Bergman Revisited

Det är inte bara Kafé K som jubilerar under 2018. Det gör ju Ingmar Bergman också; det är 100 år sen han föddes. I SVTs jubileumssatsning finns det förutom alla dokumentärer och visning av Bergmans filmer också några nygjorda kortfilmer, sex närmare bestämt under titeln Bergman Revisited. Har själv bara sett en av dem än så länge, men ser fram emot övriga.

Den jag sett är en musikvideo, Bergmans Reliquarium, gjord av Tomas Alfredson och Jesper Waldersten där Veronica Maggio, Lena Olin, Pernilla August, Helena af Sandeberg, Gunnel Lindblom, Maria Kulle, Hedda Stiernstedt, Tilde Fröling m fl medverkar. Musiken har komponerats av Joakim Berg och Veronica Maggio. Maggio har skrivit texten och sjunger.

Om man är någorlunda insatt i Ingmar Bergmans filmproduktion är det roande att se den här kortfilmen, där figurer ur hans filmer möter varandra i Bergmanliknande scener. Dessutom finns det ett par generationsöverskridande rolltolkningar som fick mig att le lite extra. Maria Kulle gör samma roll som sin far Jarl Kulle i ryskroulettescenerna i Sommarnattens leende, men denna gång är det inte Egerman (Gunnar Björnstrand) som sitter på andra sidan bordet i paviljongen, utan Alexander (Millian Nielsen) från Fanny och Alexander. Det är som om Maria får tillfälle att skicka en blinkning till sin far. En liknande generationsroll är när Tilde Fröling gör rollen som mamma Ewa gjorde i Fanny och Alexander, som Emelie Ekdahl.
Bergman Revisited_600Bildkollage: Mats K

 

En hel rad associationer till Bergmanfilmer ges och man har fångat uttryck, ljus och kostymeringar från de olika filmerna så skickligt att man genast ser vilka Bergmanfilmer de inspirerats av. Inledningsmiljöerna ser ut att vara från Fårö, skuggor mot himlen och kyrkomålningar för tankarna till Det sjunde inseglet. En kal kyrkosal i några få sekunder ger oss en direktlinje till Nattvardsgästerna. Två blonda kvinnor med solhattar (Helena af Sandeberg och Veronica Maggio) tar oss till Persona. En av dem tittar ut gehom fönstret och där ser hon ett par, Lars Ekborg och Harriet Andersson, intill varandra vända mot havet (Sommaren med Monika). Pernilla August sittande i en säng med rött på väggen kommer givetvis från Viskningar och rop. Döden (här i Lena Olins gestaltning) från Det sjunde inseglet sitter på ett hotellrum med fjärrkontroll i handen och på en bildskärm ser hon den ryska rouletten i paviljonen. Veronica Maggio gör också harlekinfiguren (från Gycklarnas afton) som ursprungligen var Anders Eks roll. Gunnel Lindblom spelar en gräsligt långhårig präst som lappar till harlekinen. En hommage med glimten i ögat som på några minuter innehåller decennier av Bergmanfilmer.

Bergmans Reliquarium är ett litet, litet smultron på den Bergmanska 100-årstårtan, men ack så sött och välsmakande.

Skynda, skynda! De här kortfilmerna ligger bara kvar i två veckor, t o m fredagen den 16 mars 2018, så passa på att se dem nu.

 

Mats Klasson

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>