En bild – en berättelse, 22 maj 2020

Jan Guillou Bokmässan_600

Jag har aldrig orkat med stora folksamlingar, som exempelvis Bokmässan. Ändå har jag besökt just Bokmässan under ganska många år. Det är något som drar mig dit. Något som är svårt att motstå.

Varje år kommer jag överens med mig själv att jag ska beta av montrarna med lugn i sinnet. Bara delta in några få föreläsningar (gratis sådana) och noga välja ut vilka förlag jag vill gästa.

När jag äntrar den enorma lokalen reagerar min kropp på samma sätt varenda gång; andningen snörps åt och jag blir dödstrött. Trots att jag går in för att väja för människor som målmedvetet forcerar gångarna, får jag känna på vassa armbågar i sidan titt som tätt.

Jag och väninnan (som är nästan lika trött) dimper ner på en för tillfället tom åskådarläktare och ser ut över folkhavet. Nöjda med att få vila. Det är då jag får syn på honom. Jag tar ett snabbt foto. Ni känner säkert igen honom. Han står där omgiven av fans (mest kvinnor) och ser väldigt bekväm ut med situationen.

Jag förstår egentligen inte varför jag reagerar som jag gör. Att jag hastigt tar upp kameran och fyrar av en bild. Varför? Jag som inte läst en enda bok skriven av honom sedan Hamiltontiden på 1990-talet.

En stund senare möter jag en annan välkänd författare. Han är från Skåne, bor på Österlen, före detta fotbollsspelare och lärare i bland annat i svenska. Han liknar en kung där han sakta skrider fram, vrider sig åt ena hållet, sen åt andra, med sitt följe några steg bakom.

Väninnan och jag går och sätter oss vid ett av alla provisoriska fik. Vi tar en kopp kaffe och en chokladboll. Sen går vi hem. Kassen med införskaffade böcker för mässpris glömmer vi inte att ta med oss.

Ethel Hedström

6 kommentarer till En bild – en berättelse, 22 maj 2020

 • Raffael Otte  säger:

  Tack Ethel, har nästan samma känslor i stora folksamlingar. Här i Tyskland de två stora bokmässor i Frankfurt och Leipzig är väldig populär, med live sändningar och intervjuer direkt från mässan i de viktigare teve-kulturprogrammer. Har tyvärr aldrig varit där själv. I år Leipzig was cancelled due to Corona. Jag är ledsen
  och ängsligt betydligt mer om alla de underbara bokhandlingar, speciellt dom som är liten och mysigt och varmt. Dom hade det ju redan svårt, när alla började beställa sina böcker på webben, Eller började skaffa e-bok Readers, men nu med Corona krisen vet man inte hur många av dom klarar sig att överleva. Om jag skulle få chancen igen att resa till Stockholm en gång till, och de fina små bokhandlingar – St Pauls bok & pappershandel till ex. eller Bysisbokhandeln eller Söderbokhandeln, eller alla fina Antikvariater fanns inte längre, då skulle jag har tårar i ögonen, även om jag vet att allt vad vi pa jorden äge är blott förgänglighet….

 • Ethel  säger:

  Tack Raffael för din fina kommentar! Jag håller med dig. Inget går upp mot att besöka mindre bokhandlare och antikvariat. Trots att jag tycker det handlar jag själv böcker på nätet. Bara för att det är bekvämt. Jag hoppas att du får fler tillfällen att besöka Stockholms bokhandlare, att de överlever krisen.

 • Pernilla  säger:

  Fint beskrivet, Ethel!
  Känner igen mig! Går i princip aldrig på mässor, undviker köpcenter och arenakoncerter.
  Älskar istället lugnet och det lilla formatet. Det passar min personlighetstyp.
  Tror därför att jag kanske klarar den här isoleringstiden förhållandevis bra…
  Fortsätt skriv, Ethel

  • Ethel  säger:

   Tack Pernilla! Precis som du älskar jag lugnet. Kan strosa omkring här på landet hela dagen. Speciellt nu när naturen klär sig i sin sommarskrud och jag kan sitta ute och läsa och skriva eller (försöka) få ordning på trädgården.

 • Ingegärd Sundell  säger:

  Precis! … så är det. … men nu kommer man att sakan jippot, när det avbokas. ….. och kungen vet jag också vem det är :D. Har en bra bild på honom med fullt synlig tatuerad tiger, men har lovat att inte visa den :D (vilket f ö inte går här, antar jag.

  • Ingegärd Sundell  säger:

   .. sakna..

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>