart sjöng de tillsammans, på Sofias skivor och med Jul i folkton.

Jag vet att det finns många rockfans här på Kafé K och jag anar att kanske några av er skulle säga: ”Ah, folkjazz är kanske lite för komplext eller speciellt för mig, som jag inte är riktig van vid än” Så jag bestämde mig för att dela tre videos här, där Lena är med. Den första är en coverversion av Led Zeppelins välkända låt Kashmir som Lena sjöng i TV-programmet På spåret i början av 2019.

Mitt andra Lena Willemark-tips är den jazziga visan Dagar som hon sjunger tillsammans med saxofonisten Jonas Knutsson och pianisten Mats Öberg. En låt från deras nya underbara album Svenska låtar. Videon är en fin sommarhemvideo. Titta speciellt på Jonas Knutssons lilla hund som har utbildning i bokföring och – som ni ser – fixar böckerna medan musikerna spelar…..

…och sen Balistienna från Lenas underbara Blåferdi-skiva, inspirerad av Siri Hustvedt. I den här artikeln berättar Lena lite om projektet. Albumet är tillägnat Lenas dotter Eira.


FS_5 juli__Raffael Otte_Sofia Karlsson_Smält mig till glöd_600
Smält mig till glöd – Sofia Karlsson
Lite efter att jag hade upptäckt den svenska folkmusiken (först Laleh och sen på Youtube Sofia Karlsson och hennes underbara musikervänner, Jul i folkton, Sofie Livebrant, Esbjörn Hazelius), strax efter denna helande folkmusiktröst var Ida tillbaka. Oförmodat. Plötsligt. Hon hade letat efter oss, längat efter oss. Ida är dottern i en familj med lite antroposofiskt inslag från en av grannbyarna. Hennes familj och en kvinnlig kompis (som jag gick i skolan ihop med) familj som bor i samma byn som jag nu, hade varit nära och kära vänner med varandra i många år, tills allt tog slut, sorgligt och väldigt onödigt.

Ida hade funnits i mitt liv från dagen då hennes mamma kom hem med henne från BB på ett antroposofiskt sjukhus. Vällkomnad av vår lilla krets av vänner. Ida hade en bror och en storasyster. Mina närmaste vänner i byn hade också småbarn. Vi firade nästan alla födelsedagar tillsammans, barnens och de vuxnas. Vi gjorde mycket tillsammans, utflykter, vandringar, vi gick på konserter eller bara satt långa eftermiddagar och sommarkvällar i en av våra trädgårdar, vid elden eller ljusstaken, med något gott – oftast hemlagat – att äta och pratade med varandra. Vi gick också ner till byns friluftsbad varma sommarnätter, lugnt och i all hemlighet, klättrade sakta över staketet och njöt av att simma en stund, utan ord, vi bara tittade på varandra med ett leende. Vattnet var härligt klart, uppfriskande, fullmånen glittrade i de små vågorna, luften doftade, syrsorna spelade stilla i gräset.
Tyvärr fick byns ungdomar höra talas om detta och ville göra detsamma. De skar upp staketet, kom med bandspelare och sprit, skrek, skrattade och pratade högt. Grannarna till friluftsbadet kunde inte sova och kallade på polis. Staketet höjdes och polisen kom nu regelbundet för att kolla, och vårt sommarnattsleende var slut.
Tyvärr gick vänskapen i vår lilla krets nu genom en tid av missförstånd, avundsjuka och bråk om onödiga saker. Vem hade sagt vad till vem och varför och när och hur, tills allt bröt ihop en dag. Jag stod egentligen mitt emellan de båda familjerna, var inte del av konflikten.
Men när jag träffade Idas mor och föreslog att vi alla skulle gå på en ny och spännande utställning på Stuttgarts konstmuset (för att göra något positivt tillsammans igen), var hon genast intresserad, men hemma bråkade de nog om det och jag hörde aldrig mer av dem. Ett brev blev obesvarat, två försök att ringa dem nådde bara telefonsvararen.

