Att läsa eller att lyssna

En personlig reflektion om olika medier

Nu för tiden finns det ju fler än ett sätt att tillgodogöra sig litteratur då det mesta digitaliserats eller lästs in av tilltalande berättarröster. Ljudboksappar finns det legio av och som det verkar är det vanligare idag att lyssna på en bok än att läsa den. Kanske att ljudböckernas intåg i litteraturbranschen även gjort böckerna tillgängliga för folk som tidigare inte alls läst böcker. I så fall är det verkligen av godo. Själv har jag nu provat två veckor gratis på Storytel för att bilda mig en egen uppfattning av detta nya media i litteraturvärlden. Men jag är långt ifrån övertygad för egen del. Låt mig förklara:

Berättarrösten blir ytterligare en komponent att väga in till det skrivna ordet. Det är inte längre bara jag och författarens ord som möts. Helt plötsligt blir en tredje part inblandad – en som står mellan mig och det skrivna. Även om det är en professionell inläsare så är det dens röst, betoningar, pauseringar och uttal som förmedlar det skrivna ordet. Det är inte längre mitt sätt att läsa som formulerar innehållet och detta stör mig. Det förtar mycket av läsupplevelsen anser jag. Jag kan likna det vid att lyssna på en låt i totalt mörker där egna bilder och känslor formas i min hjärna, kontra att titta på en musikvideo med samma låt. På samma sätt färgar inläsarens sätt att läsa mina intryck och även den bästa berättarröst blir till slut ett hinder för min fria tanke. Åtminstone är det så för mig. Att läsa har ju dessutom alltid varit ett sätt att tillgodogöra sig stavningens snåriga skog – den kunskapen går helt till spillo när man lyssnar på en bok. Kanske är det därför jag upplever att stavningen hos gemene man förflackats på senare tid. Från början var väl ljudboken egentligen menad för folk som hade nedsatt syn – jag minns att man inte ens fick låna CD-skivor med inlästa böcker på biblioteket förr – om man inte var synskadad vill säga. Det är ju ändå bra att detta ändrats. Men jag har ändå ytterligare invändningar mot en ljudbok. Om jag somnar mitt i ett kapitel så är det vanskligt att hitta tillbaka till den plats som min hjärna slutade ta in information. Somnar jag i en pappersbok eller i en e-bok så är det lättare. Samma sak om jag skulle behöva bläddra tillbaka några sidor för att kontrollera något jag är osäker på – detta är svårt när man ska skrolla på det lilla strecket. Många säger att det är så bra att lyssna på en bok eftersom man då samtidigt kan göra något annat. Jo, det kan väl stämma till en viss del. Det ska i sådana fall vara någon verksamhet som inte alls kräver annan tankeverksamhet. Jag har lite svårt att finna sådana aktiviteter – kanske för att jag är man och inte besitter samma simultankapacitet som andra. Men även här är det likadant med musiken – när jag vill lyssna på musik så vill jag sitta ifred och ge den min fulla uppmärksamhet. Bakgrundsmusik har alltid varit ett störmoment i min hjärna. Även när jag lyssnar på en ljudbok vill jag sitta i lugn och ro – utan andra störmoment – då kan jag lika gärna välja en pappersbok.

Ibland läser jag också i min iPad. Då jag bor i skogen och har långt att åka för att komma till ett bibliotek så är det en bra lösning tycker jag då de flesta böcker även finns att låna som e-bok. Fördelen med en e-bok är jag inte behöver släpa med mig en särskild resväska med böcker om jag ska ut och resa – ett helt bibliotek ryms i paddan. Inte heller behöver jag en läslampa eftersom paddan i sig lyser. Men när det kommer till bläddra fram och tillbaka mellan sidorna är ändå pappersboken svårslagen. Kanske finns det en personförteckning eller ett släktträd i början eller slutet som jag vill konsultera ofta – detta gör sig lättare i pappersboken även om det är görligt i en e-bok. Kanske finns det en karta som är viktig att ha snabb tillgång till – samma där.

Nu kanske ni tycker att jag låter väldigt negativ till ljudböckerna – det kanske kan stämma, men det gäller bara för egen räkning. Som jag sa tidigare är det kanon om litteraturen blir tillgänglig även för den som inte läser pappersböcker. Men för egen del är ändå den traditionella boken oslagbar medan e-boken utgör ett bra komplement. Ljudböcker har jag insett inte är för mig.

/mazken

1 kommentar till Att läsa eller att lyssna

  • Mats Klasson  säger:

    Håller helt med dig. Pappersboken håller än och passar mig bäst också.
    Kom att tänka på den här norska videon om IT-support för tusen år sen. Hoppas det inte blir så i framtiden. https://www.youtube.com/watch?v=elu6TeVEwyY

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>