De æ la hærligt att vara i Spanien?

reportage
De æ la hærligt att vara i Spanien? (uttalas på göteborgska)
Text och bild: Ethel Hedström

Semester i Palma. Det innebär givetvis bara fest och att ligga och pressa, eller? Hur det går till i Magaluf har man ju hört talas om. Det finns annat att göra, menar jag och det ena utesluter inte det andra. Det går att kombinera medelhavsbad, kultur, bokläsning, fest med mat & dryck och normalt socialt umgänge.

 

Jag är nyss hemkommen från en vistelse på Mallorca. Ön som många beskriver ungefär så här, en aning förringande: Åka till Mallis på semester? Hur kul är det på en skala från ett till tio?

Söndag i Palma. Vi checkar in på hotellet som ligger i kanten av La Plaza d’España. Kvällen börjar med att vi tar ett glas cava på Bar Pigalle på Carrer del 31 de Desembre. Sen fortsätter vi nerför en gågata i närheten som leder fram till Mercado Gastronomico San Juan. Vi släntrar in i den före detta enorma slakterihallen där nu för tiden matkreatörer huserar. Hela den vidsträckta hallen är fylld av småbord där det äts, dricks och samtalas högt. Det är svårt att välja. Allt ser gott och välsmakande ut. Vi bestämmer oss för mallorkinska specialiteter som vi sköljer ner med rött mallorkinskt vin, som innehavaren säger att hon har sålt till Systembolaget.

Vår favoritstrand heter Costa de la Calma. Vi åker buss dit. Bussresan tar ungefär trettio minuter. Vi har tagit med oss varsin bok och några flaskor vatten. Lunch beställer vi i en liten kiosk på stranden. Dubbelmacka med ost och tomat eller skinka och ost. Agua con gas dricker vi till. Havet är ljuvligt. Mjukt och skönt. Perfekt temperatur. Jag ser en sjöhäst. Vi badar nog tio gånger innan vi trötta och svettiga vandrar tillbaka till busshållplatsen. Duschen på hotellet efter en het dag är bland det bästa som finns. Det är näst intill att jag med blotta ögat kan se saltet rinna av kroppen.

Reportage Palma_01

Vi tar en promenad i Palmas gamla stad. Trånga gränder. En del slitet, en del upprustat. Nötta, orenoverade hostals blandat med eleganta hotel de l’art. Små barer och caféer. Butiker. Utsmyckade kyrkor. Vi stannar och dricker en café con leche.

Reportage Palma_02

En kväll är vi bjudna till min väninna och hennes man. Hon flyttade hit i början av 1980-talet. Lägenheten de bor i har en stor terrass med utsikt över hustaken. Klockan är halv åtta på kvällen och det skymmer en aning. En kvart senare är det helt mörkt. Strålkastarna från Palma flygplats en mil bort lyser skarpt. De tävlar om ljusstyrkan med månen som är näst intill full. Vi sitter ute och äter i sammetsnatten. Sen promenerar vi hem till hotellet. Vi möter människor som är ute på vift precis som vi. Ingen som är full, ingen stör, alla småpratar med varandra. Stämningen är trygg.

Reportage Palma_03

I en antikvitetsaffär köper jag ett set bestående av två små dekorativa glasflaskor i ett ställ av nysilver. En för olivolja och en för vinäger. En minnessak som består och som jag kan använda.

Reportage Palma_04

För mig är Palma en tia. Minst.
Vad då reportagets titel som ska uttalas på göteborgska? Den härrör sig från en gång när jag, på väg nerför flygplanstrappan, hörde rösten bakom mig. En äldre överförfriskad dam, helt klart från Göteborg, som med hög röst sa just de orden.

2 kommentarer till De æ la hærligt att vara i Spanien?

  • Mats Klasson  säger:

    Kul att läsa, Ethel. Mallorca var väl ett av de allra första chartermålen på 50-talet, eller hur? Just nu har Mallorca drabbats av översvämningar, läser man i tidningarna. Visst kan man väl kombinera kultur med kroppsgrillning på stranden. :-)

  • Ingbritt Ekman  säger:

    Ååå vad sugen jag blir, så lockande skrivet!

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>