En spegling av året 2018 ur personliga perspektiv. Publiceras på Kafé K dagen före nyårsafton.
Musik
Album
Avskedet 1864-2018 – Anna Ihlis (Bo Karlsson)
Garden songs – Stina Wollter (Mats Klasson)
Girl Talk – Lesley Gore (1964, men jag upptäckte henne på allvar i år) (Skånske Arne)
Identification – Benjamin Ingrosso (Anita)
Folkmusik: Jorland – Hazelius Hedin och Brewed – Väsen (Raffael Otte)
Jazz: Where is home – Isabella Lundgren (Raffael Otte)
Pop internationell: See you around – I’m with her (Raffael Otte)
Pop svensk: Vintersånger från Garbo – Pernilla Andersson (Raffael Otte)
Singer-Songwriter: Secrets – Sofie Livebrant (Raffael Otte)
Världsmusik: Made of music – Sousou & Maher Cissoko (Raffael Otte)
Suicidal Since 1995 – Ängie (Oskar Rickardsson)
I’m With Her (Raffael Otte)
Lesley Gore (Skånske Arne)
Maximillian, en dansk sångare. En ny musikerfarenhet för mig. Tycker mycket om hans röst, sätt att sjunga, texter och låtar. Lyssna på Higher på Spotify. En bra början. (Ethel Hedström)
Nynningen (Sett dom live X 4 denna sommar) (Bo Karlsson)
Thåström, Greta Van Fleet (Rickard Miletic)
Låt
Boss – Ängie (Oskar Rickardsson)
Finns för många bra för att välja en…… (Anita)
Gjorda för rock&roll – Franska Trion (Mats Klasson)
Inte mycket jag behöver – Stefan Sundström, från Packmopedsturnén, plats Åmål. (Bo Karlsson)
Le lac – Sofie Livebrant (Raffael Otte)
Shallow – Bradley Cooper och Lady Gaga (Rickard Miletic)
You´ve come back – Lesley Gore (singelbaksida 1965) (Skånske Arne)
Konsert/Festival
I juli Pernilla Andersson på Kackelstugan, Öland och Lars Winnerbäck på Sofiero. I december Sofia Karlsson & Martin Hederos på legendariska Nalen, Stockholm. (Mats Klasson)
Pernilla Andersson på Kackelstugan, Öland
Lars Winnerbäck på Sofiero, Helsingborg
Väsen på Kulturzentrum, Dieselstrasse, Esslingen, Tyskland. (Raffael Otte)
Siw Malmkvist på Kulturscen i Mjölby
Det var väl igen direkt överraskning men det var trevligt att se att Siwan är fantastiskt ödmjuk, verkligen bjuder på sig själv och tog sig tid att möta sin publik. (Skånske Arne)
The National på festivalen Garden i Göteborg. (Oskar Rickardsson)
Thåström/Hellacopters i Huskvarna 24 augusti. (Rickard Miletic)
Tyrolen Alvesta en folkpark bevarad som det såg ut en gång i tiden. Sååå bra! (Bo Karlsson)
Positiv överraskning
Att jag fick spela bas i Sångarbrödernas jubileumsrevy
Hade mina tveksamheter men eftersom de trodde på mig fick jag ta tjuren vid hornen och hårdträna,för bas, det är verkligen inte det jag är bäst på här i livet men riktigt tillfredställande efteråt när det funkat helt ok. (Skånske Arne)
Lise och Gertrud, piano, cello och sång. Låter inte så … men mycket underhållande. (Bo Karlsson)
Pernilla Andersson (Raffael Otte)
Stina Wollter (Mats Klasson)
Ängie (Oskar Rickardsson)
Internationell nykomling
I’m With Her (Raffael Otte)
Svensk nykomling
Isabella Lundgren (Raffael Otte)
Litteratur
Läsning
Boken Kim Larsen Mine unge år skriven av Jens Andersen som fick berättat av Kim Larsen om hans liv. Den utgavs 4 december i år ! Tyvärr hann dom ”bara” till 1970-talet för så dog Kim Larsen. Har önskat mig den i julklapp! (Anita)
Den nya dagen gryr av Johan Svedjedal, en biografi om Karin Boye. (Raffael Otte)
De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser.
