Demian & Tallroth på Palatset

Palatset, Linköping den 8 november 2013.

Lars Demians karriär sträcker sig tillbaka till mitten av 1980-talet. Han slog igenom som soloartist på visfestivalen i Västervik 1990. Under karriären har han hunnit göra tio skivor. Den senaste Svenne tills du dör släpptes förra året. Live spelar han tillsammans med den mångsidigt begåvade multinstrumentalisten David Tallroth. Den innerliga kommunikationen på scen mellan Demian och Tallroth och deras skicklighet att spela flera olika instrument är minst lika lockande som Demians satiriska texter och egna sceniska utspel.

demiantallrothpl1demiantallrothpl3

Spelningen på Palatset sker inför stående publik. Det är tätt, trångt och nära och en känsla att ”livet är festligt ändå”. De teatraliska inslagen med satiriskt mellansnack inför en koncentrerad och lyssnande publik får stå tillbaka för Demian och Tallroth som ösig rock´n´roll. Scennärvaron är total. Demian och Talllroths samspel är ordlöst och intuitivt. Båda möter publiken med en koncentrad intensitet och gör åhörarna till en del av uppträdandet. Nu tittar lilla solen in igen, utformad som en gammaldags schlager omstöpt i Demians satiriska anda inleder och följs av Sveriges nästa nationalsång Svenne tills du dör. Publiken tar emot refrängen ”Är du född till svenne, är du svenne tills du dör” och gör den till sin och kvällens sanning. Någon frågar efter Demians gamla hit Alkohol och Demian kontrar med Knarket sätter guldkant på ditt livKonungens skål, Den glade polisarpiranten, Knähunden, Häxan och Tango H&M och flera andra sånger visar på Demians känsla  för en god historia kryddad med samhällskritik. Balladen om Bin Ladin får en utsökt tecknad ljudbild av Tallroth, som framhäver dess drag av gammaldags skillingtryck.

 

Bin Ladin är skjuten och död
Barnen & änkorna gråter i nöd

 

 

demiantallrothpl2

De sorgliga sångerna sparas till slutet av spelningen. Den lilla tuban symboliserar den manliga gråten. Någon annans kärlekssorg blir ens egen. Det känns som den dag då allt är förbi. Det är molnigt i Solna, men regnar i Stockholm.

Jag var aldrig så helt jävla ensam som jag blev sen jag träffade dig

 

Det har hänt förut att hjärtat brustit. Det finns bara en sak att göra, fylla skallen med brännvin för att glömma.

 

demiantallrothpl4

 

Spelningen avslutas med en begäran från Demian

 

Jag har inga ambitioner
Vill inte bli berömd
Bara ge mig lite pengar
När min bägare är tömd
Så jag kan försvinna
Sjung hej och hå allihop

 

Det kanske är så det ska vara, ett liv utan allt för höga ambitioner, fylld av en önskan att höra ”vackra sånger ljuda”, en kväll med Demian & Tallroth, svettigt och levande, nära och innerligt.

Paisley

1 kommentar till Demian & Tallroth på Palatset

  • Mats Klasson  säger:

    Mer föreställning än konsert, kan jag föreställa mig. Och den där tuban skulle jag vilja höra i en liten lokal. Måste ju fylla upp bra, både tuban och tubmusiken. :-)

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>