En bok blir till

inför detta år skickade Mats ut lite uppgifter till mig som han tyckte jag skulle genomföra. En av dessa var  Berätta om ditt skrivande. Hur får du idéer till böckerna? Vilka av dem passar till en bok?  Hur går din research och faktasamlande till? Beskriv en vanlig dag i en till åren kommen heltidsförfattares liv i Småland, kanske illustrerat med några foton.”

På grund av (eller tack vare) detta så kommer här en sådan redogörelse.

 

 

Början

Mina idéer när det gäller en bok är sällan särskilt genomtänkta från begynnelsen. Oftast är det när jag ska somna det sker – eller när jag vaknar. Den där stunden när tanken är fri och inte bunden av förnuft eller konvenans. Oftast är det dessutom bara ett embryo som dyker upp. Det kan vara en miljö, en person eller en ovanlig händelse som kastar sig över mig. Särskilt tydligt minns jag hur det dök en liten flicka vid namn Iris knackade på i min hjärna en morgon. Jag hade redan en roman i pipelinen som jag skrev på, men nu blev jag tvungen att avbryta och kasta mig över hennes livsöde. Först visste jag inte heller hennes namn och trodde det var något helt annat än det egentligen var – men efter ett par kapitel förstod jag att det bara var jag som fått allt om bakfoten. Vad jag dock visste var att hon var en väldigt speciell flicka/människa och det var detta som gjorde att jag kastade mig över skrivandet med sällan skådad lust och nyfikenhet. Nä – nu ljög jag lite. Det är nog samma lust och nyfikenhet varje gång jag startar en ny bok och det är ofta det går till på ungefär samma sätt som det gjorde med Iris. Eftersom jag bara har början av berättelsen klar för mig när jag börjar så är nyfikenheten en av mina drivkrafter. Det blir svårt att sluta skriva när jag inte vet vad som ska hända i nästa kapitel. Människor dyker oförhappandes upp i händelseförloppet och när jag möter dem första gången vet jag inte om det bara är en förbipasserande staffagefigur eller om det är någon som kommer ha stort inflytande på skeendet. Därför är alltid början på en bok väldigt spännande för mig eftersom jag inte riktigt vet vart allt ska ta vägen.

Det är dock inte alla begynnelser som får en fortsättning eller ett slut. En början blir det alltid, men det händer att berättelsen inte tar fart av sig själv, då finns risken att jag börjar krysta fram händelser och det är inte ett vinnande koncept. En sådan början läggs till handlingarna och finns ständigt i mitt medvetande. Det kan hända att en fortsättning dyker upp när jag släppt det mentalt – då är det bara att ge sig in i det igen med nyfikenhet. Eller så blir den liggande.

 

Fortskridandet

Vartefter kapitlen blir till lär jag känna karaktärerna bättre och jag kan därför också lägga mig i deras göranden mer allt efter att handlingen framskrider. Självklart är jag medveten om att jag är den som styr händelseförloppet – men i möjligaste mån låter jag handlingen ha sitt eget liv. Jag kan själv bli överraskad över det som sker och egentligen vet jag inte om det är mitt undermedvetna som styr eller om historien verkligen lever sitt eget liv. Det är bara att försöka hinna hänga med i svängarna. Självklart ställs jag emellanåt inför svåra beslut – då är det bäst att ta en liten rast och låta händelseförloppet mogna tills dess handlingen plötsligt klarnar och framstår som självklar.

 

Research

En roman som utspelar sig i historisk tid kräver ju mer research än om det är en Fantasy där jag själv kan bestämma hur allt är. Den historiska romanen utspelar sig ju i en viss tid och då ska också saker vara på ett visst sätt. När jag en gång började författa historiska romaner så trodde jag nog att jag var kunnigare än jag var. Det gäller ju att vara noga med detaljerna. Jag kan ju inte skriva in t ex en kakelugn eller en köksspis av gjutjärn i handlingen innan de uppfanns. Vem var kung under perioden? Vilka händelsen påverkade livet – nationella eller internationella? Viket datum inföll påsken just detta år? Vad var månen i för fas den 3 november detta år? Vem hade namnsdag den 9 maj 1773? Ja, det är många saker att hålla reda på. Men internet har fantastiska möjligheter att få svar på det mesta, så det är företrädesvis online jag finner svaren på det mesta. Särskilt uppskattar jag att det finns gamla kartor som man kan jämföra med moderna – i alla fall rörande Stockholm. Hembygdsföreningen här hemma har jag också varit i kontakt med när det gäller lokala frågor – tyvärr var deras arkiv inte riktigt så fullödigt som jag hoppats på, men ändå fick jag hjälp gällande mycket.

bb07

 

Slutet

Hur boken ska sluta vet jag sällan förrän slutet närmar sig. Ofta är det dessutom en process fylld av vånda och separationsångest. Då jag av ohejdad födsel är en romantiker så vill jag ju att allt ska sluta lyckligt – men det är inte alltid att det blir så. Dels vill jag inte att läsaren ska vara säker på att allt ordnar upp sig varje gång – läsaren ska aldrig känna sig säker. Dessutom ser inte det verkliga livet ut så varje gång. Slutet är därför det som alltid tar längst tid och mest möda. Eftersom jag själv lever mig in så väldigt i karaktärernas sinnen så är författandet ofta lite diffust framför mina ögon på grund av att tårarna inte alltid håller sig på insidan av tårkanalerna. Kanske har det med åldern att göra – jag har väl helt enkelt fått närmare till känslorna i takt med att åren gått.

