Bit för Bit till Jubileumskaffet – B – Facit

Bit för Bit till Jubileumskaffet-logga

Facit

Kulturyttring-rubrik
Revy
Hundarna var Hasseåtagerevyerna Gröna, Gula och Svea Hund. Uttrycket passera revy känner ni väl till? De tre gubbarna var August Blanche, som skrev den första svenska revyn med premiär 1845, samt Ernst Rolf och Karl Gerhard. Sen kom några ord som kan associeras till Galenskaparna & After Shaves revyer: Cyklar, Grisen i säcken och Stinsen brinner. Kupletter, som förresten Bo gissade på, är ju en viktig del av en revy.

Andersson-rubrik
Birgitta
BA var en period gift med Anders Bye (bye=adjö) och fick sonen Matti Bye (musiker). Dessutom avslutades många av Hasse & Tages filmer (där BA medverkade) med ordet ”Ajö!”. Kar de Mumma, Erik Zetterström var far till Carl Zetterström (författare, skribent) som BA var sambo med. Monologen Sveriges vackraste röst (skriven av Hagge Geigert) är BA mycket starkt förknippad med. Två av BA:s rollfigurer var Mona (Att angöra en brygga) och Doris (Jönssonligan-filmerna). Krympningen förekom i Teskedsgumman och näsväxten i Från A till Ö (där hon var Hedvig).

Fortskaffningsmedel-rubrik
Luftballong
Nils syftade på Nils Strindberg, medlem av Andrées ballongexpedition. Festballonger finns det ju. En luftballongs barlast är oftast sand, som man kan släppa ner för att få ballongen att stiga. Under själva ballongen hänger korgen. Polkagrisen görs i Gränna, luftballongstaden där Salomon August Andrée kom ifrån. Kul gissning från Lars var Nils Holgerssons gås. Inte så hemskt långt ifrån luftballong ändå. Bos gissning på cykel var något mer långsökt.

 

Emigrant-rubrik

Kristina
Magnusson var prinsessan Christina, som Lars gissade på. Mig veterligen är prinsessan ingen emigrant (åtminstone inte än). Hade Lars gissat bara Christina (oavsett stavning på namnet) hade han däremot fått rätt. Janne var Troell som ju gjorde filmerna i Utvandrarna-serien. BB är förstås Björn och Benny som skapade musikalen Kristina från Duvemåla. Fågelslag (duva) och strykkonst (måla) skulle föra tankarna till Duvemåla. Äpplet är av sorten astrakan. Liv (Ullman) och Helen (Sjöholm) har båda spelat Kristinas roll. En annan känd Kristina som var emigrant var förstås drottning Kristina på 1600-talet.

Konstnär-rubrik

Frida Kahlo
ABBA igen, men nu var det inte killarna jag var ute efter utan Frida. 1925 var FK med om en bussolycka. En annan Frida förekommer i Birger Sjöbergs Frida i vårstädningen. FK är en av de konstnärer som gjort flest självporträtt. Mexiko var hemlandet.

 

14 junihändelse-rubrik

Datumet då Suzanne Reuter föddes (1952)
Detta var den enda kategori som ingen av er klarade. SR jobbade i banken i Svensson, Svensson och den adliga ätten Reuter har nummer 314 i riddarhuset. Oslo och Helsingfors stod som värdar för OS (vinter- respektive sommar-) 1952, samma år som SR föddes. I TV-serien Vår tid är nu spelar SR Helga Löwander, mamma till Nina, Gustaf och Peter. Nyhetsbyrån är Reuters.

031-bo-rubrik
Ada
I Karl Gerhards kuplett Ada nämns även Sonya Hedenbratt. Ön Ada finns i Montenegro och färjan M/S Ada går på Hönöleden. Ada är även ett släkte orkidéer. Ada Lovelacce var matematiker och efter henne namngavs programspråket Ada. Osborn och Beda umgicks förstås med Kal och Ada. En liten Kal & Ada-historia jag minns var den när Kal berättade att han och Ada tyvärr inte kunde få barn. Kal hade socker(sjuka) och Ada äggvita, så det kunde bara bli maränger.


Slutresultat

28 poäng: Ethel Hedström
18 poäng: Bo Karlsson
12 poäng: Lars Ahlinder

Här en detaljerad lista på i vilka kategorier ni tog era poäng.
Ethels poäng
Grammatik 0
Radiopersonlighet 3
Aktris 2
Taube 4
TV-program 4
Idrott 3
Stad 1

Kulturyttring 1
Andersson 3
Fortskaffningsmedel 2
Emigrant 2
Konstnär 1
14 juni-händelse 0
031-bo 2

Bos poäng
Grammatik 2
Radiopersonlighet 0
Aktris 2
Taube 0
TV-program 2
Idrott 2
Stad 1

Kulturyttring 0
Andersson 5
Fortskaffningsmedel 0
Emigrant 2
Konstnär 0
14 juni-händelse 0
031-bo 2

Lars poäng
Grammatik 0
Radiopersonlighet 0
Aktris 0
Taube 0
TV-program 3
Idrott 0
Stad 0

Kulturyttring 5
Andersson 3
Fortskaffningsmedel 0
Emigrant 0
Konstnär 0
14 juni-händelse 0
031-bo 1

Vi var på väg att få 1 miljon kronor ur Pekka Langers minnesfond att dela ut som prispengar i Bit för Bit till Jubileumskaffet, men ett av villkoren var att minst 5 tävlande deltog i tävlingen. Eftersom bara tre var med och tävlade får vi vinka ajö till kosingen och istället sänka prispengsnivån till vanlig kaféstandard. Men fina priser blir det ändå. Tycker heller inte att det ska knusslas när vi fyller 10 år, så alla tre tävlande får priser. Jag kommer att ordna priser inom kort till er. Som bonus får ni dessutom varsitt personligt utformat diplom som minne av den här tävlingen. Jag meddelar er när allt är klart.

Mats Klasson

 

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>