23 juli 2011Foto: www.fotoakuten.se


Osäkerhet eller kreativitet?

På senare år har fler och fler artister uppträtt och gett ut skivor under artistnamn eller s k projekt. Knut Plattnos vågar inte försvara sin musik med sitt namn. Han lejer legoväktare och sätter upp skylten Not Flatnose att gömma sig eller sin musik bakom, medan han pressar näsan mot fönsterrutan och försöker snegla på vad folk ska tycka därute. Skylten som en säkerhetsåtgärd ifall det skulle gå alldeles åt pipflöjten. Då kan Knut skylla på Noten och slingra sig undan genom att säga att Flattnose bara var ett projekt på vägen. Sen kan han ta nya namn och starta nya projekt. Bli Nicht Nase eller Nada Atjoo. Om något sen blir succé kommer lille rädde Knut fram och vrålar
-KNUT DET ÄR JAG DET.  Plattnos=Atjoo. Kom det ihåg!

Eller är det så att detta projekterande och artisnamnande är ett uttryck för större fantasi och kreativitet. Ett sätt att flytta gränserna för  musiken och göra den till ett rollspel, där samma artist kan ikläda sig olika rollkostymer?

Säkert är i alla fall att vi lyssnare måste hålla reda på fler namn. Risken för förvirring och förväxling ökar i takt med antalet projektartister. Denna föränderlighet vad gäller namnskylten på dörren kan väl inte gagna marknadsföringen av artisten? En tydlig, klart lysanda stjärna på samma ställe på himlen syns väl bättre än stjärnskott som bara blixtrar till på olika ställen och sen slocknar ett efter ett?

Är detta ett uttryck för osäkerhet eller kreativitet?  

Mats Klasson
Diskutera, tyck till, associera vidare på funderingen på forumet eller på vår Facebooksida.


Tillbaka till tidigare funderingar