Men till slut är jag i alla fall färdig. Det liksom säger sig själv en dag att nu är det obevekligen slut. Då är det ju bara dumt att försöka med konstgjord andning.

 

Färdigställande

Nu vidtar ett arbete som ser helt annorlunda ut än själva författandet. Först så gör jag en PDF-fil av det skrivna som jag överför till min iPad så att jag kan sitta bekvämt i fåtöljen och göra en första korrekturläsning. Givetvis finns det mycket att rätta till redan nu, slarvfel som stavfel, syftningsfel, tappade ord och otydliga formuleringar. Ibland går det lite fort i skrivandet för att fingrarna och hjärnan ska hänga med. Men jag ändrar, rättar och förtydligar i möjligaste mån innan jag gör en ny PDF som även den hamnar i paddan innan jag lämnar över den till den första externa korrekturläsningen som utförs av min dotter.

Efter en nyfiken väntan på ett utlåtande försöker jag börja på nästa berättelse – något som inte alltid fungerar eftersom den senaste boken alltjämt upptar mina åldrande hjärnceller. Så när jag efter några dagar för tillbaka paddan finns där nya saker att rätta. Kanske det dessutom har hittats rena fadäser i form av faktafel eller upprepningar. Åter får jag redigera innehållet innan det är dags för nästa steg.

bb03

Bokomslag

Om jag inte redan gjort ett bokomslag så är det hög tid att ge sig på detta nu. Nästan alltid har jag redan gjort några olika skisser på hur jag vill att boken ska se ut. Jag föredrar att rita eller plåta själv, men ibland räcker detta inte och jag får leta bilder på bildsajter där copyrighten tillåter att man använder alstren. Då jag gärna skriver historiska romaner finns det ju också många gamla konstverk som är fria att nyttja. Typsnitt är också en sak som jag lägger mycket möda på och hittills har jag funnit rätt i typsnittsdjungeln.

bb09

Lektör och korrektur

När jag är nöjd med bokomslaget är det så dags att beställa ett provtryck – särskilt viktigt är det när det kommer till bokomslaget då det inte alltid ser likadant ut på skärmen som i verkligheten. Väntan på provtrycket känns alltid lång, men när jag väl har boken i handen känns det oerhört bra – även om slutprodukten inte på något sätt är klar.

Nu ska provtrycket på två ytterligare korrekturläsningar och dessutom vidare till min lektör som inte bara markerar uppenbara fel. Hon har också synpunkter på allt – handlingen, innehållet, upplägget och utformningen. Allt detta tar givetvis sin rundliga tid och visst lyssnar jag på lektörens synpunkter, men om jag sedan följer allt må vara en annan femma.

Men så småningom får jag i alla fall tillbaka provtrycket, nu fullt med markeringar och kommentarer. Det blir till att sätta sig vid datorn igen och rätta alla stavfel som jag förbisett tidigare. Det är egentligen otroligt så mycket som passerat min kritiska blick. När det kommer till lektörens större synpunkter så krävs samtal och diskussion om dessa innan vi båda är nöjda.

bb05

När jag så är färdig med alla ändringar gör jag ytterligare en PDF så att jag själv kan göra en ”slutkorrektur”. Men trots alla kritiska ögon som granskat texten så lyckas jag ändå alltid upptäcka nya fel som ingen noterat tidigare. Ibland undrar jag om inte stavfelen förökar sig via celldelning så snart bokpärmarna slagits igen. Nu senast lät jag boken ligga en månad efter ”slutkorrekturen”. Sedan läste jag en gång till och upptäckte då 22 fel! Men man kan ju inte läsa hur många gånger som helst så om något stavfel inte blivit upptäckt så får det väl vara så.

 

Publicering

Alla fel som jag/vi kunnat hitta, är nu åtgärdade. Både i text och på omslaget. Då har det blivit dags för ett nytt provtryck – förhoppningsvis det sista. Nu inleds en väntan igen och dagen för leverans av den – förhoppningsvis – färdiga boken verkar aldrig vilja komma. Men även om tiden ibland går otroligt långsamt, så ligger det ändå ett paket i brevlådan en vacker dag.

bb10

Att öppna detta paket är alltid förenat med en anspänning – men också av en förväntan. Förhoppningsvis – och oftast – är allt som det ska vara och nu är det bara att publicera. När boken sedan om någon dag finns till försäljning på Bokus, Adlibris och övriga sajter så är det dags för en pressrelease. Denna skickas ut till utvalda kulturinstanser och ibland hör de (åtminstone lokalpressen) av sig och vill göra en intervju. Eftersom jag inte har någon marknadsföringsbudget så mottages detta tacksamt i de fall detta händer. Sedan är det bara att hålla tummarna för att några köper boken och att de uppskattar innehållet. Själv är jag vid det här laget långt in i händelseutvecklingen i en ny roman och allt jag beskrivit ovan upprepar sig ånyo.

 

Börje ”mazken” Wennerström

Taggar:  , ,

3 kommentarer till En bok blir till

  • Mats Klasson  säger:

    Kul och intressant att läsa. Har ju läst en del av dina böcker, men hinner inte med i din utgivningstakt. Snart ska jag dock ge mig i kast med en av dina böcker som ligger här på hög och väntar.

  • Bosse  säger:

    Spännande att ta del av skrivprocessen.

  • Ethel  säger:

    Intressant att läsa om hur du lägger upp ett skrivprojekt!

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>