Ida och hennes familj försvann ut ur mitt och vårt liv, och ”lämnade mig som en duva, ensam och allen” (som det heter i en svensk folklåt), och mer förtvivlad än jag skulle medge här.

Helt oväntat var hon tillbaks, tio år senare. En ung, charmerande, vacker, klok tonårstjej, med en snäll röst. Och vi var alla nyfikna, vi ville veta mer om vad som hade hänt för tio år sen, om vart alla tagit vägen och vad som hänt med oss alla, sen dess.
Kanske stod det klart för oss alla att det är svårt eller kanske t o m omöjligt att återuppta relationerna efter så lång tid, som om ingenting hade hänt. Alla hade ju växt, utvecklats, och gått vidare med sina liv.

Ida besökte mig hemma, vi pratade om våra liv just nu. Jag spelade Laleh för henne, som hon tyckte om. Så jag bestämde mig för att ge henne Lalehs första tre skivor samt en musictape med Sofia Karlsson, Sofie Livebrant, Esbjörn Hazelius.
Ida bjöd in mig till grannbyn, hennes syskon och föräldrar var inte hemma. Konstigt och smärtsamt, men det var ändå viktigt och känslosamt för mig att få komma tillbaka till en plats, en by, en trädgard där vi hade haft så härliga stunder tillsammans. Vi satt på deras veranda och pratade. Sen tog jag bussen hem. Den natten drömde jag att Idas mor gav mig en liten flaska som skimrade varmt. Idas mor sa: ”Det här är ett antroposofiskt läkemedel gjort av apelsinjuice, honung, guld och solljus. Det är Sofia Karlssons vackra röst. Det ska hela dina sår.”

FS_5 juli__Raffael Otte_Sofia Karlsson-RO på trappan_400

Sofia Karlsson-alkemin här från hennes Söder om kärleken-album i en video som jag tycker mycket om. Sofia Karlsson sång och piano, Olle Linder ståbas, Ian Carr gitarr, Emma Reid fiol, Gustaf Ljunggren lapsteel.

Två låtar som kanske också passar till berättelsen ovan.
Lise och Love – Esbjörn Hazelius (på Skogsfestivalen 2010)

Idas sommarvisa från Emil i Lönneberga.


FS_5 juli__Raffael Otte_Charlie Engstrand Sommar_En trädgård liknar ingen annan_med röd blomma_600
En trädgård liknar ingen annan – Charlie Engstrand Sommar
Charlie Engstrand Sommar behövs i ett sommarverandaprogram som det här. Strand och sommar säger allt. Och trädgård. Många här i Tyskland älskar att tillbringa sommaren i trädgården. Jag tror det är likadant i Sverige. Det finns alla möjliga sorters trädgårdar här, härliga oaser skapade av kärleksfulla människor som älskar träd och blommor, som älskar frukter, grönsaker och kryddor och trädgårdsarbete. Mats gav mig en härlig bok om Karin Larssons (Carl Larssons ”fru”) underbara trädgård i Sundborn.
Vet inte hur det är i Sverige, men här i Tyskland finns tyvärr ibland också trädgårdsföreningsdiktatorer, som gärna vill bestämma vad grannarna i husen runtomkring får odla, vad de inte får göra och göra. Tidningar här skriver ibland om konstiga, roliga eller farliga bråk och slagsmål mellan trädgårdsägare med olika smak.
Jag själv skulle naturligtvis vilja fira sommaren antingen med er här på Kafé K, på verandan förstås, eller i Charlies väldigt fint arrangerade och framförda musikaliska trädgård….vi skulle försöka bjuda in honom nästa sommar.

En av verserna ur Charlies låt lyder så här:
Varje trädgård kan man skämma,
med en blomma i en bur
Höj hellre upp din egen stämma,
än gör våld på din natur


FS_5 juli__Raffael Otte_Jacques Brel_600
Marieke – Jacques Brel
Finns på min oskrivna ”mest älskade visor överhuvudtaget”-lista. Jacques föddes och växte upp i den flamländska delen av Belgien. Här sjunger han både på flamländska och franska, de två officiella språken i Belgien. Flamländskan påminner om lågtyskan (plattyskan), så jag förstår själv mycket utan översättning. Men jag har hittat en engelsk översättningen av texten till er. Spara videon tills i natt, när allt är lugnt. Sätt på hörlurarna och njut. Väldigt vacker, tycker jag.

