En bild – en berättelse, 8 april 2017

Ebeb_Mats Klasson_8 april 2017

Den 2 mars 1958 föds min kusin Maritha. Därför är varken hon eller hennes föräldrar med på det här fotot som är taget samma dag. Fotografen är däremot med på bilden. Min morbror som hade några sekunder på sig, efter att han tryckt på utlösaren, att springa runt och genom dörröppningen sticka fram ansiktet längst bak, nästan blundande.

Till vänster morfar Malte, därefter Ada och en annan Malte, paret som vi hyrde lägenheten av och som bodde i samma hus. Sen två systrar, mina fastrar och deras bror, min pappa. Fotografen i vit skjorta och längst bak till höger min andre morbror. Mellan morbröderna min äldsta fasters fästman. Han kom att gifta sig med min faster fyra år senare. I mittenraden längst till höger min farfar, som mindre än tre år senare skulle gå bort i kräftan. Han är den ende på fotot som var född på 1800-talet. Sittande längst fram mormor Agnes, mamma och farmor Alma, som var min gudmor. Den ende som ligger är jag.

Grannarnas yngsta dotter tycker det var märkligt att jag döpts till Mats Lennart Tefat. Tefat var ett märkligt namn, tyckte hon. Nej, någon utomjording var jag inte, hon hade bara hört fel. Stefan var det egentligen.

Av de här fjorton på fotot finns nu bara fem kvar i livet. De båda fastrarna, morbror fotografen, mamma och jag. Kanske inte så konstigt, det är ju snart 60 år sen.

Mats Klasson

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>