Nessers nya tegelsten kom ut i augusti. Nesser-vännerna känner igen sig: en mordgåta från förr som kastar skuggor in i vår tid, en samling människor som svetsas samman av en mörk hemlighet. Handlingen utspelas i flera olika tidsspann – från 1957 och framåt – och på slutet låter författaren sina två karaktärer från tidigare böcker, kommissarie Van Veeteren och inspektör Gunnar Barbarotti, sammanstråla för att försöka lösa det minst sagt besvärliga fallet. Visst är det stundtals underhållande, med klosternunnor som uppfostrar ett bortlämnat gossebarn, en kidnappning som går snett och slutar med ond bråd död, och ett pensionat som brinner ner till grunden med fyra dödsoffer – alla medlemmar sedan skoltiden i De vänsterhäntas förening.
Tyvärr blir det lite för invecklat med lite för många tidshopp. Läs i stället till exempel Nessers klassiker Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, som är rakare berättad med en mer fängslande kriminalhistoria. (Bosse Freij)
Har läst många gamla Parnass i år. Parnass är de litterära sällskapens tidskrift som jag prenumerat på i många år men som jag inte hunnit läsa förrän nu när jag blivit pensionär. Ett slags utbildning i den svenska litteraturhistorien. En av mazkens böcker, Skogsrå, blev också en god läsupplevelse under året. Ska försöka hinna läsa fler av hans böcker under 2019, men han skriver ju så fort och så mycket att det är svårt att hänga med i tempot. De av hans böcker jag läst hittills har varit mödan värd, så jag ser fram emot att få läsa mer. (Mats Klasson)
Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez. (Oskar Rickardsson)
Kärlekens historia och Nicole Krauss. En fantastisk, stark och berörande historia om några människors liv, både i nutid och längre tillbaka. Snillrikt och intelligent skriven. En bok där jag får tänka till för att inte tappa bort någon viktig detalj eller ledtråd. En bok jag funderar på ibland. (Ethel Hedström)
Nationalboken. Om Nationalteaterns teatraliska historia. (Bo Karlsson)
Sapiens skriven av Yuval Noah Harari. (Rickard Miletic)
Tre tegelstenar blev lästa i år. Katedralstrilogin av Ken Follet. De kan läsas fristående eftersom det går ca 200 år mellan varje bok.
Första boken – Svärdet och Spiran – börjar i 1100-talets England i staden Kingsbridge där man beslutar att bygga en katedral. Man får reda på mycket om klosterväsendet och om byggnadsteknik men självfallet innehåller den även intriger, kärlek och annat livsnödvändigt.
Andra boken – En värld utan slut – fortsätter i samma anda men under 1300-talet. Här byggs det vidare på både katedraler och broar. Vi får även följa med ut i Europa och lära oss mer om byggnadstekniken. På ett sätt kanske denna bok är lite väl lik den första – men ändå har den en egen själ.
Avslutningsdelen i trilogin – Den eviga elden – skildrar mycket den maktkamp på 1500-talet som förekom mellan katoliker och protestanter som även ledde till inkvisitionen. Samtidigt är det en kamp mellan Drottning Elisabeth och den skotska Mary Stuart. (mazken)
You don´t own me av Trevor Tolliver (Skånske Arne)
Författande
2018 blev ett innehållsrikt år i mitt författarskap. Redan i januari kom romanen De fem konsterna ut vilket ledde till en intervju i lokalpressen. Jag blev även, i juni, inbjuden att hålla en föreläsning om författandets vedermödor på Smultronbodas kultur- och viskväll.
Under sommaren kom så min trilogi Bureholmssviten ut, vilken utspelar sig i 1700-talets Sverige.
I oktober deltog jag på Tjust bokmässa som arrangeras av Västerviks bibliotek och det blev även ett föredrag där. I samband med mässan gav jag ut min senaste roman – Svart Iris. (mazken)
TV, Radio, Film & Scen
TV-program
Det sitter i väggarna (Raffael Otte)
Felix & Vagabonden. En dokumentär TV-serie på dansk TV om en man som blir hemlös när hans hus visar sig ha dolda skador och han inte får ut någon ersättning på försäkringen. Istället för att ge upp placerar han sin hund Felix i cykelkorgen, sätter en cykelvagn bakpå och ger sig ut som cykelnomad på en danmarksturné. Såg båda säsongers 18 avsnitt i nästan ett enda svep så det kändes som att följa med själv på cykelresan Danmark runt. Kan fortfarande ses på dr.dk. (Mats Klasson)
I år får jag nog säga att jag följt Aktuellt med ständigt tappad haka. Ibland överträffar verkligheten dikten och det har varit en stor källa till förfäran och häpnad när man har fått ta del av Svenska Akademiens alla turer. Manschauvinistiska betonghäckar visar sig vara värre än de mest befängda romanfigurer. Till detta har vi ju haft cirkusen med regeringsbildningen där turerna avlöst varandra och rabiata utspel gjorts i egenintresse mer än för nationens väl. I skrivande stund är ingenting klarlagt, så vi får väl se om man nått en uppgörelse när väl detta publiceras. (mazken)
La Casa De Papel (spanskt drama där huvudpersonerna väljer att råna myntverksbanken) Netflix. (Bo Karlsson)
Sista säsongen av Bron. Fantastisk serie.
