Fikets Sommarveranda 2019 – P. Lump


Vill du höra (och se) signaturen Verandavyn, spela upp videon ovan.

 


sommarPLump

Den 12 juli 2019
Sitter på egna verandan med min häst. Blev glad när jag blev tillfrågad att göra ett sommarprogram som heter Fikets Sommarveranda. Innerst inne är jag ganska blyg, har jag kommit underfund med. Därför har jag valt att vara anonym som programvärd.

Visste först inte hur jag skulle göra programmet men sen kom jag på att jag ju kunde använda mina dagböcker. Till dessa utdrag ur min dagbok har jag valt passande musik och musik jag tycker om.
Klicka på respektive bild för att höra musiken på en ny sida.

 
För att få en översiktlig bild av vad jag sysslar med på dagarna har jag ur min dagbok valt ut några dagar utspridda över året och sammanställt dem till en vecka. En mycket varierad vecka.

Ur P Lumps dagbok
Måndagen den 6 juni
Vinkade till mig Lisabet och Madicken i uppförsbacken. De viftade med flaggor. Klädda i ljusa klänningar och vita hattar med varsitt rött band. Jag hade knutit vita band som fladdrade i mina röda flätor. Viftade med döskalleflaggan. Madicken bar ett paraply, ifall det skulle bli regn eller tillfälle att skärmfalla. Det ryktades att fröken Poppins skulle uppträda på stortorget. Lisabet bar ett parasoll, mot solen, som hon hängde på stolen. Vi beställde in ärtsoppa till lunch, ingen punsch. Men väl senap. Lisabet hade synpunkter på ett par stornästa tanter som satt bredvid. Madicken hyschade ner hennes högljudda kommentar, men kunde inte låta bli att fnittra. Extra stora pannkakor till efterrätt, med grädde och sylt. I väntan på Poppins, balanserade vi först på lina och sen på ett lagom lågt hustak, till mångas häpnad och förargelse. Kling och Klang klättrade uppför stupröret, men gled ner igen. Lisabet satte sig på skorstenen och vilade halvvägs. Ett dåligt knutet skosnöre gjorde att jag snubblade och råkade sparka till takpannorna. Ett oräkneligt antal av dem föll ner och krossades mot gatstenen. Folksamlingen flyttade sig i sista sekund. Fröken Poppins kom aldrig. Tågförsening orsakad av solkurvor. Men Abbe flög in med sin lilla flygokopter och cirklade över oss. Han räckte ut handen och drog upp Madicken. Sen flög de iväg och kom inte tillbaks förrän bortåt kvällen. Jag och Lisabet bara gapade. Vi tog varsin sockervadd och åkte karusell istället.

 

P Lumps program_BILDKOLLAGE 1_500
Hör den sorgeliga visan om lindanserskan och hennes kärlek i uniform. De vilar nu båda på en liten dansk ö.


Tisdagen den 10 tungtruari
Tynglyftningstävling i Tidahölm. Affisch: ”Hoande Hoa, Armbryterskan från Ensamheten, Adam Armstarke, P.Lump – en häststark tjej och Starke Rudolf gör upp om mästartiteln.”
Apan följde med mig som assistent. Höll koll på tävlingsdräkt, liniment och magnesiumpulver samt peppade mig före lyften med gälla skrik. Han skulle också försöka irritera motståndarna så att de tappade fattningen om skivstänger och annat.

Tävlingens olika grenar och deras vinnare:
Lyft på ett ben (Lump)
Liggande lyft (Lump)
Fånga tyngden (Adam)
Röststyrka (Hoa) -Jag satte i öronpropparna och lämnade lokalen.
Sittande lyft (Lump)
Armbrytning (Armbryterskan vann knappt i final mot Lump) -Vi tjejer har tålamodet och uthålligheten som killarna saknar.
Lyft med lillfinger (Lump)
Nässnytning (Rudolf)
Lyft med tänderna (Lump) -Ärvde bra tänder av mina föräldrar och sen har jag borstat dem noga och flitigt.
Lyft av valfritt föremål (Lump som lyfte häst)

Sammanlagd segrare: Lump

Mycket nöjd med mästartiteln tog jag ett krumelurpiller på hemvägen. Kände mig ett halvår yngre nästan ögonblickligen.

P Lumps program_BILDKOLLAGE 2_600
Stålmän och armbryterska i all ära, men hästlyfterskan vann i Tidahölm. Lyssna på Laurie.


Onsdagen den 34 langusti
Kräftkalas med kungen och katterna. Sjöng glatt, glada skratt. Packade kappsäcken full med dillen som ingen ville äta. Ingen nubbe, men väl en rolig gubbe, som gnäggade. Lagom skojiga hattar. Hatte angjorde bryggan, sent på kvällen, men då var faten tomma. Kokade kokkorv och stekte glass. Ont i magen.

P Lumps program_BILDKOLLAGE 3_600
Röda kräftor, krondill, kronkung och Hatte med lagom hatt. Hur man från sjön lägger till, sjunger M.Zätalund.


Torsdagen den 2 sjappril
Träffade Tintin på tågstationen. Skakade tass med Milou likaså. De kom från Ryssland där de hade skakat om i partitoppen. Turades om att titta varandra över axeln. KGB skuggade. De var inte avskakade.

P Lumps program_BILDKOLLAGE 4_600
Hemligt och mystiskt från öst, hunden tittar fram under väst. Puttiner i profil. Regina med ryska rötter sjunger om oss, eller US.


