Dan Viktor på Saltmagasinet

Saltmagasinet, Västervik den 3 juli 2014
Restaurang Saltmagasinet ligger på en klipphylla med utsikt över fjärden och Västervik, lika avskilt som inbjudande. Vindpinade tallar läar den rödslammade 1700-talsbyggnaden av rött liggtimmer. I anslutning till restaurangen ligger en kryddgård med oregelbundna gångar och upphöjda odlingsbäddar. Det är regntungt och kallt. Spelningen hålls inomhus.

dv_saltmagasinet1

Under musikkvällarna komponeras menyn tillsammans med artisterna. Fokus ligger på lokala råvaror, omsorgsfullt tillredda. Varje rätt är en poetisk berättelse. Under Dans kväll serveras rökt abborre till förrätt. Rätten symboliserar Dans förmåga att utveckla traditioner. Huvudrätten består av kött från ekologiska utegrisar som smaksatts med inspiration från det italienska köket, en kombination av bonnigt och flärdfullt. Med Dans ord blir det glada utegrisar istället för sura innesvin. Hans egen Kris flyter ihop med gris och får ett par nya rim. Till dessert serveras jordgubbar och fläder, midsommarveckornas fulländade smakbrytning och ett sätt att hålla Dan på jorden och förhindra att han förvandlas till en flummig rymdgubbe.

En grupp ålderdomliga tavlor med breda guldramar pryder ena långväggen. En lapptäcksrya av ull i väl avvägd färgsättning dämpar sorlet och bidrar till den ombonade stämningen. Salen delas i två delar av en murstock med öppen spis på ena sidan och vedspis på den andra. Tunga volymer om mat och vin fyller en väggfast bokhylla. En kristallkrona och diskreta spotlights sprider ett försommarmjukt ljus. Borden står förtroligt nära. Vid ingången hänger ett gökur.

Dan inleder spelningen med att berätta att han flyttat till Hälsingland och blivit pappa. Dottern är på dagen 8 veckor gammal och det känns overkligt att vara ute på jobb.
Han övergår till att skämta om sina kläder. Den snäva skinnjackan med rosenknoppsstora strassknappar kommer från Dacapo i Näsviken, vilket uppenbarligen är någon slags garanti. Ett rus spelas som första sång. Rummet förenas med texten ”Jag ser änglar när jag ligger på rygg”. Det är Dan Andersson när han tolkas som innerligast.

dv_saltmagasinet2

Han fortsätter med en Chuck Berry, som fått ny text. Dan gjorde den ursprungligen som en nyhetslåt i Radio Göteborg och låter den handla om ett tonårsbröllop i Bergsjön, ett tvångsgifte där föräldrarna valt vem barnen ska gifta sig med. Traditioner blir tvång, för den som inte valt att leva efter dem. ”Sån´t är livet”, säger farsan i sången. Det är bara att vänja sig.

Spelningen anpassas efter de ätande gästerna. Efter två låtar är det paus. Dan ägnar väntetiden åt att måla. Blyertsskisser från tågresan ner täcks med färg. Han arbetar snabbt och spontant. Käften går i ett. Han målar lika snabbt som han pratar, omedelbart och intuitivt. Pappersarken läggs i press. Några kartonger från restaurangköket kommer till användning. Ibland säljer han målningar efter spelningen. I hans konstnärskap finns det som gör oss till människor, fulländningen i det ömsinta och veka, kreativitet som förenar människosjälen med något större. Det finns en hängivenhet i hans skapande som gör mig andlös. Hans sånger, spelningar och målande är en oändlig manifestation av Tusen och en natt, sagorna som Sheherazade berättade för att överleva, en ständigt pågående berättelse om att vara människa.

dv_saltmagasinet3

Bland publiken finns utländska gäster från Holland och Schweiz. Dan finner sig blixtsnabbt och kör mellansnack på engelska. Det holländska sällskapet förefaller väl förtrogna med Cornelis Vreeswijk och nämner honom vid flera tillfällen när Dan gnabbas med dem. Trots att de utländska besökarna inte förstår innebörden av orden i hans sånger blir de djupt berörda av känsligheten och innerligheten i hans scenframträdande.

Andra set inleds med en finstämd version av Glad. Han låtsas tappa bort sig och skämtar för att bygga upp spänningen. Förr i ti´n, Dan och Caj Karlssons version av Yesterday. Den är självironisk och skruvad, ett kreativt vittnesbörd om möjligheten att skapa något nytt inom givna ramar, humoristisk, med en särpräglad ton av dem båda.

Förr i ti´n
Gick allt över med ett glas vin
Men det sluta funka
Så jag bytte till gin
Det var billigare förr i ti´n

Dan har inte gjort någon setlista. Sångerna väljs spontant under spelningen. Det ska bli en blomma utav dig ”där döden är just själva livet” görs i en finstämd version. Under spelningen framförs Dylan-inspirerade Sån´t som händer och Det stora undret. I Sån´t som händer heter det bl a

Du i politiken, vad gör du för nåt
När det inte är karriär eller skattebrott
Du borde tvingas be om jobb i FAS 3
Och (slava gratis) suga kuk
I hushållsnära tjänster

Och

Du som tycker och tänker från en medial piedestal
Glöm aldrig ditt ansvar, din makt är fatal
Och döm inte för hårt, de´ru inte fattar idag
För det du hånat, höjs till skyn då vinden vänder
Blir det en looser som vinner

Det stora undret leder vilse bortom skymning. En utlada erbjudet tillfälligt skydd. Det är långt till gryningen. I ovädret blir vår litenhet tydlig. Om vi har varann klarar vi vad som helst.

Chuck Berrys klassiska Johnny Be Good, blir Släggan och ett porträtt av ett bygdeoriginal i Dan Viktors version. Cornelis Vreeswijks I natt jag drömde har fått en ny text, Jag längtar hem till Västmanland, som skildrar Dans kluvenhet och dragning till både stad och landsbygd. Rötterna finns på landsbygden, som präglas av en machokultur. Bröd och skådespel är en av Dans 300 nyhetslåtar. Han säger att den skulle kunna vara en sammanfattning av dem alla. I sången heter det bl a

Hela världen är ett sår som inte läker

Och

Då är det en jävla tur att det finns fotboll, knark, sex och bröd och skådespel,
Så vi kan gömma oss från fakta och påföljder
Kom så förlorar vi oss i trav och TV-spel

Dan brukar framföra Dan Anderssons tonsatta dikt Per-Ols, Per-Erik, en glammig allsångsversion präglad av galghumor. Han skrattar lätt och tar åhörarna på sängen när han istället gör en vemodig version om drängen som dränker sig av olycklig kärlek. Kvinnan i det holländska sällskapet rörs till tårar.

Jag vill tro på våran värld avslutar tredje set. Jag vill tro på den här världen och vi kan förändra den. Gästerna bryter långsamt upp. Dan stannar kvar efter spelningen, pratar och säljer skivor.

 

Paisley

1 kommentar till Dan Viktor på Saltmagasinet

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>