Emblas synvinkel

Recension av Börje Wennerströms (mazken) bok Skogsrå – en fantasi

Har ni någonsin undrat vad ett skogsrå är, hur hon tänker, känner, lever och överlever? I den här boken får ni alla svar.

Vi får möjlighet att vistas i skogrået Emblas omedelbara närhet under ett antal år i en svunnen tid på landsbygden, vid sjöar och vattendrag och framför allt i skogen.

För första gången får vi veta hur hon övervintrar. Hur hon tillbringar sin tid och vad hon lever av och för. Hon utsätts för svårigheter, hot och faror. Men eftersom hon har några alldeles speciella egenskaper och färdigheter kan hon freda sig från nästan allt som äventyrar hennes existens, förutom….

Vi får också stifta bekantskap med Näcken, Bäckahästen och älvorna. De kan både vara till hjälp och vara farofyllda, både för skogsrån och människor.

Skogsrå_bok av mazken

Tiden som boken utspelar sig i är obestämd, men av det som beskrivs vad gäller människornas liv, arbete, kläder, bostäder tolkar jag det som någon gång på 1800-talet. Några tragikomiska, drastiska händelser för också tankarna till berättelser av Strindberg eller Fritiof Nilsson Piraten.

Man får ett annat perspektiv på människornas liv, vad de begränsas av, vad de vill och vad de kan göra, vad de tror på och vad de förväntas tro på. På deras drömmar och olyckor. Detta perspektiv kommer från Emblas synvinkel på människorna och deras liv. Det hon tycker är viktigt i livet, verkar människorna ha en annan uppfattning om och vice versa. Men mycket har skogsrån och människor gemensamt. Genom Emblas syn på livet, slås också ett slag för människor vill gå sin egen väg, som vill vara sig själva oavsett vad omgivningen anser. Annorlundingen ska få vara annorlunda, tycker Embla.

I boken avslöjas också hur ett skogsrå kommer till och hur tidigare skogsrås kunskaper förs vidare till nästa generation.

I slutet av boken spekuleras i om hur den moderna tiden med industrialisering, miljöförstörelse, utbyggnader osv påverkar skogsråna och deras förekomst. Även om de blivit mycket färre, kan det inte uteslutas att de fortfarande finns kvar, särskilt i skogar som fått vara opåverkade av människornas skövlingar och förstörelse.

Så nu när våren och sommaren kommer och ni vistas i skogarna, håll sinnena skarpa så kanske ni får syn på ett skogsrå, ni också, vem vet. Men läs gärna först den här boken, det kan ge en nyttig kunskap.

 

Mats Klasson

PS. Boken finns att köpa på bl a Bokus och Adlibris. DS.

2 kommentarer till Emblas synvinkel

  • mazken  säger:

    Alltid lika roligt att läsa dina intryck Mats – särskilt då det gått förhållandevis lång tid sedan jag skrev den. Men jag tror du kan känna dig säker på dina promenader så länge det är vinter ;-)

  • Mats Klasson  säger:

    Ja, på vintern är jag säker. :-)

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>