10 år – Anita

Logga_10ar2_600
10 år

Rubriken kan föra tankarna till olika saker; när man själv var 10 år eller något som hände för 10 år sedan till exempel. För min del så var det förra året 2017 10 år sedan min pappa insjuknade p g a en hjärtattack. Vi skulle få ytterligare 6 år tillsammans tack vare kunnig sjukhuspersonal som räddade honom den dagen.

När jag själv var 10 år gammal fick jag uppleva mitt första möte med döden om man nu kan säga så. Jag menar att det var första gången i mitt liv som en nära anhörig dog. Min morfar Werner dog lördagen den 21 oktober 1967……. 50 år har gått sedan dess. Han var sjuk men inte så man trodde han skulle dö. I alla fall trodde inte jag det, tänkte inte ens tanken. Han var och hälsade på oss en tid innan. Min mormor var hemma i Rinkabyholm och skötte deras firma så han kom själv. Så åkte han hem och blev sen sämre och blev inlagd på sjukhus. Han skulle opereras tisdagen den 17 oktober och han ringde och pratade med oss innan. ”Ni ska inte vara oroliga ” sa han till oss. Men när operationen blev gjord fann läkarna att han hade cancer i hela magen och halsen. Allt de kunde göra var att sy ihop honom igen så att säga. Jag kan inte komma ihåg att jag hörde att han hade cancer men det är ju klart att vi fick veta det! På den tiden gick man i skolan på lördagarna och bara halv dag. När jag kom hem berättade pappa för mig att min morfar var död! Usch det var hemskt såklart, en riktig chock! Min morfar var bara 57 år när han dog, han skulle fylla 58 i december samma år. Då fanns ju Moster Selma som ju var min morfars moster i livet. Hon tyckte det var hemskt att han skulle dö så ung och så fick hon leva, hon var då 90 år gammal. Ja livet är orättvist ibland kan man tycka. Min mamma har sin förklaring på hur detta kan vara så och det är att ”den dagen man föds är det också bestämt vad man ska råka ut för i livet och hur länge man ska leva”. Det kanske ligger något i det.

Anita & Anitas morfar_600
Morfar och jag

När detta hände var min mamma inlagd på sjukhus och hon sa att hon vaknade exakt på minuten när han dog vid 4 tiden på natten. Han skickde en sista hälsning till henne på det viset och ” berättade ” för henne.

Åren går och såren läks men saknaden försvinner aldrig!

 

Anita

 

Taggar:  , ,

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>