Facit till Testuppgift 2

rjt2017-logga

Facit och resultat till Testuppgift 2

Resultat
6 poäng: Ethel Hedström
5 poäng: Bosse Freij

Facit
Brev

Ledtrådarna
A
Frimärke

B
Brevbärare och brevlåda

C
Air mail, flygpost

D
Tallrik, bestick, glas och servett som dukas upp på ett bord kallas ju kuvert. Det tillägg som börjar med P är Post Scriptum, mera känt som PS.

E
Här tänkte jag på den elektroniska varianten, E-brev, E-post eller E-mail.

Kommentar
Märkligt nog associerade både Bosse och Ethel i samma banor. P-ledtråden på D fick dem båda att gå vilse, åt portohållet istället för PS. E på E fick dem båda att tänka på kuvertformat. Och båda svarade kuvert på den röda tråden. Men det är ju bara halva sanningen, kan man säga. Kuvert är ju en del av ett brev. Brevet innehåller ju också själva det skrivna meddelandet (med eller utan PS) eller det som läggs i kuvertet. Frimärket måste ju också till för att det ska bli ett brev. Den enda större skillnaden mellan Bosse och Ethel, var att Ethel fick med brevbäraren, vilket Bosse inte fick, därav poängskillnaden. Brevbärare förresten, i min barndom, ute på landet i nordvästra Skåne, sade vi aldrig brevbärare, vi sa alltid postmannen eller postamannen (som i början av min barndom kom cyklande på en gul postcykel). Kanske något som har kommit från danskan eller påverkan därifrån. Skåne var ju danskt till mitten av 1600-talet och det danska inflytandet i språkbruket varade långt efter att vi blev svenskar. Kommer ihåg att min farmor (född 1909) hade många gamla danskord i sin dialekt.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>