FS_5 juli__Raffael Otte_Jacques Brel-RO Europakollage-beigebg_600
Som barn reste jag ut i Europa, bl a till Frankrike.
(Klicka på kollaget för att se en större version av det!)


Har ni följt med så här långt? Då har vi väl gjort oss förtjänta av en paus. Det är ju sommar och åtminstone när jag skriver det här är det hett. Då behöver vi alla något kallt att dricka, eller en kopp kaffe. Två fina låtar väntar på er om ni har lust att upptäcka dem tillsammans med mig. Kanske vi alla kan ta en liten promenad i trädgården i sommarkvällen.

Ska vi säga 10 minuters paus? Okey. Ni behöver inte vänta på rop eller klockor för att komma tillbaks till verandan igen. Det är ju tyvärr bara ett virtuellt drömskt sommarmöte och i mina drömmar vore det Sofia Karlsson och hennes musiker, som skulle plocka upp sina instrument och spela för oss när de eskorterar oss tillbaka till verandan. Psst…jag tror att jag kan höra dem spela, här kommer de…
FS_5 juli__Raffael Otte_Sofia Karlsson_Väddö_600


FS_5 juli__Raffael Otte_Sofie Livebrant_600
Le lac – Sofie Livebrant

Får jag önska mig något? Jag vill inte skriva om den här underbara låten, jag vill bara lyssna, värma min själ. Så djupt och väldigt vackert. Sofie spelar piano, lätt som en vind som sakta dansar på vågorna, som sakta känner och smeker tangenterna på pianot….varmt, impressionistiskt. Och hennes piano, en säkert ofta spelad kär instrumentvän med personlighet. Hör ni det? Hennes hymniska, aktsamma, ömma, kärleksfulla röst….

FS_5 juli__Raffael Otte_Sofie Livebrant-RO fågelkollage_600
Foto: Raffael Otte

Frau Gloystein, en underbar äldre kvinna i min ungdom. Jag deltog i hennes fina yogakurser i Bremens innerstad. Hon brukade säga till oss, när djupavslappningsdelen började:
-Försök ta ner antennen som tar in alla tankar och sätt upp antennen som tar in förnimmelser och iakttagande. Försök vara medveten med alla sinnen i här-nuet. Var känslig och öppen med hela kroppen, för allt som händer, och låt allt sjunka och slappna av.

Ett av de avgörande problemen i varje spirituellt sökande är att vi brukar inte vara där, där vi är. När vi dricker te, är våra tankar någonstans, men nästan aldrig här och nu. Hur smakar tet, hur doftar det, hur känns tekoppen i min hand. När vi blir arga, är vår vrede nästan oftast blind. Men när vi lyckas att vara här nu i vreden, förändrar den sig. Medkänslan kommer, kanske tårarna kommer. Vreden blir kreativ, kanske vi lyckas prata med varandra, förstår varandra…. Krig får chans att bli till förståelse, till vänskap, till och med kärlek.
Jag tror att ingen av oss tycker om så kallade negativa tankar och omdömen. Men hur står det till med så kallade positiva tankar och omdömen? I december 2012, (efter en väldigt svår tid för mig, var vi tvungna att begrava min käre far som dött efter en lång tids sjukdom, av långsamt förfal. Själv behövde jag två ögonoperationer.
Jag hade upptäckt svensk folkmusik 2008 och käre Mats bjöd in mig till Jul i Folkon i Malmö. Och jag klarade verkligen av ett resäventyr i snökaoset, min andra dag i Sverige. Snöflingorna dansade överallt. Jag satt bredvid en av de finaste människor jag mötte i mitt liv på en fantastiskt konsert. Hade allt under sista tiden varit väldigt smärtsamt, så visade livet mig nästan motsatsen då.
När Lisa Rydberg började spela sitt härliga solostycke Östbjörka, tog hon med oss alla till ett mysigt, litet rum, någonstans uppe i Dalarna. Hon spelade bara för oss, och sa himla vackert.
Men sen var det som om en inre röst i mig själv sa till mig:
-Försök ta ner antennen som tar in alla härliga positiva tankar och sätt upp antennen som tar in förnimmelser och iakttagande. Försök vara medveten med alla sinnen i här-nuet, Var känslig och öppen för varje ljud, varje ton som Lisa spelar, för allt hon kärleksfullt har gjort för sig själv och för oss. Smält och bli ett med varje ton…..och det gav mig en av mina finaste, rikaste, ojämförliga konsertupplevelser.

