Bengt Anderberg 100 år

BA100_Bengt Anderberg 100 år_600

Med ett halvt öga tittar jag på kronprinsessan. I blå klänning och behängd med glittrande smycken håller hon sitt myndighetstal.

Samtidigt packar jag det sista. Nu bortåt den soliga kvällen ska jag ta bussen, sen tåget till Malmö och till slut nattåget via Trelleborg, med tågfärjan till Rostock och sen vakna upp nästa morgon i nattkupén när vi närmar oss Berlin.

Det var tre år sen jag var i Berlin förra gången. Då hyrde vi några källarrum hos en helt vanlig familj i Öst-Berlin. Innan de gick till jobbet på dagarna hade de dukut upp frukost till oss uppe i vardagsrummet. På en lapp bad de oss vänligt att sätta in maten i kylskåpet när vi ätit färdigt.

Tre år senare var vi åter i Berlin. Denna gång hade vi bara tågbiljetterna dit och hem. På Hauptbahnhof såg vi ett anslag om uthyrning av rum på Kurfürstendamm. Tog första bästa taxi och bad honom köra oss till adressen där. Det var ett gammalt hus, med högt i tak i rummet. Stuckaturer uppe i taket och kanske hade det också funnits kakelugn. Mitt i det stora rummet stod en duschkabin med frostat glas. Toalett hade vi bara ute i korridoren. Den mycket enkla frukosten (kaffe, rostat bröd, skinka, marmelad och ost) serverades i ett mycket litet kök (som var mycket mindre än vårt rum).

BA100_Fräulein Fürstendamm_600
Fräulein Fürstendamm

Vi köpte ett veckokort till bussar, tåg och tunnelbanor och det använde vi flitigt. Var i Potsdam och såg på de gamla slottsbyggnderna, i gamla filmstaden Babelsberg där Zarah Leander en gång filmat. Inne i Berlin besökte vi zoo och ett gammalt vaxmuseum. Tog promenader i Tiergarten ända bort till Siegessäule-monumentet. Besökte Brandenburger Tor och tittade på riksdagshuset. Drack kaffe på kaféer och åt på restauranger. Ett par kvällar åt vi exakt samma meny på samma restaurang, bara för att det var så gott. En rejäl köttbit, med bakad potatis i folie och gräddfil. Eftersom vi bodde vid Kurfürstendamm tog vi del av det rika folklivet där också. En grupp kurder demonstrerade och musicerade för kurdernas rättigheter, porträttecknare tecknade porträtt till dem som ville betala, peruaner spelade panflöjter med mera.

Men nu var det egentligen inte Berlin det skulle handla om utan snarare Bornholm. Eller egentligen en göteborgare och gaisare som flyttat dit tillsammans med sin fru Astrid.

Innan jag kastade ett öga på kronprinsessan och packade inför resan hade jag riggat några inspelningsapparater så att de skulle kunna fånga ett par radioröster de dagar jag var bortrest. Redan sent 1980-tal hade denna sommartradition etablerats och jag ville inte missa denna veckas program även om jag befann mig i Berlin.
Kom ihåg att detta var långt innan man kunde lyssna på radio på webben (som knappt fanns) i efterhand utan måste lyssna medan programmet sändes. Hade noga tänkt ut hur jag skulle kunna spela in dessa korta (ca 15 minuter) radiosamtal som sändes varje vardagsmorgon under sommaren.
Med en timer i vägguttaget hade jag kopplat en transistorradio så att den sattes på strax före programmets början varje vardagsmorgon på den förinställda kanalen P1. Från radion hade jag kopplat en kabel till videobandspelarens ljudingång. Videobandspelaren hade jag ställt in så att den skulle spela in varje vardag samma klockslag och drygt 15 minuter framåt.

Därför hade jag drygt fem kvartar med röster från dessa radiosamtal på ett videoband när jag kom hem från Berlin en vecka senare. Då förde jag över ljudet från videobandet till en ljudkassett. Denna ljudkassett har jag fortfarande kvar och varje sommar lyssnar jag på den (och även inspelningar från andra samtal mellan Bengt Anderberg och Per Runesson från början av 1990-talet). Det blir liksom ingen riktig semester eller sommar om jag inte får göra det. Roliga, intressanta och stimulerande samtal som tog upp allt mellan himmel och jord. Ibland hade de en samsyn och kunde enas, andra gånger blev de djupt oeniga och kunde knappt förstå hur den andre kunde tycka så.


I detta samtal om slump, sannolikhet och matematik börjar Per Runesson berätta om en resväska som alltid tycks komma bort på flyget.

Samtalet ovan finns också som en mp3-fil här.

(Ljudkvaliten är inte den bästa eftersom jag spelat in ljudet direkt från en kassettbandspelares högtalare. Hoppas senare kunna göra digitaliseringar av bättre kvalitet när jag har utrustning till det. – Men jag ville ändå ge ett litet smakprov på hur det kunde låta i dessa radioprogram.)