Vår tid är nu (Oskar Rickardsson)
Wahlgrens värld (Anita)
Radio/Podd
Snedtänkt med Kalle Lind. Laddade hem 180 program från 2014 och framåt som jag nu betar av när jag har lust och tillfälle. Både lärorikt och roligt. Synd att han inte är med i På spåret i år. (Mats Klasson)
Film
Dokumentärt. Dykare som filmar Vätterns botten. Vad gör vi med vårat dricksvatten? (Bo Karlsson)
För första gången på över 35 år gick jag på bio igen. På Filmstaden Söder vid Medborgarplatsen, Stockholm sågs Unga Astrid med en strålande Alba August i huvudrollen. (Mats Klasson)
Gräns var spännande och nytänkande. (Oskar Rickardsson)
Ser ju inte mycket nytt men letar gärna intressanta dokumentärer. (Skånske Arne)
Årets film var för mig Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Den har allt, spänning, humor, allvar, ursinne, komik och utmärkt skådespeleri. Francis McDorman är lysande. (Ethel Hedström)
Scenföreställning (teater, dans, musikal, standup, diktläsning, happening, performance etc)
All min kärlek på Hagateatern. (Oskar Rickardsson)
Blev positivt överraskad av att Flamingokvintetten fortfarande låter som 1974 live. (Skånske Arne)
Broarna i Madison County, Västerås Teater. (Rickard Miletic)
Jag har tittat en del på Släng dig i brunnen i TV och fått en ny stand-up-favorit – Niklas Andersson är en som jag gillar och du som inte tagit del av hans framträdanden tycker jag bör ge honom en chans. (mazken)
Taubescenen på Liseberg: Bror Gunnar Jansson ensam på scen blues/soul/gospel, underbart bra. (Bo Karlsson)
Konstupplevelse
Deje Kraftstation (Bo Karlsson)
Har ni upptäckt Villfarelser än?
Så här skriver upphovsmannen Mathias Leclér själv: ” Humor med jävligt mycket allvar. Ibland bara allvar. Citerar endast mig själv.”
I somras ställde han ut sina alster på Dalsland Center i Håverud. Han använder gamla svartvita fotografier som han ”kompletterar” med galghumoristiska kommentarer, som jag tycker är geniala. En helt igenom genomdyster humor som får mig att skratta hjärtligt. (Ethel Hedström)
Jag var nyligen på nyinvigda Nationalmuseum och fick se mycket bra – men givetvis även sådant jag uppskattar mindre. Slås dock av att man fortfarande inte kan ljussätta på ett vettigt sätt. Det blänker störande från spotlights när man vill titta närmare och oftast får man liksom stå en bit bort lite snett framför. Skärpning! (mazken)
Köpte två verk av vänner som verkligen har konstnärliga talanger. (Skånske Arne)
Personlig händelse
Att jag fick släppa min tredje (och förmodligen sista) bok. (Oskar Rickardsson)
Barnbarn nr. 12 Matilda …. Välkommen till världen! (Bo Karlsson)
Fick jobb som fritidsledare inom Mjölby kommun. (Skånske Arne)
Har köpt en veteranmoped så jag enkelt kan ta min till lanthandeln (som dock lades ner och ersattes av ett fik/kiosk). (mazken)
När jag i september kunde återvända till den exakta platsen där en nära anhörig var inblandad i en dramatisk trafikolycka 1959. Vid samma tillfälle kunde jag återse den gymnasieskola jag slutade i 1977 och som jag inte besökt sen dess. Det hela resulterade i ett reportage på Kafé K. (Mats Klasson)
Vår dag med Christina Glaeser i Småland. (Raffael Otte)
Resa
Helsingfors i november
Hur roligt hinner man ha på 5-6 timmar i Helsingfors? Riktigt roligt, om man är med och tävlar i landskampen i nyskrivna snapsvisor. Vilken tävling, vilken tillställning! Landskamp kallar finländarna det, vi svenskar kallar den för VM. Två länder tävlar varje år, sedan 2000 arrangeras tävlingen växelvis i Finland och Sverige. Bidragen framförs på svenska.
