Dan Viktor och Caj Karlsson

Så mycket sämre, Saltmagasinet, Västervik  den 25 juli 2013

 

Restaurangen Saltmagasinet ligger på Kulbacken vid Västerviks museum och hembygdsgård mellan Stegeholms slottsruin, där Visfestivalen anordnas, och Gränsö Slott. Nytjärade ekor och storbåtar som skänkts till hembygden ligger under tak utanför museet. Ett utsiktstorn, stängt för kvällen, blickar ut över kustlandskapet. Några Kindahöns, av sällsynt genbanksras, hålls i en hönsgård. Hönsen har ulliga fjädrar och milt temprament. Av ren tillgivenhet söker de sig till nätstängslet för att hälsa på besökare. Trafikbruset från Gränsö-vägen når inte hit upp. Fjärdens solglitter slocknar för kvällen. Molnen över inlandet skvallrar om åska och skyfall. Havsbandet behåller sin friska värme.

 

musik128a

 

Saltmagasinet är en gourmetkrog som satsar på lokala råvaror. Framför entrén ligger en omfattande kryddgård med upphöjda odlingsbäddar. Lavendeln blommar i rabatten vid gaveln. Den finstämda miljön, färgsatt i falurött, gulockra och dalablått, söker sig mot fulländning. Musikkvällarnas matsedel sätts ihop tillsammans med de uppträdande artisterna. Under Dan och Cajs kväll består menyn av gubbröra, rökt gös, svinkött och glass, en sammansättning som får tala sitt tydliga språk. Barpubliken bereds möjlighet att sitta framför scenen. Borden för de ätande gästerna står i hästskoform runt scenen. Luftiga avbalkningar delar upp uteserveringen i mindre rum.

 

Så mycket sämre är Dan och Cajs tredje gemensamma turnéprojekt, efter Det sämsta av två världar och Visorna, jazzen, rocken och demonerna. Inspirationen har kommit från TV-programmet mycket bättre. Programförklaringen lovar usel musik, förljuget samförstånd och att ont ska med gott fördrivas. Konsertaffischen med foto av Caj och Dan, text i rött och gult och en flaska etiketterad xxx är inspirerad av gammaldags folkparksomrar och anslag upplimmade på lyktstolpar och rödslammade busskurer. Vissa kvällar på turnén får tillfälliga evenemangsaffischer av budgetkararaktär, spridda via sociala medier, snabbt skapade med utgångspunkt från färdiga mallar i något gratis bildbehandlingsprogram.

 

Ted Ströms näst intill klassiska En Vintersaga inleder. Gitarrspelet är drömskt och intensivt närvarande. I Dans och Cajs version blir varje textrad självupplevd. Deras hesa röster känns som en isande gråkall vind. Trots att ett stormpiskat Marstrand som ber sitt Pater Noster är långt från en sommarvarm kväll i Västervik känns vemodet så innerligt närvarande.

 

Caj gör ett par av sina egna sånger både i första och andra set. Tonvikten ligger på hans relationslåtar. Ett brev är en ömsint betraktelse av en människa som står honom nära, en tröst för trasiga själar. Kärleken till de egna barnen håller honom fast vid livet.

 

Tack för mina barn

De tar mig tillbaks när mina tankar far

 

Dan Viktors Glad förlorar det trallvänliga eller melankoliska från tidigare arrangemang. Under mycket sämre betonas det destruktiva, nästan onåbart aggressiva, ”du tog vägen över sjön för att se när isen sprack” och ”du går utan mat och sömn för att jobba fram en hjärtattack”. Refrängen ”Jag vill va´den som gör dig glad” känns som ett helvetes gräl.

 

Första set avslutas med en Eat the document-version av Beatles Yesterday. Den planerade  konsertfilmen om Bob Dylans Englandsturné 1966 och uppföljaren till stilbildande filmen Don´t look back från året innan, kom mest att bestå av fragmentariska klipp, för entusiasters ögon. Dylan möter Beatles. De snackar. Förvirrade samtal. Finns på you-tube. Dan översätter Yesterday och kallar den Förr i ti´n.

 

Om från Dan Viktors senaste skiva Dan Viktor & Vägen Hem inleder andra set. Ursprungsversionen på skiva är stillsam, begrundande. När den sjungs live förefaller det som Dan ifrågasätter texten genom att betona varje ord i den

 

Tänk om hela världen är vad den verkar va´

Om allt kom till av slumpen utan mål eller plan

Tänk om allt som finns här försvinner nu idag

 

 Efter att skivan släppts har Om fått två nya verser.

 

Tänk om vi vore lite justare

Tänk om vi vore lite bättre

Lyssnare

Tänk om resten av livet börjar

Nu idag

 

Och jag kanske är barnslig

Men det är inte det handlar om

Men om en tanke gör en lycklig

Varför ska jag då tänka om

 

Det stora undret är Dylan-lik i sitt svårgripbara bildspråk, ” i stormens öga låg vi tyst, skogen slets itu av galna skyar”. Dan sjunger. Caj introducerar den med en skröna om att den är skriven i bil med uppriggad sånganläggning, en natt nere hos honom, på Hasslö i Blekinge.

 

musik128b

 

Working class hero i svensk översättning. Två män. Två gitarrer. Fysisk. Maskulin. Litterär, politisk, existensiell. Hopp. Hopplöshet. Valkar i händerna. Överarmsmuskler. Revbensnära. Smärtan i bluesen. Rockens urkraft. Vietnamkrig. Liksäckar. Jantelagen i Sandemoses bittraste timmar. Näven knuten om en cigarrettändare. En unge som inte passar in på en skolgård och ”hånas för allt som du är” och luras att tro att mardrömmen snart är slut, men sedan kastas ut för att slåss för ett liv som snart nog är slut.

 

Så fort du föds ska du tas ner

så du inte tror dig förmer

kuvas tills det bara är stövlar du ser

 

Via mellansnacket glider Dan Viktors version av Dan Anderssons historia om drängen som dränker sig av olycklig kärlek över i allsångsvänliga Kris, där ”allt går åt helvete precis” och omarbetade textrader lånas från Vit och frisk och älskad av min mor.

 

Som extranummer gör Caj en av Dans låtar, På andra sidan viken. I Dans version, ett gangstermord. När Caj gör den ett familjedrama, ”jag vart full och jag vart galen”. Gärningsmannen anar att kropparna hittats. Dan står i bakgrunden när Caj spelar, röker en cigarett. Med Cajs ord konstaterar Dan att han ”förlorat slaget om sin egen verklighet”. Resan når sitt slut. ”En gång var jag vacker., bortom lögner, svek och skit”. En Creedence avslutar.

 

Allt blir bra så länge som du längtar

 

Paisley

1 kommentar till Dan Viktor och Caj Karlsson

  • Mats Klasson  säger:

    Vore kul att höra deras covers. På tal om Västervik, visfestivalen där är ett av de evenemang som står på min önskelista (tillsammans med bl a Bingsjöstämman och en värmlandsresa).

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>