Bit för Bit till Jubileumskaffet – A – Facit

Bit för Bit till Jubileumskaffet-logga

Facit

Grammatik-rubrik
Adverb
Till=Ad, Att göra=verb
Släkt till ett verb (släcka), anförvant till ett adjektiv (angenäm).
När det gäller satsdelar finns bl a sättsadverbial (på frågan HUR något görs?)
Här åsyftades förstås adverbial, satsdelen.

 

Radiopersonlighet-rubrik
Pekka Langer
Golfaren var tysken Bernhard Langer, nötter skulle föra tankarna till Notknäckarna som PL ledde tillsammans med Carl-Uno Sjöblom. Peking, smeknamnet för Norrköping som PL hade anknytning till. Ett av PLs mest kända radioprogram var Natttuppen (som skulle stavas med tre T). Heino är en annan Pekka. Dessutom måste det nämnas att PL också ledde radiofrågeprogrammet Bit för Bit, som Bit för Bit till Jubileumskaffet är en variant på. Inte mer än rätt att PL fick vara med på ett hörn i vår jubileumstävling.

Aktris-rubrik
Cecilia Frode
Som mammamamma och nästan som ringkille. En annan Cecilia är Torudd, mamma till Ensamma mamman. Frodo Baggers förnamn (Baggins) i Sagan om ringen är väldigt nära Frode.
Ernst Ahlgren, Victoria Benedictssons pseudonym. Hon skrev Fru Marianne, på vilken det gjordes en TV-serie där CF spelade huvudrollen. En annan TV-serie där CF medverkade var Mäklarna (tillsammans med bl a Kjell Bergqvist). Att CF kommer från Östergötland kan ibland höras på hennes dialekt. Två av CFs helt egna scenföreställningar är Ängelen och En stjärt på himlen (som med lite vild fantasi kan översättas till himlaflygare och bakverk).

 

Taube-rubrik

Astri
I sången Så skimrande var aldrig havet, omsjungs Astri av Evert. Precis som Hjalmar och Ingmar föddes hon som Bergman. Ett av ATs verk är en bronsstaty gjord 1972, som står i Vitabergsparken, Stockholm föreställande Elsa Borg. Ann Zacharias var 1975 gift med Astris son Sven-Bertil.
Jag kunde tyvärr inte ge rätt när Lars svarade ”Aina Taube, Everts hustru”. Även om hon var hans fru, hette hon ju Astri. Jag tror Lars hade Aino Taube i bakhuvudet, skådespelerskan, född 1912, död 1990. Men det finns ett släktskap med Evert. Ainos far Mathias Taube var kusin till Evert, så Aino var alltså nästkusin till Sven-Bertil. Även Bo var inne på Aino.

 

Tv-program-rubrik

Hylands Hörna
Nollnoll syftade på programmets signaturmelodi Zero Zero av Carl-Henrik Norin. Programmets kapellmästare i början var Simon Brehm, Barbro Lill-Babs Svenssons manager. Narren var gubben i lådan, Carl-Gustaf Lindstedt. En annan ”gube i låddan” vid den här tiden var ju Martin Ljungs och Hasse Alfredsons klassiska sketch i Knäppupp. Stripper kan ju också stavas Strip-per och då var det förstås Oscarsson som klädde av sig en annandag jul på 60-talet i hörnan. Tranåsfödde Lennart Hyland såg 1962 pucken glida in i mål i Colorado Springs.

 

Idrott-rubrik

Skridsko
På Nya Ullevi i Göteborg (världens första konstfrusna 400-metersbana för hastighetsåkning på skridsko) avgjordes många EM och VM på skridskor. I allroundmästerskap divideras resultatet i sekunder på 1500 m med 3, 5000 m med 10 och 10 000 m med 20 för att kunna räknas ihop med resultatet på 500 m. Sen läggs de fyra distansernas (dividerade) resultat ihop och lägst antal sekunder vinner.
Göran Claesson, Jonny Nilsson, Johan Granath, Hasse Börjes, Tomas Gustafson är alla kända skrinnare. Ethel berättade att hon var kompis med Johan Granath och gick i skolan ihop med hans bror Oloph Granath (också känd skrinnare på landslagsnivå).
Rör och handhumrar ett par slangord förknippade med skridskosporten. Långrör respektive sättet att hålla händerna bakom ryggen för att minska luftmotståndet. Jag passar till slut på att tipsa om mitt gamla kåseri om skridskosporten på Kafé K, …Ossåsporten – vinterversionen

Stad-rubrik
Sydney
Skådespelarpionjären var Sidney Poitier, en av de första stora färgade skådespelarna i Hollywood. Ringarna var fem och olympiska år 2000. Turandot är en opera och opera på danska är förstås arkitekten Utzons operahus i staden. Sydney grundades 1788 som straffkonloni.

 

 

Halvtidsresultat (efter omgång A)

17 poäng: Ethel Hedström
9 poäng: Bo Karlsson
3 poäng: Lars AhlinderLämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>