Varför är det bara två länder som tävlar? Jo, på många håll sjunger man visserligen till snapsen, men då oftast traditionella visor eller t ex födelsedagsvisor, men mer sällan nyskrivna alster.
I år hade jag förmånen att få tävla i det svenska landslaget, efter att ha kvalat in från SM i oktober. På färjan till Helsingfors slipade vi i den svenska hejaklacken på visor i tre kategorier: hyllningsvisor till den höga kvalitén på de svenska visorna, nidvisor om den låga nivån på motståndarnas bidrag, samt smickervisor till juryn.
Tävlingen gick av stapeln på restaurang Kaisaniemi. Den låter sig svårligen beskrivas, det är en tre timmar lång spirituell allsångsduell, där visserligen alkoholen står i centrum, men där det sjungs mer än det dricks. och där ingen – varken tävlande eller publik – blir onykter. Efter prisutdelningen avslutas det i en förbrödringssång. Sverige vann pris för bästa hejaklack, Finland vann lag-VM och Sverige knep både guld och brons. Caj Gustafsson från Simrishamn blev världsmästare med följande visa, på melodin Skånska slott och herresäten:
”En svärdslukare har lagt svärdet på hyllan
En kväll när han uppträdde var han på fyllan
Han fumla´ med svärdet och nånting gick snett
Nu sjunger han snapsvisorna i falsett” (Bosse Freij)
Kroatien. (Rickard Miletic)
Resorna i själen. (Oskar Rickardsson)
Som längst bort har jag varit i Gävle för att fira ett barnbarns födelsedag. Så mycket längre bort lär det inte bli i framtiden heller. Då jag anser att flygskatten ska höjas så mycket att den kan finansiera bygget av höghastighetståg och underhållet av den befintliga järnvägen samt att låta folk resa gratis på tåg, väljer jag bort flygresor. Det borde kosta en förmögenhet att resa till t ex Thailand på semester. (mazken)
Sverige i juli med Mats Klasson. (Raffael Otte)
Till Stockholm i december tillsammans med Raffael. Första gången för mig i Stockholm på vintern och under julruschen. Vi bodde centralt, ett stenkast från Hötorget och Konserthuset. En mycket givande vecka där det hanns med tre konserter, två museibesök, en biofilm och en massa promenader och fikor. (Mats Klasson)
Naturupplevelse
Dagligen får jag naturupplevelser då jag bor i skogsbrynet. Det är mäktigt att se årstidernas skiftningar. (mazken)
Den märkliga sommaren 2018 då det i stort sett inte regnade en droppe på tre månader (maj-juli) och var mycket varmt hela tiden. Har aldrig upplevt något liknande. Kanske också en aning skrämmande eftersom det mycket väl kan vara resultatet av människans dåliga klimatpåverkan. (Mats Klasson)
Det tragiska att åka genom gamla orter där allt har försvunnit som handel, jobb, drömmar , hopp m.m. (Bo Karlsson)
Mitt livs varmaste sommar, 2018. (Ethel Hedström)
Plitvicka Jezera, en nationalpark i Kroatien. (Rickard Miletic)
Småland och Öland. (Raffael Otte)
Söderåsens nationalpark i Skåne. Otroligt vackert. (Oskar Rickardsson)
Sportupplevelse
Amerikansk fotboll. Adrenalinkick som heter duga, när man lärt sig reglerna och få se det ”live” . (Bo Karlsson)
Det får nog bli Duplantis stavhoppande på EM. (Mats Klasson)
Det hände 16 december. Jag blev återigen intresserad av skidskytte! I stafetten tog herrarna guldmedalj medan damerna tog silver! Så roligt! Och jag hade möjlighet att se det också. (Ethel Hedström)
HIF vinner Superettan.
Mjölkkossan är tillbaka i Allsvenskan 2019. Som HIF-are gläds man åt att Helsingborgs stolthet – eller som vi supportrar säger: Skånes stolthet – är tillbaka i landets högsta fotbollsserie. Vårsäsongen 2018 städades av planenligt, men blev mest en väntan på Granens återkomst. I augusti gjorde Andreas Granqvist äntligen comeback på Olympia efter sin VM-succé. 16.000 (!) såg HIF besegra Norrby. Och med Granen och ett gäng andra hemvändare i spetsen säkrades seriesegern under hösten relativt behändigt.
