Ethel (s)kallar: Homo sapiens invasion av planeten Tellus

ethel-skallar-bild_med-text1_600

Homo sapiens invasion av planeten Tellus

Hur länge ska arten Homo sapiens få bre ut sig över jorden och snart, möjligtvis en gång för alla, av egennyttiga skäl tränga bort andra djur och därmed i förlängningen även utrota sin egen art?

Vid sidan av andra allvarliga problem som utgör en fara för allas vår tillvaro såsom miljöförstöring och global uppvärmning, framträder ett annat kraftigt hot: människan som art och som jordens fiende nummer ett. Jag läste på nätet att vi är 7,3 miljarder människor som bor på vår planet idag. Enligt FN kommer vi att vara 8,5 miljarder år 2030.

Vi skjuter av djur för att det inte ska bli för många av en speciell sort. Till exempel kan det ske med älgar, vildsvin och rådjur. För många för vem? Jo, människan. Varför gör vi inte samma sak med homo sapiens? Vem skulle i så fall få bestämma vem som får leva vidare? Nej, jag förstår att det inte funkar. Fast vi reducerar förstås oss själva i krig. Krigar gör ju inte andra djur. Men nu var det relativt länge sen så många människor dog i krigstillstånd att det betydde att vi blev märkbart mycket färre i antal.

Jag inser att fortplantning är livets mening; att se till att människosläktet inte dör ut. Det kan jag tydligt se bland andra djurarter. Strävan efter att fortplanta sig är oerhört stark hos alla. Men jag har svårt att tro att det är av den anledningen som präster förbjuder preventivmedel och legala aborter.

Driften att fortplanta sig är något som prästerskapet faktiskt inte verkar se som något fint. Inom äktenskapet tillåtet förstås. Fast bara i syfte att alstra barn. Egentligen oestetiskt tycker en del präster som inte alls vill ägna sig åt sådant. De lever istället i celibat för det är det finaste en man kan göra. En man, alltså. Men tänk om alla människor tänkte så? Då skulle homo sapiens faktiskt upphöra att finnas till. Har de tänkt på det?

Jag funderar över de länder där individens dagliga och privata liv bestäms av religioners påbud och förbud och där preventivmedel och aborter är olagliga. Där får förbudet till följd att par inte kan planera havandeskap. Om vi räknar bort de kvinnor som i desperation genomgår olagliga aborter, så ser vi att det föds en himla massa barn. Oplanerade barn. En masse. Kvinnor sliter ut sina kroppar. Eller är det männen som sliter ut kvinnors kroppar? För vad? För att människan ska svämma över hela jordklotet?

Det finns många undersökningar som visar på en långsammare befolkningsökning om kvinnor får tillgång till utbildning och får ökade rättigheter som bidrar till mer jämställdhet. Även bättre hälsovård gynnar minskad fattigdom och färre barn.

Det är fullständigt glasklart för mig att om kvinnor är hänvisade till att vara slavar åt män; att om kvinnor enbart har som funktion att vara maskiner som producerar barn, men i övrigt lever i limbo. Så länge det fortsätter, då kommer det inte att vara positivt för Tellus. Vi är helt och hållet beroende av kvinnors rättigheter om människan ska sluta svämma över alla bräddar.

Ehtel (s)kallar_krönika 5

Vill vi det? Föröka oss till döds? Vi får nog bestämma oss snart medan jorden fortfarande är beboelig för alla oss djur och växter som tycker att vi hör hemma här.

Till sist en liten passus. Tycker ni att jag går på i ullstrumporna? Det kan vara så, det medger jag, att jag just idag är så innerligt trött på alla människor. På allt destruktivt som vi människor gör mot varandra och andra utan uppehåll. Imorgon är en annan dag, som han sjöng en gång i tiden, Christer Björkman.

 

Ethel Hedström

4 kommentarer till Ethel (s)kallar: Homo sapiens invasion av planeten Tellus

 • Mats Klasson  säger:

  Människan är i allra högsta grad på experimentstadiet om man jämför med andra arter, tidsmässigt. Dinosaurierna t ex fanns under ungefär 165 miljoner år. Den nuvarande människan (homo sapiens sapiens) har bara funnits i ungefär 250 000 år, dvs mindre än en procent av den tidsrymd som dinosaurierna ”härskade” över jorden. Om inte dinosaurierna klarade sig, trots att de var med så länge – visserligen försvann de beroende på yttre omständgheter men ändå – varför skulle människan göra det? Människan har dessutom påverkat jorden så märkbart på den mycket korta tid hon funnits, att inte mycket talar för artens fortlevnad. Man kan ju vänta och kolla om homo sapiens sapiens finns kvar om ungefär 165 miljoner år. Gör hon det, kanske det finns en chans. :-)

  • Ethel  säger:

   Vi får vänta länge ;-).

 • Ingbritt  säger:

  Det var bra klokt o sant skrivet. I alla fall behöver jag ständigt ruskas om för att inte springa o försöka gömma mig.

  • Ethel  säger:

   Håller med dig Ingbritt!

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>