FS_5 juli__Raffael Otte_Sofie Livebrant-RO Italienkollage_600
Här tre sommarfoton från när jag var i Italien i min barndom.
(Klicka på kollaget för att se en större version av det!)

På slutet citerar Sofie den underbara sufimystikern Rumi. Roberto Garcia-Saez, som skrev texten till Le Lac tillsammans med Sofie gjorde översättningen. Here`s the quote in english:

Out beyond ideas of wrongdoing
and rightdoing there is a field.
I’ll meet you there.

When the soul lies down in that grass
the world is too full to talk about.
― Rumi

Här finns en ”google translate” av Sofies franska text till svenska. Översättningen är dålig tycker jag. Om någon av er som pratar svenska kan bidra med en bättre översättning, kan vi lägga in den här sen. Tusen tack….

Till slut skulle jag vilja dela med mig av några fina svenska sommarlåtar och -danser som jag drog mig till minnes just nu, utan att skriva kommentarer till. Som en buffé med några fina musikaliska rätter. Välj vad ni vill…. Tack för att ni lyssnade på mina musikaliska tips och mina små berättelser. Kärlek till er alla önskar Raffe O.

 

Olles förbund med makterna – Sofia Karlsson & Sofie Livebrant

Musica Vitae & Hazelius Hedin på Korröfestivalen 2016

Butterfly bazar – Emilia Amper

Fullt av folk – Olle Linder (teaser)

Ale Möller Band på Stockholm Folk Festival 2014

Lamp fall – Sousou & Maher Cissoko

Tiliandermenuetter – Väsen

Slängpolskan efter Byss-Calle – Väsen feat. Teppo Järvelä

Värmlandspolska – MP3

1 kommentar till Fikets Sommarveranda 2019 – Raffael Otte

 • Mats Klasson  säger:

  Finska dragspel väser och orglar piper.
  Solen löser ut sitt blonda hår. Pär skrev och Esbjörn sjöng.
  Fiol från förr och fiol för framtiden.
  Folkfestivalminnen från tjugohundrafjorton.
  Psalm med operasångerska, operasångerska besjunger operasångerska.
  Lena hyllar dotter på älvdalska, blir blytung med zeppelinare.
  Några vänner som badar på natten under fullmånen.
  Vänskap som gömmer sig bakom solen och kommer fram på andra sidan.
  En äng vid stranden, en gård med träd. Har du tur kommer du ut ur din bur.
  Flamländske Jacques och franske Brel.
  Med varm huvjacka i Frankrike på 60-talet.
  En musikmarsch i sommarnatten på Väddö.
  Le lac utan kommentar.
  Konsten att uppleva här och nu. Häret och nuet. In the very moment.
  Fåglar i vatten tar sig upp på land, lyfter. En fjäder kvar i handen, som ett minne.
  Att njuta glass i italien som ett barn.

  Ales färgrika Möllerorkester. Grekland, Afrika och Starby på en gång.
  Cissokos skönhet och balans mellan norr och söder. Spröda klanger men en bestämd rytm.
  Linnæus som dansör.
  Dan i Dalarna, dans i Värmland.
  Klassiskt möter folkligt i Korrö.

  Visvägar och sångstigar.
  Raffael snitslade dem med mångfärgade tygband runt björkars, granars, palmers och cypressers stammar.
  Ett par fioler på väggen från förr finns någonannanstans,
  men musiken finns fortfarande kvar, HÄR och NU.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>