Även jag drog mitt lilla (gräs)strå till stacken, med betoning på lilla. Dels har jag under året producerat HIF:s radioreklam, dels har jag som medarbetare i HIF:s tidning Inspel konstruerat korsord och ritat serien Rio-Nalle (se bild). Roliga uppdrag.
Mjölkkossan, ja. Epitetet lever kvar, efter HIF:s många år som publikdragare på både hemma- och bortamatcher. Trots det har dock klubben notoriskt svårt att få ekonomin att gå ihop. För några veckor sedan kom beskedet att årets verksamhet går 13 (!) miljoner back. Det är bara att hoppas att HIF klarar sig kvar i Allsvenskan 2019 – och klarar den minst lika tuffa matchen vid sidan av planen mot fordringsägare, Helsingborgs stad (som äger arenan) och i förlängningen även kronofogden. (Bosse Freij)
Liverpool slog Manchester United med 3-1 i ligan, Helsingborgs IF åter i Allsvenskan. (Rickard Miletic)
När Helsingborgs IF gick upp i Allsvenskan igen! (Anita)
SM-guld till AIK i fotboll – speciellt älskade jag Sebbe Larssons straff mot MFF i sista sekunden. (mazken)
Person
+ Plusperson: Greta Thunberg
– Minusperson: Horace Engdahl (mazken)
Alla nära och kära. Gamla som nya! (Oskar Rickardsson)
Jürgen Klopp, tränare i Liverpool. (Rickard Miletic)
Min familj. (Anita)
Min mor och Mats Klasson. (Raffael Otte)
Raffael Otte som jag i år fick göra två resor ihop med (Småland-Öland-Skåne i juli och Stockholm i december). (Mats Klasson)
Plats
I hennes famn. (Oskar Rickardsson)
Lomgöl – en liten sjö nära mig där friden är påtaglig. (mazken)
Stockholm. (Raffael Otte)
Zarecki Krov, en badvänlig lagun i Istrien. (Rickard Miletic)
Åsljunga klint. En fantastisk utsiktsplats som jag besökt ett par gånger tidigare, för många år sen. En tidig morgon i maj, runt kl 6, tog jag cykeln och rullade dit. Sista biten fick jag leda cykeln på en liten stig. (Mats Klasson)
Mitt eget bästa foto (klicka på respektive foto för att se bilden i originalstorlek)
Det är nog decembers månadsbild här på Kafé K. Tagen en dimmig natt med lång exponeringstid. (mazken)
Från Slottsskogens koloniområde alldeles intill där jag bor i Kungsladugård. (Ethel Hedström)
Den 1 maj gjorde jag en cykeltur som av olika orsaker blev tre gånger längre än planerat. Det var den dag då vintervåren blåste in sin sista kyla. Dessutom var jag för tunt klädd och utan något ätbart i ryggsäcken. Efteråt kom sen tre månader av stekande värme och torka. Den här vågformade vägmattan fångade jag i slutet av den här cykelturen. (Mats Klasson)
Teknik
Köpte en liten USB-dosa och ett program som gör att jag nu kan digitalisera mina gamla VHS-, SVHS- och SVHSc- och DV-kassetter. Har ju filmat själv sedan 1987 så det finns mycket att överföra. Hinner jag inte med allt under min livstid, får väl nästa generation fortsätta… (Mats Klasson)
Ny mobiltelefon i år, Samsung Galaxy S9. (Anita)
Sorg
Att allt blir mer egoistiskt och nationalistiskt, medan naturen är hotad. Jag hoppas på frid, kärlek, medvetenhet. (Raffael Otte)
Att Kim Larsen dog , har lyssnat på hans musik sedan Gasolin-dagarna och fram till nu. Kommer såklart att fortsätta lyssna, musiken finns ju kvar som väl är. (Anita)
Att tekniken tar över mer av det riktiga, det som känns på riktigt. (Oskar Rickardsson)
Den allmänna fördumningen som breder ut sig. Kunskap och bildning som är så grundläggande för att vi ska kunna fatta rätt beslut och göra kloka vägval i samhället, föraktas numera av många. Inte ens ledande politiker har den grundläggande kunskap och bildning som man kan förvänta sig och kräva av dem. T ex kunde en av våra partiledare inte ens ange författarna till några av den svenska litteraturens allra mest kända böcker (skrivna av Selma Lagerlöf, August Strindberg, Klas Östergren och någon till). Något som man lär sig redan i grundskolan. Man blir både häpen och skrämd att sådan okunnighet är möjlig. Till sådana personer överlämnar vi makten över viktiga beslut som påverkar allas vår framtid. Det är som att låta en vild äventyrslysten (men okunnig och outbildad) 9-åring som spelat mycket dataspel bli pilot och flyga våra flygplan eller låta en bankdirektör med träsnideri som hobby bli kirurg och operera oss. Kusligt minst sagt…. (Mats Klasson)