Idag den 17 april 2020 är det på dagen 100 år sen Bengt Anderberg föddes i Lundby, Göteborg. Det är därför jag via kronprinsessan, nattåg, Trelleborg och Berlin i tanken tog mig till Bornholm där Bengt Anderberg och hans fru skulptören Astrid Anderberg bodde i slutet av sina liv. Några av radiosamtalen är t o m inspelade hemma hos dem på Bornholm. Man hör fågelkvitter, tuppen gala och de tittar igenom Bengt Anderbergs många bokhyllor fyllda med alla möjliga böcker. Han sade själv att det var galet, men han kunde helt enkelt inte sluta köpa böcker. Bokläsandet var hans stora glädje och inspiration.

BA100_Parnass Bengt Anderberg
Parnass nr 1 – 2020

Litteraturtidskriften Parnass, som jag prenumererar på, ägnade sitt första nummer 2020 åt Bengt Anderberg. Lyckades också på nätet köpa några gamla tidningar med artiklar om Anderberg, t ex ett par exemplar (från 1976 och 1999) av tidskriften Vi. Sedan tidigare hade jag läst flera av hans böcker. Hans lyrik, romanerna Amorina och Kain, ett par barnböcker (bl a Niklas och figuren, som filmatiserats), och ytterligare några böcker med blandade texter skrivna av honom.

BA100_Böckerna_600

Det fanns ett uppfriskande trots i Bengt Anderberg ända sedan barn- och ungdomen, som varade livet ut. Kanske orsakat av en auktoritär och djupt religiös hemmiljö.

Precis som undertecknad avskydde han reklam, i synnerhet TV-reklam. På Bornholm var en av TV-kanalerna en dansk reklamfinansierad kanal. Avskyn fick till konsekvens att när han såg någon reklam på TV, bestämde han sig för att aldrig någonsin köpa den produkt, av det varumärke, som det gjordes reklam för. Ibland hände det att hushållet redan brukade köpa denna produkt, men eftersom det gjorts TV-reklam för den, var man tvungen att byta till en annan, för principens skull. Att göra reklam i det Anderbergska hemmet skulle aldrig löna sig för företaget som gjorde reklam, tvärtom.

Han var en av de kunnigaste och mest belästa författarna. Han läste allt från serier som Karl-Alfred till Bibeln på originalspråk och en massa där emellan.

Anderberg var övertygad ateist, men säkert kunnigare på bibelns texter än de flesta troende kristna. Han lärde sig nämligen hebreiska för att kunna studera bibelns urtexter och för att försöka förstå varför kristna på fullt allvar kunde ta dem som sanning och fakta, istället för de sagor och myter de var. Anderberg älskade Gamla testementet som innehöll mustiga, osande sagor och berättelser. Som en samling sagoberättelser helt enkelt. Däremot hade han inte mycket till övers för det Nya testamentet som han ansåg vara en sentida påklistring för att de kristna skulle kunna lägga beslag även på den verkliga bibeln, det Gamla testamentet. Kunnig på bibelns texter som han var anlitades han också som expert under nyöversättningen av bibeln.

Han var hela livet övertygad socialist. Ibland som socialdemokrat, ibland längre vänsterut. Men kommunist kallade han sig aldrig. Då och då i samtalen säger han att han bara blev rödare med åren. Han hade dessutom ett varmt förhållande till naturen. Många av hans dikter är naturbetraktelser.

Bengt Anderberg föddes den 17 april 1920 och dog den 24 september 2008, 88 år gammal. Undrar om han läste Carl von Linnés skånska resa på dödsbädden, eller om han föredrog att vara ”packad” sina sista dagar? I ett av radiosamtalen talar de om vilken bok man skulle vilja ha med sig på dödsbädden. Då säger Anderberg att han länge tänkt att han kunde ta sig rätten att vara berusad på sitt yttersta, men när Runesson kommer med bokförslag säger Anderberg att det var ett bra förslag och att då skulle han nog hellre vilja läsa och läsa nykter.

Bengt Anderberg är död, men hans böcker och hans röst finns kvar. Jag ska försöka digitalisera mina gamla ljudkassetter från 90-talet (där jag förutom morgonsamtalen också har ett Sommar-program med honom) så att de håller ännu längre in i framtiden. Hoppas Sveriges Radio kanske också kan göra dessa program tillgängliga framledes. För de var omväxlande, roliga, lärorika och stimulerande på många sätt.

Mats Klasson

 


Några Bengt Anderberg-länkar
Videoklipp från Ulf von Strauss film Döden – en film om livet, där bl a Bengt Anderberg intervjuas.

På bloggen Alvarsamt2 finns en artikel om makarna Anderberg.

På Bokebackens Kultursida skriver Torkel Ivarsson om sitt första möte med romanen Kain.

Bengt Anderberg-sällskapet.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>