Fredagen den 19 fars
Hälsade på hos Emil i Hundhult. Hyvlade bräder i snickarbon, spikade för dörren till pigkammaren så att Lina inte kom ut. Letade lönnäsor, hittade öronmaneter. Är kass på hyss, men lär mig nog. Myssen passade inte alls. Lekte kavat med krutat gevär. Ida sprang före in i kohagen. Bjöds på soppa till kvällsmat.

P Lumps program_BILDKOLLAGE 5_600
Mysse och flätor ser inte klokt ut, grönsakssoppan ser kokt ut. Ida visar hur sommaren ska se ut.


Lördagen den 11 kuli
Besök på Moderna muséet. Kladd med färger. Skyddsglasögon. Byggde mobiler att hänga i taket. De dinglade och snurrade, gungade och stannade. Osedvanligt onödig kikkadingmaskin konstruerades. Den fungerade. Makalösa muttrar höll det mesta på plats. Rör rörde sig i ellipser. Kladd med leror. Geten hade ohyra, sprejades grön. Lärde oss i viss mån styra våra spontana impulser. Törstiga blandade vi socker i drickat. Kladd med maten. Utan aptit. Ansiktet kritat i vitt. T och A gäspade. Hoppade i spat från skeppsholmsbron. Uppfriskande kvällsdopp.

P Lumps program_BILDKOLLAGE 6_600
Färger, former och funktioner. Grön smet på get. Nu fattar Anita penseln.


Söndagen den 7 skepptember
Ut på böljan. Rodde, paddlade, seglade. Vinden mojnade. Kryssade mödosamt tillbaks till stranden. Täljde tältpinnar. Slog upp tältet. Gjorde upp eld med årorna. Jagade mygg med paddlarna. Ett par dagar tidigare hade Robynson simmat i land här, på flykt från Carlsson. Hon hade gitarren med sig och lärde mig nynna och tralla melodierna. Nödflagg hissades i tallen, innan vi somnade.

P Lumps program_BILDKOLLAGE 7star_600
Båtliv och ödeövistelse. ”Vem är den där tjejen?” ropar Robynson.


Det kom ett sms i morse:
Hej P !
Jag sitter här på vårt sommarmoln i himlen tillsammans med din Änglamamma. Vi har just börjat duka till vår sommarfest imorgon. Den är planerad sedan länge. Bjudningar är utskickade. Ryktet spreds snabbt så även några objudna, men alls inte mindre välkomna gäster, har också kommit.
Luffande från höskullen på närmsta bondgård kom Paradis-Oskar och Rasmus redan igår. Hungriga, som de var, var de mycket angelägna om att komma till vår sommarfest. Att det blir dragspel och sång av dem kan man utgå från.
Från grannmolnet Nangijala kommer Skorpan och Jonatan ridande på sina hästar först senare idag. Men de har ju närmast av alla gäster.
Igår puttrade en fiskekutter uppströms på Regnrutten och lade till här i hamnen. Det var Saltkråkans Malin och Melker. De hade båten full med fisk. Melker envisades med att tillaga en fiskrätt, som blev oätlig. Malin lagade något ätbart istället. Vi får se vilken fiskrätt de bidrar med till festen.
Mycket oväntat såg vi nyss ett par ungdomar komma uppklättrande på ett rep, som de i förväg kastat upp på molnet. Det var Ronja och Birk som när de hörde talas om festen beslutade sig för att komma. Att de var så duktiga repklättrare var en överraskning för mig.
Tyvärr kunde inte din pappa i Söderhavet komma, men han skickade en flaskpost där han hälsar så gott. I flaskan fanns också ananasjuice och kokosmjölk, som ett litet bidrag till festen.

Kära P, tanka luftballongen med sommarvärme och stig med vindarna hit upp. Ger du dig av genast hinner du fram innan kvällen och sen kan vi sommarfesta imorgon. Givetvis får T och A också följa med om de vill. Både jag och Änglamamman hoppas se er komma uppsvävande med luftballongen till vårt sommarmoln snart. Nere i hamnen har vi en ankringsplats för luftballonger också.
Varmt välkomna!
Din Gammelmamma Astrid

Så nu måste jag fylla ballongen med varmluft och sen kila in till T och A och fråga om de vill göra mig sällskap upp till festen på sommarmolnet.
Önskar er alla en fortsatt skön sommar fylld med fina upplevelser hemma, borta och i fantasin!

P Lump


P Lumps program_BILDKOLLAGE 8_600
På besök i himlamarkerna. Ätande krumelurpiller blir det svårt att bosätta sig däruppe för gott. Hälsar på, då och då, snackar med mammorna två. Lisa Evertdahl med blommor i håret besjunger änglamark och himlajord.

 

(Bildkollagen gjorda av Elon Vanglund och Ingrid Lasso-Atz)

1 kommentar till Fikets Sommarveranda 2019 – P. Lump

  • Mats Klasson  säger:

    I fabriken Sunt Förnuft & Söner AB tillverkas allt enligt logikens lagar och efter rimlighetens ritningar. Så tråkigt förutsägbart, så från början redan givet.
    I fabriken Fabuleringskonst & Döttrar AB görs händelser som upphäver tiden och historier med vingar som utvidgar rummet. Ett gränslöst hantverk.
    Om man låter fantasin flyga fritt kan de fantastiskaste mötena bli möjliga. Med fantasin kan man se världen från alla perspektiv och med olika ögon. Detta bygger upp empatin och medkänslan. Fantasin skyddar mot fördomar och fördömanden. Döden är död, livet blir hur långt som helst.
    Leve fantasin!

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>