Min barndomsvän gick bort. (Rickard Miletic)
Månadskonserterna med Rödhakens Visvänner är över efter två och ett halvt år. Planerat, men ändå lite sorg. Mer kultur till folket. (Bo Karlsson)
Glädje
Att jag under mitt första år som pensionär för första gången sedan förskoleåldern helt och hållet kunnat förfoga över min tid. (Mats Klasson)
Att min mamma orkade resa hit och tillbringa ett par månader hos oss i somras. Hennes hälsa är inte den bästa så glad att det gick! (Anita)
De som stannar kvar, finns kvar. (Oskar Rickardsson)
Min svarta BMW 320 GT. (Rickard Miletic)
Tacksamheten som jag känner när jag ser hur bra jag har det ändå, i alla mina personliga smärtor och problem jämfört med hur förskräckligt många manniskor är tvungna att leva just nu. Jag önskade jag kunde hjälpa mer… (Raffael Otte)
Något som jag tror blir verklighet 2019
Att vi möjligen får en regering. (Oskar Rickardsson)
Förhoppningsvis en ”repris” på det jag nämnde under rubriken Glädje ovan. (Anita)
Jag hoppas att miljömedvetenhet, kärlek, mänsklighet ökar/växer. (Raffael Otte)
Kanske jag inte tror – men jag hoppas – att kungen sätter ner foten och radikalt skriver om stadgarna för Svenska Akademien. Det är väl ändå ”hans” akademi. Sparka alla och ta in nytt ungt blod. Ingen ska få väljas på livstid. Tillåt insyn och mediagranskning och bannlys all form av tystnadskultur och vänskapskorruption. (mazken)
Min debut som författare av ett fullängdsmanus. Egentligen, tror jag inte, jag vet, men säker kan jag inte vara förrän jag har ett exemplar i handen. Publicering 14 maj 2019 är det sagt. (Ethel Hedström)
Någon i Rolling Stones avlider. (Rickard Miletic)
Två konserter är redan inbokade, Louise Hoffsten i sin hemstad Linköping i februari och Lisa Ekdahl i Malmö i april. Lisa som ger sig ut på en 25-årsjubileumsturné där hon kommer att spela alla låtar från debutalbumet från 1994, blandat med låtar från senaste albumet som slumpas fram med ett chokladhjul. Det ser jag fram emot. (Mats Klasson)
Egna rubriker
Politik
Med stigande förskräckelse åser jag ledande politikers totala förakt för allt vad miljörapporter heter. Trump tror inte att människan påverkar klimatet det minsta. Brasilien väljer en ny president som tycker det är helt i sin ordning att hugga ner regnskogen. Bara två exempel i raden av faktaförnekare. (mazken)
Årets Svenska Mästerskap: Revy-SM i Halmstad i augusti
I år arrangerades Revy-SM av lokalrevyerna i Halmstad, Laholm och Falkenberg ihop med LIS, lokalrevyer i Sverige. Under ett par dagar träffas branschfolk, umgås och tävlar. Ett 40-tal revynummer från hela landet hade valts ut, och tävlade i klasserna bästa sketch, sång, dans, monolog samt lokalt nummer. Helsingborgsrevyn, där undertecknad medverkar som textförfattare, var på plats. I år mest som publik; vi hade inte med några egna nummer att tävla med. Vi fick stötta kollegerna från Ängelholm i stället. Här arrangerades även workshops och gavs föredrag. Jag såg bland annat Claes Malmberg mycket underhållande berätta om sitt teaterliv. Det här var en tidig programpunkt, som började redan klockan 10.00 – och Claes berättade att han var ovanligt nervös inför detta – han har aldrig tidigare stått inför publik så tidigt.
Det blev ett lyckat SM-arrangemang i vackra Halmstad. Helsingborgsrevyn köpte några av de bästa revy-nummerna, som kommer med i vår revy Mitt i nian i februari. Och nästa år hoppas vi kunna kvala in med något av våra egna nummer till SM – som 2019 hålls i Östersund. (Bosse Freij)
Lämna en replik