10 år – Mats

Logga_10ar2_600

Decenniet – ett krympande husdjur
Vad är ett decennium?
Under årmiljarder eller mer är det så gott som ingenting. Länge, länge, länge, mycket länge, är det närmare ingenting än lite. I kosmiskt perspektiv syns det inte. Planetariskt märks det inte. Globalt försvinner det i oceanerna. I geologiskt perspektiv är det mycket mindre än ett sandkorn. Evolutionärt är det fortfarande nästan lika med ingenting.

Först i ett människoliv tar det plats och kan reflekteras över. När en människa föds börjar det växa. När decenniet är som störst har människan knappt förmågan att inse och förstå hur stort det är. Först när decenniet åter börjar minska i storlek, börjar människan kunna erfara vad ett decennium är. Ett decennium är ett husdjur, som varken skäller eller jamar.

För en människa är ett decennium som störst när hon är 10 år gammal, för då är ett decennium ett helt människoliv långt. För varje år därefter kommer decenniet åter att minska i storlek. Vid 50 år är det ett femtedels liv långt, vid 100 år är det en tiondels liv långt.

När jag var 10 år 1968 skildes mina föräldrar. Innan mamma kunde skaffa lägenhet åt sig och oss fyra syskon, bodde vi under tio månader hos mormor och morfar.

10 år - Mats_600

(klicka på bilden för högupplöst bild)

En dag gick jag upp på vinden och hittade en hel hög med gamla dagstidningar. När jag tittade närmare såg jag att alla var från sommaren 1958, tio år tillbaks i tiden, och alla hade artiklar och foton från fotbolls-VM som då pågick runtom i Sverige. Först långt senare förstod jag att det säkert var min fotbollsintresserade morbror som sparat på tidningarna. När jag hittade dem tyckte jag att tidningarna var väldigt gamla, de var ju ett helt liv bort, hela mitt liv bort.

Nu är ju tio år inte så mycket, bara en sjättedels liv, och mindre blir det för varje år som går. Går ut och går med decenniet i koppel, det är riktigt gulligt, det krympande husdjuret. Det varken skäller eller jamar, men blinkar till mig när jag anar hur tiden och åldrandet med tiden förändrar perspektiv och proportioner.

Mats Klasson

 

 

1 kommentar till 10 år – Mats

  • Ethel  säger:

    Insiktsfullt och intressant.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>