10 år – mazken

Logga_10ar2_600
När jag fyllde 10 år…

… var det bara en dag kvar på året 1965 och efter nyår skulle jag börja andra terminen i klass 4A i Adolf Fredriks annex – ”Lilla Adolf Fredrik”. Skolan var mig en pina – både lektionerna och rasterna. Tioåringar är duktiga på att mobba den som är minst och det var jag. De raster då det var värst kunde jag, om jag hade tur, låsa in mig på skoltoaletten för att komma undan. Lektionerna var också en pina eftersom jag var osäker och trodde jag var värdelös och jag bävade för att få en fråga som jag inte kunde svara på och eftersom jag aldrig gjorde läxorna och betygen var urusla så var det nog det mesta som jag inte kunde svara på – eller så vågade jag inte svara för det fanns en risk att de andra skulle skratta åt mig om jag sa fel. Men nog om eländet och nu till det övriga.

Rasterna gick annars åt att förflytta sig. Lilla AF var en liten skola på Hälsingegatan i Vasastan i Stockholm med skolgården belägen på taket. Vi fick gå till Mellan-AF för gymnastik och engelska, till Stora AF för musik (och något mer), till Norra Latin för slöjd och lunchen intogs på Gustav Vasa skola. Det blev således en del vandrande på rasterna.

Bosse Högberg var boxaren som liksom skulle ta över efter Ingo – det gick väl sådär. Men han blev ändå europamästare. Det var väl egentligen storebrorsan som var den boxningsintresserade och jag tyckte inte om Högberg eftersom han gifte sig med Anita Lindblom – jag var ju kär i henne och han skulle inte gifta sig med min Anita – jäkla tölp.

mazken_1966thumb
(klicka på bilden för högupplöst bild)

Att vintern var osedvanligt kall kan jag inte minnas – åren liksom flyter ihop och jag får ta google till hjälp att hålla mig till rätt år. Men jag minns att vi tittade på Hemsöborna hemma på den svartvita TV:n. Jag tyckte det var väldigt spännande och Gusten (Sven Wollter) var så trotsig och sa ifrån – honom gillade jag.

Det hände massa annat också enligt wikipedia, men jag skriver bara sånt jag minns själv och eftersom jag inte följde nyheterna på den tiden så missade jag nog mycket. Jag tyckte det var så hemskt när de pratade om dödsoffer, jag kunde inte förstå vad det var för hemska soffer (soffor) som de menade. Men jag minns när de brände amerikanska flaggan utanför USA:s ambassad och det uppfattades nog som ett nidingsdåd eftersom det blev sådant rabalder.

Men den nyhetsupplevelse som var starkast och kom närmast, var nog när polisen jagade två ”desperados” i skogarna alldeles i närheten av vårt sommarställe i Sörmland. Clark Olofsson och Gunnar Norgren hade skjutit en polis och de fanns i våra skogar nu – mitt under sommarlovet. Vi barn fick inte längre gå ut och leka hur som helst, absolut inte längre bort än att föräldrarna kunde se oss – vi tyckte nog att det var bra spännande, trots allt och vi lekte Clark och Norgren med våra knallpulverpistoler.

Sedan började den satans skolan igen – nu femte klass och inget hade förändrats. Det lär ha varit en lärarstrejk som pågick en månad – det har jag glömt trots att jag borde ha uppskattat detta. Men att Per Oscarsson tog av sig kläderna i Hylands hörna och pratade ”snusk”, det minns jag tydligt. Det var nog riktigt hemskt tyckte mina föräldrar – eller så trodde jag att de tyckte att det var hemskt. Jag låg, som ofta, under soffbordet och tittade och jag vågade inte säga något eller låtsas om något. Känsloyttringar var jag inte van vid och jag tyckte att stämningen i vardagsrummet var väldigt tryckt. Men han behöll i alla fall det tredje paret kalsonger på.

Så hade alltså jag det när jag var 10 år. Tack wikipedia som hjälpte mig att minnas rätt saker.

 

/mazken

1 kommentar till 10 år – mazken

  • Mats Klasson  säger:

    Jag är ett par år yngre, men kommer ihåg mycket av det här. Hylands hörna och Hemsöborna var båda mycket populära TV-program för hela familjen. Då och då hade man turen att få se Helgonet också (även om man var rädd att TV-hallåans ”Det här programmet är inte lämpligt för barn” skulle betyda att man skickades i säng). ”Ett fall för John Drake” var en personlig favorit i samma genre.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>