En stilla biblioteksfundering…

Kanske jag först måste understryka att jag älskar biblioteken – så det inte blir något missförstånd. Jag är själv en flitig besökare och innehar lånekort i fyra olika kommuner (Stockholm, Sundbyberg, Västervik och Vimmerby). Men som bliven författare så har jag kommit att fundera på saker och ting i denna värld som jag inte grunnat på tidigare.

Det här med upphovsmannarätten är ju rätt aktuellt idag när det finns både lagliga och olagliga streamingtjänster för musik, film och litteratur. Som jag förstår det så betalar de lagliga tjänsterna upphovsmännen för det utbud de erbjuder – allt i förhållande till nyttjandet. De gamla tjänsterna (Napster, Kazaa m fl) fick ju lov att stänga ner eller göra om och rätta in sig i ledet. Vad gäller litteraturen så kan man ju köpa både e-böcker och ljudböcker på de flesta sajter och det är gott och väl.
Men hur är det med biblioteken?

Jag har ju märkt att vissa av mina böcker finns att låna (i alla fall på Västerviks bibliotek) och det är ju skoj att folk får möjligheten att läsa dem. Men det utgår inte någon ersättning till författaren – inte mer än den lilla avans som kommer av att man sålt en bok – en gång. Man kan ju undra vad skillnaden är.
Nu skriver ju inte jag för att bli rik utan för att jag har ett behov av det och det är alltid skoj att folk läser mina böcker. Men om jag hade varit beroende av bokförsäljning för att trygga min inkomst så hade det inte varit så bra om böckerna fanns tillgängliga gratis för alla människor – precis som det heller inte är skoj för filmmakare eller musikproducenter att deras alster finns gratis att nyttja utan att få någon ersättning.

Som jag sa i början – jag älskar idén med bibliotek och tycker de ska bevaras och helst få större resurser. Men man kan ju inte låta bli att fundera på hur det hade diskuterats i frågan om biblioteken uppfanns idag – hade de då likställts med illegala streamingtjänster?

/mazken

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>