En bild – en berättelse, 22 april 2017

Ebeb_Mats Klasson_22 april 2017

På baksidan av detta foto står det ”1929 i Skäralid”. Fotot är både rivet och veckat. Att det är 1920-tal ser man på kvinnornas hattar om inget annat. Att det är den stora börskraschens år märker man inte på bilden.

Alla är söndagsklädda i bästa finkläderna. Männen bär också hattar utom två av dem. Han längst till höger har en ljus, smårandig keps och han bredvid har en rejäl skärmmössa, en chaufförsmössa. För det är han som kör lastbilen på denna söndagsutfärd till ett välkänt sommarresmål på Söderåsen, mellan Ljungbyhed och Röstånga i Skåne. Född sent på året 1893 bör han vara i 35-årsåldern här. Bakom honom sitter en kvinna som man bara ser hatten och ögonen på. Två år senare kommer chauffören, kallad ”Mjölka-Karlen”, att gifta sig med henne. De träffades i ”Egebacken i Eljalt” som hon i ett ljudklipp från 1987 berättar om (se länk längst ner).

En av kvinnorna, hon som vänder sig bort, har också en herrhatt. Har hon fått låna den av fotografen kanske? Eller har hon köpt sig en själv, i det emancipatoriska 20-talet då kvinnorna tog ett steg fram och fick rösträtt och klippte håret kort. Mannen i mitten längst fram, nästan liggande, liknar den ”Henrika Ture” som nämns i ljudklippet och som jag kommer ihåg från min tidiga barndom. Kan också vara en släkting till honom.

Mjölka-Karlen körde ofta med sin lastbil hembyns ungdom ut till dansbanor, till möten för Blåbandsföreningen, kanske t o m fotbollslaget, till Kopparhatten i Skäralid eller till ”Egebacken i Eljalt”, som snarare än en dansbana bara var en liten ”håla” där man dansade och ”lekte”. Kanske hade man en dragspelare med sig också.

Utan detta möte mellan Mjölka-Karlen och hans blivande fru i ”Egebacken i Eljalt” på 1920-talet hade denna text inte blivit skriven, för då hade en av deras söner inte funnits och därmed hade heller inte jag blivit till. Mjölka-Karlen var min farfar och hans fru med hatten och ögonen min farmor. Vi är väl alla resultatet av en massa slumpmässiga händelser från tidens begynnelse fram till vår födelse. Vi är ett slags slutvinnare i tidernas längsta lotteri. På en av mina vinstlotter stod det alltså ”Egebacken i Eljalt”.

Mats Klasson

Ljudklippet taget från ett videoband inspelat med min farmor den 5 juli 1987.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

1 kommentar till En bild – en berättelse, 22 april 2017

  • Ethel  säger:

    Intressant! Och vackert foto.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>